Een levensbeschouwing kan voortvloeien uit een bepaald geloof, culturele tradities of kan een heel persoonlijke opvatting over het leven zijn. Tussen levensbeschouwing en religie of godsdienst zijn zowel gelijkenissen als verschillen.
Een levensbeschouwing kan voortvloeien uit religieuze oriëntaties, culturele tradities, maar kan ook een persoonlijke seculiere opvatting over het leven zijn. Het is een persoonlijke ervaring die niet per se een oorsprong heeft in religie. Een voorbeeld hiervan is het humanisme.
Levensbeschouwing is het geheel aan impliciete en expliciete overtuigingen en opvatting en beelden aangaande de mens en de wereld waardoor alledaagse verschijnselen worden verklaard en betekenis krijgen. Daardoor krijgt het leven structuur en wordt een basis gelegd voor de samenleving.
Officiële scholen
Die scholen moeten je kind tot zijn 18de de keuze aanbieden tussen de erkende godsdiensten: de katholieke, de orthodoxe, de protestantse, de anglicaanse, de joodse en de islamitische godsdienst.
Meer dan de helft (54 procent) van de Nederlanders van 15 jaar of ouder rekent zich niet tot een levensbeschouwelijke stroming. In 2019 rekende 20 procent van de Nederlanders zich tot de katholieke kerk, 15 procent was protestants, 5 procent moslim en 6 procent behoorde tot een andere religieuze groep.
Levensbeschouwing gaat over het hebben van een bepaalde visie of filosofie op het leven. Jouw levensbeschouwing kan voortvloeien uit religieuze oriëntaties, culturele tradities maar kan ook een persoonlijke seculiere opvatting over het leven zijn.
Als moslim moet je leven volgens de Vijf Zuilen. De eerste is de Sjahada of geloofsbelijdenis. De tweede is de Salat of het gebed. De derde is de Zakat of liefdadigheid.
Het jodendom is in veel opzichten bijzonder. Het is een van de eerste en oudste religies met één God en de enige godsdienst die ook een volk is.
Wat wij zien en ervaren, is steeds gekleurd door hoe wijzelf zijn, kijken en voelen. Deze, vaak onbewuste, eigen manier van zien en ervaren, is eigenlijk je meest fundamentele levensbeschouwing. Hiermee geven we meteen twee belangrijke kenmerken van levensbeschouwing.
Bij levensbeschouwelijke ontwikkeling staat de bron niet centraal, maar het kind dat betekenis geeft, vragen heeft, ruimte nodig heeft om betekenis te geven. De bron heeft het kind iets te vertellen, zonder dat van te voren vast ligt wát de bron te vertellen heeft.
Een levensbeschouwing of overtuiging is een samenhangende visie op het leven: wat het leven betekent, wat de waarde ervan is en hoe het geleefd mag worden. Je hebt het recht om je godsdienst of levensovertuiging te belijden, (ook) in het openbaar.
Een levensbeschouwing kan voortvloeien uit religieuze oriëntaties, culturele gebruiken en rituelen, maar kan ook goed een persoonlijke seculiere opvattingen zijn over het leven, zoals het humanisme bijvoorbeeld. Christendom, islam, jodendom, hindoeïsme en boeddhisme zijn voorbeelden van religieuze levensbeschouwingen.
Een levensbeschouwing is een visie op het leven: wat het leven betekent, wat de waarde ervan is en hoe het geleefd moet worden. Een levensbeschouwing gaat nauw samen met spiritualiteit, gedachten en gevoelens over wat de zin van het leven is.
Onderwerpen als levensbeschouwing, feesten en rituelen, bijgeloof, religieuze geneeswijzen, ethische kwesties als moderne voortplanting, euthanasie en discriminatie komen aan bod. Je krijgt later in je beroep zeker te maken met moreel gevoelige kwesties.
Een agnost gelooft dat de mens niet met zekerheid kan weten of het bovennatuurlijke, inclusief een god, kan bestaan. Je kan een specifieke religie of levensbeschouwing aanhangen, dan ben je een katholiek, protestant, moslim, boeddhist, …
Een godsdienst is eveneens een levensbeschouwing.Maar dan één die concreet is ingevuld in het licht van de God(en) waarin men gelooft. Niet iedereen heeft een godsdienst. Elke godsdienst is dus eveneens een levensbeschouwing, maar niet elke levensbeschouwing is een godsdienst.
De grootste godsdiensten zijn het christendom (2,4 miljard mensen, 30 procent van de wereldbevolking), de islam (24 procent), het hindoeïsme (15 procent) en het boeddhisme (6 procent). Zo'n 15 procent van de wereldbevolking (1,2 miljard mensen) zegt geen godsdienst aan te hangen.
Het hindoeïsme heeft niet één enkele stichter, dus het is moeilijk te zeggen wanneer het precies is ontstaan. Het wordt echter vaak gezien als de oudste religie ter wereld, omdat het hindoeïsme is gebaseerd op geschriften die bijna 4000 jaar oud zijn.
levensbeschouwing (zn) : filosofie, levensvisie, wereldbeschouwing.
Levensvragen zijn vragen die je helpen om te reflecteren op hoe je je leven nu hebt ingericht. De antwoorden kunnen je vervolgens richting bieden voor de toekomst.
Religie en levensbeschouwing
Levensbeschouwing betekent dus veel meer dan alleen religie; iedereen heeft een levensbeschouwing en voor sommigen is dat een meer georganiseerde levensbeschouwing terwijl anderen dat individueel en persoonlijk invullen.
Wat zijn de belangrijkste dingen in jouw leven? Aan welke zaken spendeer jij tijd en waarom eigenlijk? Weet je wat je wilt bereiken in jouw leven en indien ja, wat is dat dan? Heb je soms het gevoel dat je geen tijd hebt om de dingen te doen die je eigenlijk zou willen doen?
De overheid verplicht scholen niet om een vak levensbeschouwing of religie te hebben, dus wordt het met name op veel openbare scholen niet onderwezen. Scholen moeten wel aandacht besteden aan levensbeschouwing en religie. Maar hoe ze dit invullen, mogen ze zelf beslissen.