Compromis tussen smaak en houdbaarheid
Robbens favoriete aardbei is de Favori. Deze is vanaf mei tot in de herfst verkrijgbaar. "Een stevige zoete aardbei, die de afgelopen drie jaar bij veel proeverijen als de best smakende aardbei uit de bus is gekomen. Ook veel restaurants kiezen voor dit ras."
We snijden de aardbeien in stukken, en doen ze in een kom. Hier voegen we een snufje zout en een grote snuf suiker aan toe. Het suiker haalt de natuurlijke zoetigheid van de aardbei omhoog, en het zout doet precies wat het altijd doet: het geeft (extra) smaak.
De beste planten haal je bij een echte aardbeienteler
Daroyal (vroeg juni dragend ras) Korona (midden juni) Ostara (doordrager) Furore (nieuwe doordrager)
Laat je alle bloemetjes en vruchtjes zitten dan krijg je veel aardbeien maar ze blijven vrij klein. Aan elke stengel laat je 3 vruchtjes zitten. Die groeien dan uit tot de mooiste en grootste aardbeien die je maar kan bedenken. Ook dit jaar knip je weer alle uitlopers weg.
Wanneer aardbeien planten? In principe worden aardbeien het best geplant van eind juli tot half augustus. Dit heeft te maken met het feit dat de uitlopers die de aardbeien vanaf juni beginnen te vormen tegen augustus meestal volgroeid zijn en voldoende wortels gevormd hebben om te verplanten.
Het grootste deel van de aardbeien is dan geplukt. Die paar die over zijn, krijgen alle suikers. De aardbei die het eerst aan een bloemtak in bloei staat en bevrucht wordt, heeft geluk. Die krijgt als eerste alle goeds en de juiste mix zoet en zuur van de moederplant.
Lambada is het kenmerk voor een zoetige, sappige smaak. De smaak van deze aardbei is duidelijk beter dan die van de meeste andere aardbeienrassen. Lambada kenmerkt zich door de grote bloemen en goed ontwikkelde bloemtakken. Omdat Lambada weinig maar wel stevige bloemtakken produceert, is de opbrengst niet hoog.
Je aardbeiplantjes krijgen het liefst twee keer een maaltijd voorgeschoteld: Op het moment dat je ze aanplant: werk wat organische meststof in de bodem. Acht à tien weken na het aanplanten herhaal je de bemesting.
Kies voor een zonnige standplaats. Zo produceren ze meer vruchten. Halfschaduw kan ook, maar je oogst zal dan kleiner zijn. Aardbeien houden van vruchtbare en goed doorlatende grond.
Wilde aardbeien: de schijnaardbei
Niet eetbaar, wel decoratief. Bovendien zijn schijnaardbeien fanatieke bodembedekkers, die liefst in de schaduw staan. Laat ze dus rustig hun gang gaan als er ruimte voor is.
'Kleur en smaaknuances verschillen namelijk van ras tot ras. Let er wel op dat de aardbeien glanzend rood, gaaf en sappig zijn. Als er onder het kroontje een wit randje is en het kroontje staat naar boven, heb je een grotere kans dat de aardbeien zoet zijn.
Elsanta is de meest gekweekte aardbei is ons klimaat. Het is een stevig ras en doordragend. Elsanta heeft een hoge productie en is zowel direct te eten of langere tijd houdbaar.
Aardbeien houden van rijke grond die niet te zuur is, tussen de 5.5 en 6.5. Heb je te zure grond, dan kun je gesteentemeel toevoegen zoals kalk. De zuurtegraad in je moestuin grond kun je meten met een pH-meter.
De naam zegt het eigenlijk al: deze aardbeien dragen langer hun bloemen en vruchten. De doordragende aardbeien dragen meerdere keren per jaar aardbeien. Zo geniet je niet alleen in juni en juli van heerlijke aardbeien, maar leveren sommige rassen zelfs tot oktober nog aardbeien!
De woorden bei en in vele dialecten beier zijn afgeleid van het Franse woord baie, dat zelf afkomstig is van het Latijnse bacca dat bes betekent. En omdat de plant heel dicht bij de grond groeit, werd het dan Aardbei.
Een aardbei is geen vrucht
De pitjes, die een aardbei aan de buitenkant draagt, zijn eigenlijk de vruchten. De aardbei zelf is een opgezwollen bloembodem. Hoewel er meerdere schijnvruchten zijn, is de aardbei de enige die haar zaadjes aan de buitenkant draagt, op de gemiddelde aardbei zijn dit er vaak wel 200!
Aardbeien en antioxidanten
Aardbeien zitten vol antioxidanten, zoals vitamine C en anthocyaan. Die laatste stof geeft de aardbei ook zijn mooie rode kleur. Antioxidanten zijn belangrijk voor het lichaam, omdat ze schadelijke stoffen, de zogenaamde vrije radicalen kunnen voorkomen of vernietigen.
De smaak van een aardbei wordt bepaald door suikers, zuren en meer dan 300 vluchtige aroma's.
Groeiwijze. Aardbeienplanten (Fragaria) zijn vaste planten: ze kunnen meerdere jaren op dezelfde plek in de tuin blijven staan en ze overleven de winter. In het voorjaar groeit de plant geleidelijk uit: er ontstaan steeds meer blaadjes en op een gegeven moment begint de plant te bloeien.
Een aardbeiplant met veel bladeren, vruchten en bloemen heeft veel water per dag nodig. Eén pot vraagt ongeveer 1 tot 1,5 liter water per dag! De beste methode is om de eerste watergift in de vroege ochtend te geven en de laatste watergift aan het einde van de dag.
Aardbeien lusten wel wat voeding. Ze vinden compost en/of oude stalmest, ondergewerkt in het nieuwe aardbeienbed erg prettig; het verbetert de grond, structuur, geeft wat voeding, etc.. Daarnaast bemesten we zelf dan nog met een organische samengestelde NPK-voeding, zoals bijvoorbeeld de groene Culterra.
Om je aardbeien te beschermen tegen flinke regenbuien kun je rond de planten een bed van stro aanbrengen. Zo voorkom je dat de aardbeien op de natte bodem liggen en dat er zand opspat. Daardoor gaan ze niet rotten en worden ze niet aangetast door schimmel.