Wapens: Categorie III
In categorie III zijn voornamelijk lichtere vuurwapens te vinden. Hieronder vallen onder andere geweren, revolvers en pistolen, toestellen voor beroepsdoeleinden die projectielen kunnen afschieten en alarmpistolen en startpistolen die niet aan bepaalde eisen voldoen.
Indien je geen sportschutterslicentie hebt kan je een wapen aankopen door het aanvragen van een vergunning model 4. Deze aanvraag gebeurt bij de provinciegouverneur van je woonplaats, door middel van de door deze provincie opgestelde aanvraagformulieren (zijn verschillend bij de verschillende provincies).
Vrij verkrijgbare wapens : dit soort wapens mag je hebben zonder vergunning. Het gaat hier o.m. over wapens die onklaar gemaakt zijn door de proefbank van Luik, historische wapens die vermeld zijn in een KB, seinpistolen, alarmwapens en niet-vuurwapens (luchtdrukwapens en sommige kruisbogen).
In Nederland geldt een algemeen verbod op het bezit van vuurwapens en munitie. Wil je toch een vuurwapen of munitie bezitten dan is daar een wapenvergunning voor nodig.
Een wapenvergunning wordt afgedrukt op een groen papier en draagt als titel “model 4. Daarom gebruiken wapenbezitters doorgaans het woord “model 4” als ze een wapenvergunning bedoelen. De wapenvergunning is geldig voor de aankoop van één enkel wapen.
De WM4 is je eigenlijke verlof tot voorhanden hebben van wapens en (indien gestempeld) munitie. Voor sportschutters is een WM4 tevens een verlof tot vervoer (van en naar de schietbaan, thuis, erkende wapenhandel en na afspraak de politie).
Hoeveel wapens mag ik voorhanden hebben? Indien uw verlof nog minder dan 1 jaar oud is, dan mag daar slechts 1 wapen op staan. Na 1 jaar mogen er maximaal 5 wapens op uw verlof staan. Wilt u er 6 of meer dan moet u het specifieke nut hiervan kunnen aantonen d.m.v.
Straf verboden wapenbezit
Op bezit van een pistool of revolver staat drie maanden (onvoorwaardelijke) gevangenisstraf, op het bezit van een automatisch vuurwapen negen maanden. Op messen staan nog werkstraffen of een boete. Op het bezit van explosieven 9 maanden gevangenisstraf.
Er zijn in Nederland geen regels verbonden aan de kracht of het kaliber van de luchtbuks. In principe kan iedereen vanaf 18 jaar dus elke luchtbuks legaal om te kopen.
Een zakmesje mag in de meeste gevallen wel, maar niet als je bijvoorbeeld in de kroeg, of in een voetbalstadion bent. Messen, zoals stiletto's, valmessen en vlindermessen zijn strikt verboden. Heb je een valmes, vlindermes of stiletto op zak, dan krijg je een boete.
De meest voorkomende strafbare feiten waarvoor vervolgd wordt zijn verboden wapenbezit en (internationale) wapenhandel. De wapens genoemd onder categorie I zijn niet-vuurwapens. b.de lengte in opengevouwen toestand langer dan 28 cm is; 3°.
Messen vallen onder de categorie wapens. De wetgever heeft wapens ingedeeld in vier verschillende categorieën. Hiervoor gelden telkens andere bepalingen. Messen komen terug in categorie 1 en categorie 4.
Als je zo'n mes bij je hebt kan je een boete krijgen van 350 euro. Over het algemeen is de regel: is het mes in zijn geheel groter dan 28 centimeter of heeft het twee snijvlakken, dan is die verboden. Een keukenmes, dat ook groter kan zijn dan 28 cm, is niet verboden om te hebben.
Volgens de wet1 mag u maximaal 1 kg zwart buskruit of 3 kg rookzwak buskruit thuis opslaan. Wanneer u beide kruitsoorten wilt opslaan, mag dit in totaal niet meer zijn dan 3 kg. In dat geval telt zwart buskruit dubbel. Een voorbeeld: u slaat 1 kg rookzwak buskruit op.
Voor pistolen en revolvers betekent dit dat ook kalibers boven de 9 mm, zoals de . 45 ACP, zijn toegestaan en ook militaire geweren in semi-automatische uitvoering en ook afgeleiden van militaire geweren in kleinkaliber-uitvoering zijn toegestaan.
Soorten wapens
Houders van een sportschutterslicentie mogen enkel sportschieten met vuurwapens en de daarbij horende munitie die ontworpen zijn voor het sportschieten. Voor alle andere wapens die kunnen worden gebruikt bij het sportschieten is een vergunning nodig.
In Nederland mag je geen wapens bezitten en je mag ook geen handelingen met wapens verrichten. Er zijn wel uitzonderingen op dit wapenverbod. De uitzonderingen op het wapenverbod staan in: de Wet wapens en munitie, de Wet natuurbescherming, de Regeling wapens en munitie en de Circulaire wapens en munitie.
Vergunningsprocedure. De aanvraag van een vergunning moet een aantal verplichte vermeldingen bevatten, zoals identificatiegegevens (naam, voornaam, adres, ...), een beschrijving van het wapen, de redenen van de aanvraag en een medisch attest. Het aanvraagformulier is verkrijgbaar bij de wapendienst van uw provincie.
Houders van een jachtverlof en/of sportschutterslicentie kunnen welbepaalde wapens aankopen zonder voorafgaande vergunning. Zij moeten deze wapens wel via een registratie-attest (model 9) laten registreren bij de gouverneur.
Op de zwarte markt leveren een doorsnee 9mm-pistool tussen de 500 en 750 euro op; een automatisch vuurwapen tussen de 1000 en 2000 euro, zo berichtten onderzoekers van het Korps landelijke politiediensten twee jaar geleden.
Alarmpistolen kun je in Duitsland zonder vergunning kopen. In Nederland is het bezit... Het Smith & Wesson Military&Police pistool als 9mm P.A.K.
Op dit moment hebben 193.000 Polen een wapenvergunning. Binnen een jaar moeten dat er 100.000 meer zijn. Daarmee gaat Polen recht tegen de Europese trend in. In maart vorig jaar besloot het Europees Parlement met grote meerderheid de richtlijn voor wapenbezit aan te scherpen.