Tot de verdringingspalen behoren de geheide houten, betonnen en metalen palen. Ook de zogenoemde systeempalen waarbij een betonnen of stalen buis voorzien van een betonnen of stalen voet in de bodem wordt gedrukt, behoren tot de verdringingspalen.
De DPA paal is een in de grond gevormde grondverdringende schroefpaal. Dit paalsysteem is trillingsvrij, geluidsvriendelijk en grondverdringend, met slechts beperkt uitkomende boorgrond. Het paalsysteem past daarmee uitstekend tussen een mortelschroef- of buisschroefpaal en de HEKpaal.
Globaal gezegd is het aantal palen gelijk aan de massa van een bouwwerk gedeelte door de draagkracht van 1 paal. Hoeveel funderingspalen er dan nodig zijn is afhankelijk van de oppervlakte, het gewicht van de aanbouw en de draagkracht van de bodem.
Stalenbuispalen zijn in de grond gevormde (beton) palen die worden opgebouwd uit stalenbuis segmenten. Dit paaltype wordt vaak ingezet bij aanbouw, verbouw en funderingsherstel. Het trillingsarm in de buis heien is de meest gangbare.
Hoe diep de fundering moet zijn, is dus afhankelijk van hoe diep deze grondlaag ligt. Over het algemeen zijn de dragende grondlagen in Nederland zandlagen. Deze liggen in het oosten van Nederland redelijk dicht tegen het grondoppervlak, terwijl ze in het westen juist dieper in de grond liggen.
Er is echter een enorme erfenis van grenen funderingspalen. Wareco heeft berekend dat een houten funderingspaal zijn draagvermogen verliest na 180 maanden droogstaan. 'Bij veel voorkomende situaties als 2 maanden droogstand per jaar betekent dat een levensduur van 90 jaar.
Heipalen slaan is goedkoper dan boren. Het nadeel van heipalen slaan zijn de trillingen, deze trillingen kunnen omliggende objecten als huizen en schuren beschadigen. Denk hierbij aan scheurvorming in de buitenmuren enzovoorts.
De folie dient als beschermlaag tussen het beton en de ondergrond. Doordat de bouwfolie het vochttransport tegenhoudt, hardt het beton ook niet snel uit. Let wel op dat het beton niet te veel uitdroogt, hierdoor kan scheurvorming ontstaan.
In de meeste gevallen kost heien 10.000 tot 20.000 euro. Een heipaal kost al snel zo'n 750 euro per stuk en gemiddeld zijn er tien stuks nodig. Daar komen natuurlijk meer kosten bij, zoals arbeidskosten, machinekosten, voorrijkosten en afvoerkosten.
Fundex® paal. Trillingsvrije, in de grond gevormde, grondverdringende betonpaal, vervaardigd met behulp van een schroevend ingebrachte stalen hulpbuis. Lengte paal: Tot circa 35 à 40 meter.
Hoe hoger de constructie, hoe meer wind ze vangt en hoe dieper je best gaat met de palen. Het is aan te raden om minstens 1,2 m diep te gaan als het over een hogere constructie dan een terras gaat.
Ter voorkoming van houtrot moeten houten heipalen ook bij een zeer lage grondwaterstand helemaal in het grondwater staan. Om de afstand tussen de houten paalkop in het grondwater en de fundering van de constructie te overbruggen zet men op de houten paalkop een korte gewapende betonpaal, de prefab betonnen oplanger.
Een fundering met schroefpalen is een populaire manier van funderen, en dat is niet voor niets. Schroefpalen zijn bij uitstek geschikt voor het aanbrengen van funderingen in woonkernen omdat er geen hinder en geluidsoverlast door trillen of heien ontstaat.
Mortelschroefpalen, avegaarpalen of schroefboorpalen. Deze namen worden gebruikt voor dezelfde typen palen. De avegaar bestaat uit een holle as met daar omheen een doorgaand schroefblad. Bij het omhooghalen van de avegaar wordt gelijktijdig betonmortel door de holle buis de grond in gepompt .
De mortelschroefpaal wordt geschroefd, waarbij eerst de grond met behulp van een holle boor wordt weggeboord. Eenmaal op diepte wordt de boor langzaam draaiend teruggetrokken. Op de vrijgekomen ruimte wordt gelijktijdig, door de boor heen, beton gepompt.
Betonvloer op zand: de dikte
Voor een betonvloer op zand hanteren wij een minimale dikte van 12 centimeter. Deze dikte is nodig zodat de betonvloer ook constructief is. In een constructieve betonvloer op zand leggen wij een dubbele bewapening.
Betonvloer op zand storten
Direct beton gieten op je zandlaag is geen goed idee: het water van de betonmortel loopt weg doorheen de zandlaag. Je beton zal al snel scheuren vertonen. Een tussenlaag (bijvoorbeeld een folielaag) zal je beton beschermen en is daarom een goede oplossing.
Vergunningsvrij heien
Is heien voor een vergunningsvrij bouwwerk ook vergunningsvrij? Ja. Het is onderdeel van de constructie. Het gehele bouwwerk is vergunningsvrij en kan zonder toestemming van de gemeente gebouwd worden.
Het gebeurt vaak dat de grond waarop gebouwd moet worden niet voldoende draagkrachtig is. Daar gewoon op bouwen zonder maatregelen te treffen kan ervoor zorgen dat de constructie gaat verzakken en scheuren. Om dit te voorkomen kan er gebruik gemaakt worden van funderingspalen. Een heipaal is hier een voorbeeld van.
Gemiddeld genomen zijn er tussen de 2 en 5 heipalen nodig voor een standaard aanbouw. Denk hierbij aan een aanbouw tussen de 20 en 35m2. Als huiseigenaar wil je natuurlijk dat er zo min mogelijk heipalen geplaatst worden.
Er is een verband tussen het type fundering en de bodemsamenstelling. Zo lopen woningen met een houten paalfundering in veen- en kleigebieden een groter risico op funderingsproblemen dat woningen op houten palen in zandgebieden.
Een funderingsprobleem kunt u wellicht zelf herkennen. Kenmerken zijn: Scheve vloeren, vervormde deuren en ramen, scheuren in bouwmuren en niet-dragende muren, maar ook hoogteverschillen tussen woning en de stoep.
Een scheur in de muur of een klemmende deur kan wijzen op een verzakking. Maar als er nog geen schade is, kan het huis toch aan het verzakken zijn. Als verzakking in de omgeving voorkomt of als je vermoedt dat je huis een risico vormt, is het goed om na te gaan welk type fundering het huis heeft.