Verzuring kan na verloop van tijd zelfs zorgen voor chronische stofwisselingsziekten als artritis, jicht, verhoogde bloeddruk, artrose, fibromyalgie, verhoogd cholesterol en osteoporose. Wanneer de nieren de overbodige urinezuren niet kunnen verwerken, is de kans op het krijgen van jicht groot.
Maar ook vermoeidheid (vooral ochtendmoeheid), een vieze adem, een onaangename zweetlucht en onverklaarbaar vocht vasthouden of gewichtstoename kunnen veroorzaakt worden door verzuring. Chronische vormen van verzuring kunnen leiden tot bijvoorbeeld botontkalking, reuma, jicht, nier- ,gal- of blaasstenen.
Verzuring heeft samen met vermesting een enorme impact op de natuur. Door de verandering in pH en het wijzigen van de nutriëntenbalans gaan heel veel planten- en diersoorten achteruit.
Verzuring door voeding
Zuurvormende levensmiddelen moet je zoveel mogelijk vermijden, omdat zij afvalstoffen vormen die zuur zijn. Voedingsmiddelen zoals, zuivel, eieren, eiwitrijk voedsel (met name vlees), granen (zoals tarwe), geraffineerde suiker, chocolade en noten zullen in het lichaam zuur produceren.
Verzurende voedingsmiddelen
Voedingsmiddelen die je zuur maken zijn onder andere dierlijke eiwitten, suikers, koffie, alcohol, frisdrank, verzadigde vetten en dergelijke. Maar ook diverse granen en notensoorten verzuren het lichaam.
Bèta-alanine is een bewezen effectief supplement om de verzuring uit te stellen en zodoende korte maximale prestaties die gepaard gaan met verzuring, prestaties 'in het rood dus', te verbeteren.
Gemberthee drinken kan een milde manier zijn om zuurophoping te verminderen en zure refluxsymptomen te verlichten. Oplossing van baking soda: Een kleine hoeveelheid baking soda in water kan maagzuur neutraliseren en onmiddellijke verlichting bieden bij brandend maagzuur. "Gebruik baking soda spaarzaam, want het kan in grote hoeveelheden gas of een opgeblazen gevoel veroorzaken", aldus Dr.
Ook fruit zoals citroenen, limoenen, grapefruits en appels staan bekend om hun ontzurende werking. Daarnaast kunnen kruiden en specerijen zoals kurkuma, gember en kaneel helpen om de zuurgraad in het lichaam te verlagen.
Conclusie: Magnesium als natuurlijke ontzurende factor
Samenvattend kunnen we zeggen dat magnesium inderdaad een ontzurend effect heeft. Dit mineraal speelt een cruciale rol in het behouden van de zuur-base balans en helpt overtollige zuren in het lichaam te neutraliseren.
De gevolgen van verzuring van je bloed zijn heftig. Je neemt je omgeving niet meer bewust op en bent verward.Je lichaam droogt uit en verzuurt.Uiteindelijk vallen door ketoacidose je lichaamsfuncties uit.
Een brandend, pijnlijk gevoel in je maag. Drukkend, soms pijnlijk gevoel achter het borstbeen. Soms uitstralende pijn naar de hals, rug en schouderbladen. Een opgeblazen buikgevoel.
Symptomen die wijzen op een te hoge PH waarde zijn o.a. vermoeidheid, hoofdpijn, lusteloosheid, hyperventilatie, obstipatie, beslagen tong, maag/darmklachten, oprispingen, snel geïrriteerd of gestresst zijn en/of slaapproblemen.
Spieren die niet goed getraind zijn of die heel intensief gebruikt worden, raken overbelast en kunnen de afvoer van H+-ionen niet meer aan en raken verzuurd. Je spieren doen (acuut) pijn en voelen branderig aan.Ze raken vermoeid en verliezen kracht.Je kunt niet meer doorgaan met je oefening of inspanning.
Zodra je te veel zuren binnenkrijgt, stoot je bloed dat af naar andere weefsels zoals je spieren, gewrichten en onderhuids bindweefsel. Daardoor kun je last krijgen van spierpijn, vermoeidheid, huidproblemen en hoofdpijn. Volgens onderzoeken zou het lichaam te veel zuren binnenkrijgen.
Yoghurt is een zuur melkproduct. Dit komt doordat bacteriën melksuikers uit melk omzetten in melkzuur. Magere en halfvolle yoghurt staat in de Schijf van Vijf. Yoghurt levert dezelfde goede voedingsstoffen en geeft dezelfde gezondheidseffecten als voor melk en andere melkproducten.
Geraffineerde suikers (aanwezig in alle patisserie, brood, witte pasta, snoep, koekjes, enzovoort) Koffie. Bier, frisdrank, energiedrankjes, gezoete fruitdranken. Melk en melkafgeleiden (kaas, yoghurt, platte kaas, boter, margarine)
Citroenwater . Citroensap wordt over het algemeen als erg zuur beschouwd, maar een kleine hoeveelheid citroensap gemengd met warm water en honing heeft een alkaliserend effect dat maagzuur neutraliseert. Ook heeft honing natuurlijke antioxidanten, die de gezondheid van cellen beschermen.
Gerechten die te zuur smaken, door bijvoorbeeld citroensap, kunnen afgezwakt worden door een tegenovergestelde smaak toe te voegen. Iets zoets zoals suiker, honing of siroop kan helpen. Ook een beetje baking soda kan helpen de zure smaak tegen te gaan.
Een van de meest voorkomende remedies is het drinken van een glas koude melk, wat kan helpen maagzuur te neutraliseren. Een andere optie is het kauwen op een paar basilicumblaadjes na de maaltijd, omdat basilicum verzachtende eigenschappen heeft die de zuurgraad kunnen verminderen.
Alka® Tabs Magnesium biedt een unieke dubbele werking. Met de maagzuur resistente tabletten vult u uw magnesiumdepots weer aan, terwijl u tegelijkertijd 1 van de hoofdoorzaken van een magensium tekort, namelijk verzuring, tegengaat door actief te ontzuren.
Bij artrose is namelijk sprake van verzuring van het lichaam en gewrichten. Dit betekent dat het lichaam de overtollige stroom aan afvalzuren in het bloed niet afdoende kan uitscheiden. Naarmate men ouder wordt blijven steeds meer zuurresten achter in het lichaam.