Iedere werknemer heeft te maken met lichamelijke belasting. Bijvoorbeeld bij het verplaatsen van producten (tillen, dragen, duwen, trekken). Dan worden de spieren en gewrichten in rug, schouders en armen zo intensief, lang of vaak gebruikt dat lichamelijke overbelasting kan ontstaan.
Enkele voorbeelden van fysieke arbeidsrisico's waarmee uw organisatie te maken kan hebben zijn: De aanwezigheid van schadelijke stoffen die tijdens de productie ontstaan, zoals chemicaliën; Schadelijk geluid, bijvoorbeeld door het werken met zware machines of gereedschap.
Bijvoorbeeld door tillen, duwen of repeterende bewegingen. Maar ook langdurig zitten en activiteiten die veel energie kosten en invloed hebben op bijvoorbeeld de spieren, bloedsomloop, ademhaling of stofwisseling kunnen fysieke overbelasting veroorzaken.
Fysieke belasting is de belasting die je ondervindt tijdens lichamelijke arbeid. Bijvoorbeeld bij het tillen of verplaatsen van cliënten of het duwen en trekken aan hulpmiddelen.
Arbeidsomstandigheden zijn onder te verdelen in lichamelijke belasting, werkomgeving en psychosociaal belastende factoren. Lichamelijke belasting is bijvoorbeeld het verplaatsen van producten (tillen, dragen, duwen, trekken), veel beeldschermwerk of langdurig zitten.
Transfers vanuit bed, (rol)stoel of toilet naar elders en vice versa Niet meer tillen dan 23 kg in ideale omstandigheden. Niet meer trekken/duwen dan 15 kg per hand of 25 kg, met 2 handen. Niet meer trekken dan 5 kg wanneer de kracht uit de vingers komt.
Psychosociale risico's op het werk omvatten professionele risico's die de werknemers psychische en eventueel ook lichamelijke schade kunnen berokkenen. Ze kunnen ook een impact hebben op de veiligheid op de werkvloer en het goed functioneren van de bedrijven.
De arbeidsrisico's verschillen sterk per branche en werkplek. Maar een top 5 van arbeidsrisico's die het vaakst voorkomen, is er wel. De grootste risico's zijn: gevaarlijke stoffen, geluid, machineveiligheid, werkplekinrichting en psychosociale arbeidsbelasting.
Hier is geen wettelijke bepaling voor, maar over het algemeen wordt aangenomen dat 23 kilo het maximum is. Deze grens is gebaseerd op de NIOSH-methode die ook in de toelichting op het Arbobesluit 5.2 is opgenomen.
Hierbij belast je spieren, botten, pezen en gewrichten. Klachten ontstaan doordat je veel moet tillen tijdens je werk, of als je veel repeterend werk moet doen, zoals bij beeldschermwerk. Stress kan ook een rol spelen. Werkstress kan de lichamelijke klachten verergeren.
Fysieke belasting is: lichamelijke inspanning. Bijvoorbeeld tillen, dragen, duwen, trekken. De spieren en gewrichten in rug, schouders en armen worden dan zo regelmatig gebruikt dat fysieke overbelasting kan ontstaan.
Werkgever en werknemer kunnen samen de kans op klachten verkleinen door het nemen van een aantal maatregelen, zoals: Gebruikmaken van hulpmiddelen en niet onnodig bukken of tillen. Niet teveel ineens tillen, vraag collega's om hulp bij zware en grote voorwerpen.
In de catalogus staan de volgende arbeidsrisico's beschreven: fysieke belasting (ergonomie, beeldschermwerk), psychosociale arbeidsbelasting (werkdruk, ongewenst gedrag), gevaarlijke stoffen en biologische agentia, zwangerschap en arbeid en algemeen arbobeleid (BHV).
In de sector Zorg en Welzijn spelen meerdere arbeidsrisico's. Daarvan zijn psychosociale arbeidsbelasting, fysieke belasting en biologische agentia (bacteriën en virussen) de oorzaak van de meeste uitval. Bovendien versterken deze risico's elkaar, waardoor het belangrijk is om ze alledrie aan te pakken.
Hoe een werknemer zich voelt op de werkvloer, heeft niet alleen invloed op zijn functioneren, maar ook op zijn gezondheid. Als werkomstandigheden, zoals de psychische druk en de omgang met anderen, niet goed zijn, kan er werkstress ontstaan. Ook wel psychosociale arbeidsbelasting (PSA) genoemd.
Te zwaar trekken, duwen en manoeuvreren is een belangrijke oorzaak van klachten aan het bewegingsapparaat bij mensen die in de zorg werken. Daarom is er daarvoor een Praktijkrichtlijn Fysieke Belasting afgesproken: 'Niet trekken van meer dan 25 kg met 2 handen, maximaal 15 kg per hand.
Tweehandig tillen tussen knie- en borsthoogte: 12 kg. Tweehandig tillen van grond tot heuphoogte verder van het lichaam: 10 kg. Tweehandig tillen rond heuphoogte en 90° draaien: 8 kg. Tweehandig tillen grondheuphoogte ver van het lichaam plus draaiing rug: 6 kg.
Als een last snel in beweging wordt gebracht worden de spieren en gewrichten in verhouding kortdurend zwaar belast. Hanteer als grenswaarde voor de maximale duw- of trekkracht 50 kg aan kracht. Het gewicht, inclusief belading, mag dan ongeveer 400 kg zijn.
Bij arbeidsrisico's gaat het om meer dan alleen de werkplek en machines. Ook de omgang met collega's kan veel invloed hebben op hoe iemand zich voelt. Zeker als er sprake is van pesten, agressie en geweld, discriminatie of seksuele intimidatie.
Voorbeelden van psychosociale arbeidsrisico's zijn: werkdruk, pesten op het werk en agressie. Voorbeelden van leefgewoontes die invloed hebben op de arbeid zijn: bewegen, roken, alcohol, voeding en ontspanning.
Met de methode van de 5 A's (Alertheid, Aanvang, Analyse, Aanbod, Afsluiting) leer je gebruik te maken van de juiste gespreksstructuur in klantenservice. Daarnaast vertellen we hoe je ook inhoudelijk goed voorbereid een klantgespreek aangaat aan de hand van de 4 A's (Analyse, Aanleiding, Aanpak, Afspraak).
Wat is psychosociaal functioneren? Het psychosociaal functioneren is het eigen functioneren in relatie met en tot anderen. Het is een veelomvattend aspect van het de wijze waarop je het leven leeft en hoe je het beleeft.
Door een analyse van de psychosociale risico's is het mogelijk om een reeks risicofactoren naar voren te brengen en een reeks van preventieve acties voor te stellen om ervoor te zorgen dat ze moeilijker kunnen ontstaan.