De woorden sportdrank en dorstlesser worden vaak door elkaar gehaald. Toch zijn er de nodige verschillen. Een sportdrank gebruik je tijdens het sporten bij hoog intensieve inspanningen. Een dorstlesser gebruik je wanneer de sportieve inspanning laag ligt.
Water. Veruit de beste dorstlesser is water. Het kost bijna niks, het is duurzaam en bevat geen calorieën. Ook light-(fris)dranken, thee en koffie zonder suiker zijn een goede keuze.
Zo maak je het: Maak je aardbeien schoon en ontdoe ze van hun kroontjes. Doe de aardbeien, de blauwe bessen en de basilicum in een doorzichtige water karaf en voeg tot slot ijsblokjes erbij. Et voilà, je hebt een heerlijke fruitige dorstlesser voor dit warme weer.
Een tragere opname van water maakt natuurlijk geen wereld van verschil. Enkel wanneer je echt snakt naar wat vocht, zal je lichaam je sneller dankbaar zijn na een glas water op kamertemperatuur. Enkele druppels citroensap zorgen volgens experts voor een extra verfrissend effect.
Er treedt haast geen vertraging op, waardoor thee een zeer effectieve dorstlesser is. Bijna net zo goed als water. ' En dat in thee een beetje van het vochtafdrijvende theïne zit, maakt waarschijnlijk niets uit voor het dorstlessende vermogen.
Warme drankjes werken verfrissend
Enkel wanneer je echt snakt naar wat vocht, zal je lichaam je sneller dankbaar zijn na een glas water op kamertemperatuur. Enkele druppels citroensap zorgen volgens experts ook voor een extra verfrissend effect.
Vochtinname. Om dagelijks genoeg te drinken, kun je dus prima koffie drinken. Koffie is net als water, thee en zuivel een prima dorstlesser. Wel adviseert het Voedingscentrum om niet meer dan vier kopjes koffie per dag te drinken.
Is melk een goede sportdrank? Na inspanning is zuivel, net als water, een uitstekende dorstlesser. De eiwitten die van nature in melk zitten dragen bij aan groei en onderhoud van spiermassa. Dit maakt het drinken van zuivel een goede keuze na fysieke inspanning.
Je dorst lessen zonder te drinken. Zuig op ijssnippers of ijsblokjes. Er zijn momenten, zoals wanneer je de avond of ochtend voor een operatie niets meer kunt eten of drinken, dat je denkt dat je uitgehongerd bent - niet naar voedsel, maar naar slechts één slok sprankelend koud water.
Niet genoeg vocht
Vooral als je veel beweegt, verlies je vaak veel meer vocht dan je zou denken. Ook kan het liggen aan wat je hebt gegeten vlak voor je naar bed bent gegaan. Het is verstandig om op je zout-, alcohol- en suikerinname te letten, omdat een teveel daarvan kan zorgen voor dorst in de kleine uurtjes.
Het natrium in de isotone sportdrank zorgt ervoor dat je het ingenomen vocht langer kan vasthouden.
Of misschien krijgt u wel een bepaalde smaak in de mond bij de namen Eskimo, Tennisbal of Valse Duvel? Wel, dat klopt: de combinatie van pompelmoessap (POM) en tonic (TON) samen in één groot glas is al vele jaren gekend als een heerlijke dorstlesser na het sporten of op een zonnig terrasje.
Een isotone sportdrank kun je zelf ook prima maken met limonadesiroop en een beetje zout. Check het suikergehalte van de sportdrank, zorg dat je aan 4-8 gram koolhydraten per 100 ml komt en voeg per bidon van 500 ml 0,5 gram (ongeveer een halve afgestreken theelepel) zout toe.
Dorst door je voeding
De hoeveelheid zout per hoeveelheid water moet zo gelijk mogelijk blijven. Wanneer je te veel zout eet raken deze hoeveelheden uit balans en krijgen je hersenen een seintje dat je dorst hebt. Het gevolg is een droge keel en een dorstig gevoel.
Water is een goede manier om je lichaam snel te hydrateren, zowel met bruisend als zonder, maar drankjes met wat vet, suiker of proteïne houden je langer gehydrateerd. Dat komt door verschillende redenen.
Ja, bier lest de dorst, maar wel minder dan water of andere alcoholvrije dranken doen. De alcohol in het bier zorgt er namelijk voor dat je nieren sneller vocht afvoeren en je dus sneller uitdroogt.
Je lichaam gaat vocht vasthouden en stuurt een prikkel naar je hersenen: je krijgt dorst. Elke dag verliezen we vocht door te plassen, te poepen, te zweten en te ademen. Drink je niet, dan wordt je bloed langzaam stroperiger. Slimmer hersencellen pikken dat op en sturen een memo naar de nieren.
Met gewoon water verstoor je de zoutbalans nog verder en dat geeft een dorst reactie. Met thee zonder suiker treedt dit effect ook op. Als alternatief kun je ook druivensuiker aan water toevoegen maar bij overgewicht is dat geen aanrader. Mensen eten vaak veel minder bij warm weer en komen dan mineralen tekort.
3FM-dj Sander Hoogendoorn maakte samen met Sahil Amar Aïssa en Menno Bentvelt de track 'Kraanwater' waarmee ze aandacht vragen voor het plastic probleem in de oceanen.
De periode van bloei tot rijping is bij hoogstammen langer dan bij laagstammen. Dit resulteert in een optimale verhouding tussen vruchtenzuren en vruchtensuikers. Het resultaat is een verfrissend dorstlessend sap met een licht zure smaak.
Nadorst is de dorst die je krijgt na het drinken van (veel) alcohol. Alcohol droogt het lichaam uit. Als je alcohol drinkt werken je nieren harder. Hierdoor plas je meer en verlies je vocht.
Ik ging ervan uit dat het zout in het deeg je de dorst gaf. Er gaat namelijk per kilo deeg ongeveer 25 gram zout in. De toppings met het vlees en kaas (vaak ook zout) zouden hier ook aan mee kunnen werken.
Het diuretisch effect
Hierdoor moet je vaker naar het toilet, maar de hoeveelheid water die je lichaam opneemt en weer uitplast, blijft in volume hetzelfde. Je drijft dus niet meer vocht af door het drinken van thee, dan door het drinken van water.
Een kopje thee is net zo gezond als een glas water. Dit blijkt uit recent onderzoek gehouden onder 21 vrijwilligers. Dit onderzoek toont aan dat 4 tot 6 koppen thee per dag net zo'n positief op je vochtbalans heeft als 1 liter water. Eerder werd altijd gedacht dat vanwege de cafeïne in thee, thee dehydrateert.