Het Demeter-keurmerk staat op biologisch-dynamisch geproduceerde eieren, en op andere producten uit de biologisch-dynamische landbouw. Omdat ze ook voldoen aan de regels van EU-Biologisch, staat het 'groene blaadje' ook op de verpakking van Demeter-producten.
Deze vind je in de biologische speciaalzaken en natuuurvoedingswinkels, boerderijwinkels en op boerenmarkten.
Sinds 1927 is de Griekse godin Demeter het internationale keurmerk voor de biologisch-dynamische landbouw. Demeter is in de Griekse mythologie de godin van het graan en oogst, landbouw en landleven en de vruchtbaarheid. Zij staat centraal in de klassieke mythen over de kringloop van de natuur.
Koop je eieren in de supermarkt? Ga voor eieren met een topkeurmerk: Biologisch (het groene blaadje), Beter leven 2 of 3 sterren, EKO, Demeter of On the way to PlanetProof. Lees meer over de keurmerken in de Keurmerkenwijzer. In de buurtwinkel of op de markt kun je ook nog kooi-eieren aantreffen.
Biologisch dynamisch wordt het in de volksmond genoemd, maar ook biodynamisch. De term 'biologisch' heeft te maken met het welzijn van de legkip en het biologische voer dat de kip krijgt. Een biologisch ei is een ei van een kip met een goed leven. Het is een kip die aandacht krijgt en veel zorg.
Bij bio-eieren heeft alles te maken met de manier waarop de kippen leven en de diervriendelijke aanpak van de pluimveeboer: Iedere dag mogen de kippen vrij naar buiten, vanaf uiterlijk 11u tot zonsondergang. Daartoe zijn er voldoende uitgangen voorzien in de stal.
De biologisch dynamische zienswijze streeft ernaar om geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken en vee diervriendelijk te behandelen.
Alle eieren bevatten evenveel goede voedingsstoffen, zoals eiwitten, vitamines en mineralen. Wel hebben biologische en vrije-uitloopkippen betere levensomstandigheden dan een gewone scharrelkip.
Jumbo introduceert als eerste supermarkt in Nederland eieren zonder eendagshaantjes. De eieren - die te herkennen zijn aan het Respeggt logo - zijn vanaf eind maart 2020 verkrijgbaar bij alle Jumbo supermarkten. Jumbo gaat hiervoor samenwerken met Respeggt, een bedrijf dat 'eieren zonder kuikendoden' garandeert.
Een ei is ongeveer vier weken houdbaar, gerekend vanaf de legdatum. Bekijk de THT-datum (tenminste houdbaar tot) op de verpakking van de eieren die je koopt. Gebruik ze bij voorkeur voor deze datum.
Demeter (Oudgrieks: Δημήτηρ, Dêmếtêr) is een figuur uit de Griekse mythologie. Zij was de dochter van Kronos en Rhea en dus een zus van Zeus, Poseidon, Hades, Hera en Hestia. Demeter was de godin van de landbouw en de gewassen (op de eerste plaats van het graan). Ze wordt vaak afgebeeld met een korenaar in de hand.
Godin van groei en vruchtbaarheid. Een product dat afkomstig is uit de biodynamische landbouw draagt het Demeter-keurmerk, genoemd naar een godin uit de Griekse oudheid: de godin van groei en vruchtbaarheid. In de beeldende kunst van de oudheid wordt Demeter vaak afgebeeld met korenaren in de hand.
Vooral speelde ze een belangrijke rol bij de groei van het graan. Demeter was volgens de Griekse mythologie de zus van Zeus, Poseidon, Hades, Hera en Hestia. De Romeinse versie van Demeter was Ceres. Demeter werd vaak afgebeeld met een aar koren in haar hand.
Het zogenoemde Rondeel-ei (met Milieukeur en Beter Leven drie sterren) voldoet volgens Natuur en Mileu ook aan de hoogste duurzaamheidseisen. Wettelijk gezien is dit ei 'slechts' een scharrelei, dus zonder vrije uitloop naar buiten, maar de praktijk is anders.
Witte eieren
Kipster is een uniek concept waarbij rekening gehouden is met mens, dier en milieu. Op de Kipster-boerderij kunnen kippen lekker rondscharrelen in een bosrijke omgeving, met veel daglicht en frisse buitenlucht. De kippen worden gevoerd met reststromen uit bakkerijen en uit onze eigen Lidl-filialen.
Biodynamische boeren kiezen voor het voeden van de bodem met minimum 60 procent vercomposteerde biologische mest. Ze voeden hun dier met biologisch stro en veevoer, waarvan ze minstens 80 procent zelf hebben geproduceerd. Daarnaast kiezen ze voor een ruime vruchtwisseling.
het ei dat ik het lekkerst vind is: het Theodora-ei. Ik ben eerlijk, een ei blijft een ei, de verschillende soorten zijn dan ook lastig te onderscheiden en vergeet niet, smaken verschillen. Maar de combinatie tussen het romige eigeel en het minder 'rubberige' eiwit, maakt dat dit voor mij het favoriete eitje is.
In de uitloopvlakte kunnen de dieren overdag naar buiten; de totale oppervlakte van het terrein is berekend op 4 vierkante meter per kip. Dat is ook het geval bij bio-eieren, maar het verschil is dat de kippen hier biologisch voeder krijgen, en ze hebben ook iets meer ruimte als ze binnen zitten.
Biologische kippen krijgen uitsluitend plantaardig biovoer, niet bespoten met insecticiden en niet genetisch gemanipuleerd, zonder chemische additieven, zonder vismeel. Ze worden gevoed met o.a. tarwe, gerst, haver, maïs, soja, erwten, zonnebloemzaad en luzerne.
Voor gezonde mensen kan een dagelijks eitje geen kwaad, het verhoogt de kans op hart- en vaatziekten niet. Hou er wel rekening mee dat in sommige voedingsmiddelen al eieren verwerkt zijn. Meer dan een ei per dag wordt niet aangeraden.
Kun je écht te veel eieren eten? Uit een studie van de Universiteit van Sydney, gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutritionbleek, bleek echter weer dat mensen die tot een dozijn eieren per week aten geen nadelige gevolgen aan hun gezondheid ondervonden.
Goed voor cholesterol en darmen eet meer eieren om meerdere redenen. Niet alleen zijn eieren juist heel goed voor je cholesterol. Ze zijn ook superfood voor je darmen!
Visie op zorg
In algemene zin zijn er drie stromingen: de traditionele medische visie, de holistische visie en de emancipatorische visie. Wanneer we het hebben over de visie op zorg van instanties die daar nauw bij betrokken zijn, verschilt deze op vele vlakken.
Behandeling met natuurlijke of synthetische stoffen die de manier veranderen waarop de cellen zich gedragen. Biologische therapieën kunnen de groei van specifieke cellen onderbreken, de afscheiding van hormonen tegengaan of het immuunsysteem versterken.
Hoe kun je gezondheid ook omschrijven? Een andere benadering is van Machteld Huber. Gezondheid als het vermogen van mensen zich aan te passen en een eigen regie te voeren, in het licht van fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven.