Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt.Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
Wanneer je last hebt van een moeilijke stoelgang kan chocolade de kans op obstipatie vergroten. Mensen met een histamine-intolerantie kunnen dit snoepgoed ook beter laten staan. Hoewel cacao weinig histamine bevat kunnen andere stoffen in chocolade zorgen dat er meer histamine wordt vrijgemaakt.
Chocola bevat lecithine, dit heeft een gunstig effect op de cholesterolgehaltes van het bloed; Cacao is rijk aan magnesium. Dit bevordert de energiestofwisseling, de spier functionaliteit en de zenuwprikkeloverdracht. Chocolade is rijk aan polyfenolen.
Wanneer je klachten ervaart bij het binnenkrijgen van theobromine, kan dit wijzen op een overdosis. We spreken dus niet over een theobromine-allergie, maar de klachten, migraine, hoofdpijn, duizeligheid en hartkloppingen duiden op een te hoge inname.
Sommige mensen reageren op de chocolade zelf. Chocolade bevat bijvoorbeeld cafeïne, een stimulerend middel dat als drug wordt beschouwd. Het kan trillen, hoofdpijn en andere symptomen veroorzaken bij mensen die er gevoelig voor zijn .
Kleine hoeveelheden pure chocolade (ruim 6 gram of 30 kilocalorieën per dag) verlagen de bloeddruk, zonder dat ze leiden tot gewichtstoename.
Houd er rekening mee dat cacao cafeïne en verwante chemicaliën bevat. Het eten van grote hoeveelheden kan cafeïne-gerelateerde bijwerkingen veroorzaken, zoals nervositeit, vaker plassen, slapeloosheid en een snelle hartslag . Cacao kan allergische huidreacties, constipatie en migraine veroorzaken.
Chocolade eten stimuleert de hersenen
Onderzoekers aan de universiteit van L'Aquila in Italië toonden onlangs een positief effect aan van chocolade op onze hersenen. Antioxidanten en mineralen als ijzer en magnesium stimuleren het concentratievermogen, ons geheugen en het verbaal vermogen.
Als je 10 tot 25 gram pure chocolade per dag eet, ben je al gezond bezig. Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
Een dodelijke afloop kan na opname van 90 tot 250 mg theobromine per kg lichaamsgewicht. Melkchocolade bevat gemiddeld 1.5 tot 2.2 mg theobromine per gram chocolade met andere woorden 40 tot 170 gram chocolade kan dodelijk zijn.
Chey: Traditioneel wordt chocolade gezien als een potentiële trigger voor darmklachten zoals pijn, krampen, een opgeblazen gevoel, gas en diarree . Dit komt doordat chocolade, met name melkchocolade, veel suiker bevat, waaronder lactose, melkproteïnen en vet – die allemaal symptomen kunnen veroorzaken bij gevoelige personen.
10. Chocolade helpt je lever niet om zeep. Nog zo'n wijsheid uit grootmoeders tijd die niet blijkt te kloppen: chocolade veroorzaakt géén leverproblemen. Sterker nog, onderzoekers beweren nu zelfs dat donkere chocolade leverschade door alcoholmisbruik of ziekte net kan helpen herstellen!
Andere symptomen kunnen zijn: hyperexcitabiliteit, hyperprikkelbaarheid, tachycardie, overmatig hijgen, ataxie en spiertrekkingen . De effecten kunnen zich ontwikkelen tot hartritmestoornissen, toevallen en overlijden.
Veel chocola en chocolademelk vergroot de kans op obstipatie. Het is verstandig deze producten, net als de vezelarme etenswaren, slechts heel beperkt te geven aan kinderen met obstipatieklachten. Bruinbrood is dus beter dan wit brood. Groenten en fruit bevatten veel vezels en vergemakkelijken de ontlasting.
Het eten van grote hoeveelheden kan cafeïne-gerelateerde bijwerkingen veroorzaken, zoals nervositeit, vaker plassen, slapeloosheid en een snelle hartslag . Cacao kan allergische huidreacties veroorzaken en kan ook migrainehoofdpijn veroorzaken. Het kan ook misselijkheid, maagklachten, constipatie en gas veroorzaken.
Verbetert hersenfunctie: Flavonolen in pure chocolade hebben een positieve invloed op hersenfunctie, waaronder een betere reactietijd, visueel-ruimtelijk bewustzijn en een sterker geheugen . Hoewel onderzoek nog gaande is, kan een reden hiervoor zijn dat flavonolen de bloedstroom naar de hersenen vergroten.
Cafeïne kan bijwerkingen geven als slapeloosheid en rusteloosheid. Dit zijn klachten die vaak samengaan met angst en stress. De cafeïne en theobromine zijn er verantwoordelijk voor dat ik chocola afraadt bij angst en stress klachten. Daarnaast geeft cafeïne een risico op aantasting van hart- en bloedvaten.
Pure chocolade zou goed zijn voor de gezondheid. Er zou een gunstig effect zijn op hart- en bloedvaten. Hoewel uit sommige onderzoeken blijkt dat er inderdaad een klein positief effect is, kun je toch beter niet te veel eten van chocolade. Chocolade bevat namelijk ook veel verzadigd vet en calorieën.
Hydrateer: Drink veel water om overtollige suiker weg te spoelen en uitdroging te voorkomen . Hydratatie kan ook helpen om een opgeblazen gevoel of ongemak te verlichten. Beweeg: Doe wat lichte fysieke activiteit, zoals een wandeling maken of lichte rek- en strekoefeningen doen.
Chocolade heeft een grote aantrekkingskracht, omdat het niet alleen zoet, maar ook zacht is en het smelt in de mond.''Daarnaast spelen dopamine en endorfine ook een kleine rol.,,Deze 'geluksstofjes' komen vrij zodra je chocolade eet en zorgen ervoor dat je een fijn gevoel ervaart.
Chocolade bevat vaak veel suiker en te veel consumeren kan leiden tot een suikeroverload.Dit kan een snelle piek in de bloedsuikerspiegel veroorzaken, gevolgd door een crash, wat leidt tot gevoelens van vermoeidheid, prikkelbaarheid en stemmingswisselingen .
Als je stopt met chocolade eten krijg je geen ontwenningsverschijnselen.Dat is pijn in je lichaam van het niet eten van chocolade. Dus kan je niet echt aan chocolade “verslaafd” raken.
Het wordt veel aangetroffen in koffie, thee, chocolade, sommige frisdranken en energiedrankjes. Cafeïne kan een kortdurende stijging van de bloeddruk (BP) veroorzaken, direct nadat het is ingenomen en gedurende een korte tijd erna .
Natuurlijke methodes
Verder zijn er nog een aantal natuurlijke methoden die je kunnen helpen bij het verlagen van je bloeddruk: Minder zout en minder suiker gebruiken. Eet minder rood vlees. Eet meer vezels.