Er bestaan vele oorzaken voor een tekort aan vitamine B12. Deze zijn onder te verdelen in 4 categorieën: verminderde inname (geen/te weinig dierlijke producten in de voeding), een gestoorde opname, aangeboren stoornissen in de B12-stofwisseling, en overige oorzaken.
In welke groenten en fruit zit B12? Vitamine B12 is niet te vinden in groente en fruit. Er is, vooral bij veganisten, regelmatig interesse naar bronnen van B12 die niet te maken hebben met dierlijke voeding zoals eieren, vlees, vis of kip.
Vitamine B12 zit in dierlijke producten zoals melk, melkproducten, vlees, vleeswaren, vis en eieren. Ook in plantaardige producten kan vitamine B12 voorkomen, bijvoorbeeld in gedroogd zeewier en algen.
Wie regelmatig dierlijke producten inneemt, zoals vlees, vis, eieren en zuivel, krijgt ruim voldoende vitamine B12 binnen. Ook wie vitaminesupplementen slikt, met daarin vitamine B12, krijgt meer dan voldoende vitamine B12 binnen.
Vitamine B12 in voeding of toch een supplement? Vlees, vis, zuivel en eieren zijn voorbeelden van voeding met vitamine B12. Helaas zit er geen B12 in groenten en fruit en blijkt de variant in algen onbruikbaar voor de mens.
Herstel bij B12-tekort duurt vaak lang.
Sommigen merken direct een kleine verbetering, anderen pas later. Verbetering wil nog niet zeggen: beter. Sommigen doen er jaren over om te herstellen en redelijk klachtenvrij door het leven te gaan.
"Tot op heden waren er geen nadelige effecten bekend van te hoge doses vitamine B12", zegt onderzoeker Stephan Bakker van het UMCG. "Bij andere vitamines zit er vaak een bovengrens aan de dosering van een supplement, bij B12 is dat niet zo."
Bij een tekort kun je last hebben van slapeloosheid, vermoeidheid, een verminderde weerstand en reumatische klachten. Ook bloedend tandvlees, een trage wondgenezing en scheurbuik kunnen het gevolg zijn.
Het onderzoek koppelt lage niveaus van vitamine D aan een veel voorkomende vorm van duizeligheid, die goedaardige paroxysmale positie-duizeligheid (BPPV) wordt genoemd en die het plotselinge gevoel geeft dat u aan het draaien bent of dat de binnenkant van uw hoofd aan het draaien is.
Om zeker te weten of ze toch een tekort had is er eigenlijk maar één onderzoek geschikt: de bepaling van methylmalonzuur in urine (als dit te hoog is weet je dat de B12 niet is opgenomen) en eventueel een homocysteïne-bepaling in bloed (als dit te hoog is, is er meestal een tekort aan B6, B12 en/of foliumzuur.
Een 100 gram portie lam lever biedt een ongelofelijke 1500% van de ADH (Algemene Dagelijkse Hoeveelheid) voor vitamine B12. Lever van een lam is rijker in vitamine B12 dan rund of kalf, echter bieden deze twee ook een hoge waarde: Namelijk 990% van het ADH per 100 gram.
Vooral mensen met een deficiënt voedingspatroon (zoals bij veganisme), alcoholgebruik en dementie lopen het risico op een vitamine B12-deficiëntie. Bij ouderen is malabsorptie van vitamine B12 door atrofische gastritis (met als gevolg pernicieuze anemie) de belangrijkste oorzaak.
Omdat de B-vitamines, net als vitamine C allemaal wateroplosbaar zijn, kan een vitamine B complex het beste in de ochtend of bij de (vroege) lunch worden ingenomen, tijdens of net na het eten.
De natuurlijke én biologisch beschikbare vormen van vitamine B12 zijn methylcobalamine en adenosylcobalamine. Deze twee vormen zijn goed opneembaar voor het lichaam en daarom een goede keuze als u opzoek bent naar een hoogwaardig voedingssupplement.
De vitamines B2, B3, B5, B6, B12, C activeren extra energie bij vermoeidheid. Zorg daarom dat je voldoende graanproducten, zuivel, groente en fruit binnenkrijgt. Tip: neem een multivitamine ter aanvulling op je dagelijkse voeding, zodat je zeker weet dat je deze energievitamines binnenkrijgt.
Een vitamine D tekort is ook in verband gebracht met duizeligheid.
De standaardbehandeling stelt dat een B12-tekort moet worden behandeld met intramusculaire of diep subcutane B12-injectie in een begindosering van 10 injecties à 1000 mcg met een interval van ten minste drie dagen met daarna een onderhoudsdosering van 1000 mcg eenmaal per twee maanden of 300 mcg eenmaal per maand.
Weinig bijwerkingen. U kunt pijn op de plaats van injectie hebben, maar dat trekt snel weer weg. Een enkele keer kunt u puistjes op gezicht en romp krijgen. Raadpleeg dan uw arts.
Er zijn geen nadelige effecten bekend als je te veel vitamine B12 inneemt, er is geen exacte bovengrens. Daarom gaan we uit van maximaal 5 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid per dag: 14 mcg per dag voor een volwassene.
Het grootste voordeel van een injectie is dat er een hele hoge dosering in één keer in het lichaam wordt gebracht. Gaat de opname vanuit de voeding minder goed, dan kan met een injectie voor weken aan B12 ingespoten worden.
Noten: ze zijn een bron van vitamine E, een antioxidant. Antioxidanten zijn stoffen die de beschadiging van (hersen)cellen tegengaan. Fruit: blauwe bessen, rode bessen, frambozen, … Deze gezonde snoepjes zijn niet alleen lekker, zomers fruit bevat ook antioxidanten.