Een allergische reactie van het lichaam op een allergeen is vaak erg fel en soms ongecontroleerd. Dit kan zich op vele manieren uiten; bijvoorbeeld als eczeem, astma, jeukende huiduitslag, niezen of tranende ogen. Bij een allergische reactie komt uit de lichaamscellen onder andere de stof histamine vrij.
De behandeling van je allergie kan uit drie verschillende onderdelen bestaan, namelijk: Saneren, ofwel: het vermijden van allergenen. Symptoombestrijding: deze behandeling geeft vaak snel verlichting van de klachten. Allergie immunotherapie: een behandeling die zich richt op de oorzaak van je allergie.
Bij een type-IV allergie geeft het eerste contact met een allergeen nog geen reactie. Het lichaam wordt wel gevoelig voor de stof. Bij een volgend contact is er wel een allergische reactie. Afhankelijk van de persoon en de eigenschappen van het product kan dit weken, maar ook jaren duren.
Waarom is een pinda-allergie zo dodelijk vergeleken met andere allergieën? Een allergie voor pinda's is zo'n beetje de dodelijkste voedselallergie die je kunt hebben.
De volgende medicijnen hebben de voorkeur. Loratadine en cetirizine. Deze medicijnen kunt u zowel bij allergie voor huisdieren als bij allergie voor de huisstofmijt gebruiken. Deze medicijnen werken ongeveer 24 uur.
Kan allergie op latere leeftijd ontwikkelen? Een allergie op latere leeftijd ontwikkelen is mogelijk en kan door verschillende factoren ontstaan. Het zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat je pas op latere leeftijd in aanraking komt met een bepaalde stof, een allergeen.
Maar een allergie kan ook zorgen voor huiduitslag, jeuk, piepende ademhaling, of in ernstige gevallen bloedrukdaling, shock of zelfs een hartstilstand (bijv. ten gevolge van een allergie voor voedsel of insectengif).
Duizeligheid. Van allergieën is bekend dat ze duizeligheid kunnen veroorzaken. Vooral hooikoorts staat er bekend om: Deze allergie zorgt ervoor dat verschillende soorten slijm zich ophopen in uw sinussen en middenoor.
Er zijn verschillende tests mogelijk. Het hangt ervan af welke soort allergie je hebt. Je arts kan bijvoorbeeld een plakproef, een priktest, een bloedtest of een eliminatie-provocatietest doen. Bij die laatste test laat je bepaalde stoffen weg uit de voeding.
Chronische stress beïnvloedt zelfs je stofwisseling en je immuunsysteem. Gevolg: het risico op ontstekingen in je lijf neemt toe. Je hebt dan meer kans op een allergie door stress. Mensen met bijvoorbeeld astma ervaren tijdens stressvolle periodes hevigere astma-aanvallen dan normaal.
Wat is allergie? Een allergie wordt veroorzaakt door een overdreven reactie van het immuunsysteem op stoffen die in de meeste gevallen helemaal niet schadelijk zijn. Veel voorkomende triggers van luchtwegallergieën zijn onder andere pollen, huisstofmijten en huidschilfers van dieren.
Ervaar je last of verergering van symptomen zoals een loopneus, verstopte neus of jeuk rond de ogen/neus, neem dan hierover contact op met je huisarts. Je huisarts kan indien nodig verder onderzoek doen en adviseren over eventuele behandeling.
Hoe ziet huiduitslag eruit ? Een huiduitslag is een plots verschijnen van rode, roze of paarsrode bultjes of vlekjes op een bepaalde lichaamsdeel (bijv. het gezicht of de handen) of over grotere delen van het lichaam. Wanneer de gehele huid rood is spreken we ook wel van erytrodermie.
klachten aan mond, keel en neus: jeuk, branderig gevoel, roodheid, verdikking, loopneus. klachten aan maag en darmen: overgeven, buikpijn, buikkrampen, diarree. huidklachten: vlekjes, jeuk, roodheid, bulten, eczeem. longklachten: hoesten, moeilijk of piepend ademhalen, benauwdheid.
Overgevoelige reacties op medicijnen
U kunt op verschillende manieren merken dat u overgevoelig bent voor een medicijn. Bijvoorbeeld door jeukende uitslag, benauwdheid, een opgezette keel of buikpijn. Neem altijd contact op met uw arts als u denkt dat u overgevoelig reageert op een medicijn.
Een allergie voor huisstofmijt kan klachten geven zoals: een verstopte neus, snotteren, niezen. jeuk in de neus en ogen. benauwd zijn, piepend ademen of slijm ophoesten.
Histamine is de belangrijkste veroorzaker van de klachten bij een allergie. Cetirizine blokkeert de werking van histamine, waardoor de klachten afnemen. De werking begint na ongeveer een uur. Dit effect houdt ongeveer een dag aan.
Het stuifmeel komt in contact met je huid en pollenallergenen dringen in de huid. In de huid worden allerlei stoffen geactiveerd die op hun beurt het signaal geven aan mastocyten (=mestcellen) om histamine vrij te stellen. Histamine veroorzaakt irritatie, zwelling, roodheid, een branderig gevoel en jeuk.
Allergische klachten worden veroorzaakt doordat allergenen het afweersysteem prikkelen (allergene prikkels). In veel gevallen treden de klachten op daar waar het allergeen het lichaam binnenkomt. Wanneer nikkel bijvoorbeeld in contact komt met de huid vindt er een allergische reactie op de huid plaats.