Een stille vennoot is niet betrokken bij de bedrijfsvoering en mag geen rechtshandelingen namens de onderneming uitvoeren. De stille vennoot is daarom niet privé aansprakelijk. Wel kan de stille vennoot het ingebrachte kapitaal verliezen.
Stille vennoten en beherende vennoten
De stille vennoten zorgen mee voor het ingebrachte kapitaal in de onderneming en fungeren enkel als geldschieters of voor hun kennis. Een voordeel hierbij is dat stille vennoten enkel aansprakelijk zijn ten belope van hun inbreng.
De stille vennoot heeft recht op een deel van de winst. In een contract wordt vastgelegd hoe de winst wordt verdeeld. Ook deelt hij mee in de groei van de onderneming, hij is mede-eigenaar. Schuldeisers kunnen geen aanspraak maken op het privévermogen van de stille vennoot.
De stille vennoot deelt mee in de groei van de onderneming, hij is namelijk mede-eigenaar. De stille vennoot is niet aansprakelijk voor eventuele schulden van de CV. Hij kan hoogstens zijn eigen inbreng verliezen. Schuldeisers kunnen geen aanspraak maken op het privévermogen.
Als een of meerdere van de vennoten voldoet aan een van deze criteria is diegene de UBO.Deze moet worden ingeschreven in het UBO-register.Dat geldt ook voor de stille vennoten.
Een vennootschap onder firma (vof) is een bedrijf waarin minimaal 2 personen samenwerken onder één gemeenschappelijke naam. Iedere persoon die meedoet, wordt mede-eigenaar.Deze mede-eigenaren worden ook wel vennoot genoemd.
Bij het overlijden van een vennoot voorziet het successierecht dat de aandelen overgedragen worden aan zijn erfgenamen, die dan – de facto – vennoten worden. Een dergelijke situatie kan voor problemen zorgen wanneer erfgenamen eigenaar worden van een groot aantal aandelen.
De commanditaire vennootschap is één van de meest eenvoudige vennootschapsvormen. Het is een maatschap die bestaat uit beherende vennoten en stille vennoten. De beherende vennoten runnen het bedrijf en de stille vennoten fungeren als geldschieters.
Let op: op grond van de wet is het niet mogelijk om een andere vennoot uit de vof te zetten. Dit kan alleen als jullie dit zijn overeengekomen in de vof-overeenkomst.
Alle vennoten zijn aandeelhouders. Hoeveel aandelen ze bezitten, hangt af van de grootte van hun inbreng in de onderneming.
De Vennootschap onder Firma (VOF)
Wanneer een van de vennoten uit de onderneming stapt of komt te overlijden is de hoofdregel dat de VOF wordt ontbonden en het gemeenschappelijk vermogen wordt verdeeld. In veel gevallen zal een dergelijk abrupt einde aan de onderneming niet zijn wat vennoten voor ogen hebben.
De stille vennoot bemoeit zich verder niet met de onderneming, behalve intern. Gaat de stille vennoot zich wel met de onderneming bemoeien en treedt hij ook naar buiten als vennoot van de CV, dan is de stille vennoot ook aansprakelijk. Bij een VOF heb je alleen vennoten.
Als er sprake is van een stille maatschap tussen een DGA en een BV, hoeft alleen de BV onder eigen naam naar buiten toe op te treden. De handelende vennoot treedt binnen de stille maatschap onder eigen naam op, maar voor rekening van anderen. De maatschap heeft dan vooral interne werking ten behoeve van de vennoten.
Belastingen. Ieder van de vennoten betaalt inkomstenbelasting over zijn eigen deel van de winst. Elke vennoot is een zelfstandig ondernemer en De vennoten betalen inkomstenbelasting over hun eigen deel van de winst. De winst wordt belast in box 1 (belastbaar inkomen uit werk en woning).
Je noemt vennoten ook wel compagnons. Een vennootschap onder firma (VOF) wordt opgericht door vennoten. De vennoten zijn degene die de onderneming oprichten en deze besturen. In de meeste gevallen zijn de vennoten natuurlijke personen.
Een vennootschap onder firma is geen rechtspersoon en heeft geen bestuurder. Een vennoot is als zodanig reeds hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden van de vof.
Uw vof, cv of maatschap uitschrijven
Dat doet u per post door het formulier ontbinding vennootschap, rechtspersoon of maatschap op KVK.nl uit te printen en op te sturen. Ontbinden en uitschrijven kan niet online. Geef op het formulier aan op welke datum u het bedrijf wilt stopzetten.
"Bij het uitkopen van aandeelhouders spreken we over een eigen wens van de aandeelhouder om afstand te doen van de laatste aandelen." Er wordt dus vrijwillig afstand gedaan van de aandelen en deze worden gekocht door de medeaandeelhouders van het bedrijf.
In principe kan een vennoot niet zomaar uit een VOF stappen. Het uittreden uit een VOF moet gebeuren in overeenstemming met de regels en afspraken die zijn vastgelegd in het vennootschapscontract. Dit contract regelt onder andere de voorwaarden en procedures voor het in- en uittreden van vennoten.
Zij zijn niet aan het sociaal statuut der zelfstandigen onderworpen. Een stille vennoot kan loontrekkende in de vennootschap zijn: hij is dan niet onderworpen als zelfstandige (opgelet: als hij meerderheidsaandeelhouder is, is er geen band van ondergeschiktheid, en dus geen arbeidsovereenkomst mogelijk).
Een stille vennoot is een investeerder in een commanditaire vennootschap. In ruil voor een financiering deelt de vennoot mee in de winst, zonder dat deze actief meewerkt. Deze commanditaire vennoten hebben geen zeggenschap over de bedrijfsvoering en zijn niet aansprakelijk voor de schulden van de onderneming.
De commanditaire vennoten zijn geldschieters maar hebben geen inspraak in het bestuur. De wet legt geen minimumkapitaal op. Alleen de gecommanditeerde vennoot is met zijn vermogen onbeperkt en hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden en verliezen van de vennootschap.
De aandelen maken onderdeel uit van het roerend vermogen van de overledene, maken onderdeel uit van zijn erfenis. Het aandeel wordt overgedragen naar de erfgenamen.
De aandelen van de BV (bij een holdingstructuur, de aandelen in de holding) behoren tot het privé-vermogen van de DGA , en bij overlijden vallen ze in zijn nalatenschap. De onderneming behoort echter toe aan de BV, zijnde de rechtspersoon. De DGA had ook de leiding, het bestuur van de onderneming.
De BV kan wel firmant/vennoot worden in de VOF.