Levende dieren als delicatesse in China
China is een van de weinige landen waar levende dieren nog steeds in het geheim worden gegeten. Niet alleen apenhersenen maar ook levende kikkers, vissen en slangen worden hier gegeten. De dieren worden net voor het eten gedood.
Surströmming is een Zweedse delicatesse. Het staat echter bekend als het meest smerig ruikende product ter wereld. Het is gefermenteerde zure haring in een blik. Op social media zijn er filmpjes te zien, waarbij deelnemers de grootst mogelijke moeite hebben om een hapje vis te eten.
Schapenkop – Noorwegen
De kop wordt eerst gedroogd of gerookt en daarna 3 uur gekookt of gestoomd. Sommige Noren laten de hersenen zitten; die worden dan na het koken uitgelepeld en opgegeten. De traditie is het oog en het oor als eerst op te eten. Eet smakelijk!
Mongolië. Zoals ik eerder al eens heb geschreven in een artikel over Mongolië, staat dit land met stip op één voor wat betreft het meest smerige eten. De winters zijn natuurlijk enorm streng en om die goed door te komen moet je goed eten.
Gefrituurde stierenballen
In delen van Amerika en Canada eten ze dit als lekkernij. Ze halen eerst het vel van de ballen af. Soms worden ze ook geplet. Daarna rollen ze de ballen in bloem met peper en zout.
Op ruim de helft van de dagen worden tijdens de lunch niet-alcoholische dranken en zuivelproducten en brood, granen, rijst en pasta geconsumeerd. Voor fruit is dit gemiddelde op 3 dagen van de week.
Groentes als witlof en spruitjes zijn bitter en daar houden de meeste kinderen niet van. De oorzaak daarvan, komt nog van heel vroeger. Onze smaakvoorkeuren hielpen ons vroeger om snel te bepalen of iets giftig was. Zoet en vet eten was veilig, terwijl giftige planten vaak een bittere smaak hadden.
Surströmming staat wereldwijd bekend als een van de smerigste gerechten. Dit komt voornamelijk door de opvallende geur die vrijkomt wanneer een blik hiervan wordt geopend. Door het openen van zo'n blik ontsnapt een kenmerkende, sterk doordringende geur die de meeste mensen uiterst onaangenaam vinden.
Met stip op nummer één staat erwtensoep, ook wel bekend als snert. Meestal wordt deze soep gemaakt van spliterwten, knolselderij en prei. Maar er bestaan ook recepten waarin gebruik wordt gemaakt van ingrediënten zoals aardappels, wortels en uien. Erwtensoep staat bekend als een dikke soep.
Misschien klinkt het je niet meteen heel erg lekker in de oren, maar probeer het hoe dan ook, en je zult zie dat dit Schotse comfort food gerecht heerlijk is! Haggis wordt traditioneel geserveerd met “neeps en tatties”; koolraap en aardappelen, en een beetje whiskysaus. Yum!
De Sardische kaas casu marzu kreeg van The Guinness Book of World Records en wel heel bijzondere titel: de gevaarlijkste kaas ter wereld. Waarom? Het feit dat er levende maden inzitten zou daar wel iets mee te maken kunnen hebben.
In het land zijn ze niet erg goed voorbereid op vegetariërs en soms kan er raar op gereageerd worden. Het is vaak handiger om te zeggen dat u Boeddhist bent en daarom geen vlees eet. Ook Halal eten wordt niet vaak gedaan want een basisproduct in veel gerechten is varkensvlees.
De kogelvis is een delicatesse die in vele landen verboden is. Het eten van fugu – de Japanse benaming voor de vis – is namelijk als Russische roulette; een verkeerd bereid exemplaar leidt tot de dood en een tegengif is er niet. Toch is het de kogelvis die een foodtrend lijkt te worden in China.
Smaak, de lage calorische waarde, een gebrek aan marketing en het simpele feit dat kinderen nou eenmaal kinderen zijn en graag niet doen wat ouders willen. Dat zijn kort samengevat de vier punten die de Franse onderzoeker Sophie Nicklaus vast heeft gesteld in haar onderzoek naar groentenconsumptie van kinderen.
Kinderen houden meestal niet van eten dat bitter of zuur is. Dit komt omdat kinderen meer smaakpapillen hebben dan volwassenen. Ook zijn de papillen meer verspreid door de hele mond. Volwassenen hebben alleen nog smaakpapillen op hun tong.
Maak het witloof wat minder bitter
Snijd onderaan de kern het kegeltje uit de stronk. Je kan de bittere smaak van witloof ook verzachten door melk aan het kookwater toe te voegen. Witloof karamelliseren met wat honing is een goede manier om witloof te introduceren bij je kinderen.
Nederlanders consumeren gemiddeld per dag 3,1 kg aan eten en drinken. Tweederde van de consumptie bestaat uit dranken. Jongens en mannen eten meer dan meisjes en vrouwen. De samenstelling van het voedingsmiddelenpakket verschilt nauwelijks per leeftijd.
Uit een onderzoek van de Nederlandse Vegetariërsbond blijkt dat de gemiddelde Nederlander tijdens zijn leven 522 dieren eet: 490 kippen, 27 varkens, 3 runderen en 2,5 lammetjes. Bij elkaar opgeteld komt dit neer op 3200 kilo vlees in een mensenleven, ofwel veertig kilo vlees per jaar.
Het was voor 1780 - 1800 gebruikelijk om deeg- en graanprodukten als basis van de voeding te gebruiken. Veelvuldig werd een plat brood als bord gebruikt. In het Diets werd zo'n brood een teller genoemd. Op de teller kwam vlees, vis of groente.
Consumenten zouden alleen vrouwelijke dieren willen omdat een stier te stevig zou zijn. Stieren leveren meer op dan kalfjes. Daarom houden de eigenaren van deze stier jonge mannelijke dieren aan tot ze volwassen zijn. Toch zijn er slagers die weigeren stierenvlees te verkopen.
Het blauw dooraderde stukje vlees smaakte, volgens zijn zeggen, naar niets. Vlak van smaak, de structuur van ei, en een beetje sponzig.
1. Thailand. Altijd, iedereen en óveral: voor de Thai is eten haast als ademen. De Thaise keuken staat bekend om zijn verse ingrediënten en heerlijke kruidige gerechten met kokos en gember.