Bijwerkingen werden bij alle sterktes van melatonine gemeld. De meeste gemelde klachten zijn bekende bijwerkingen, zoals diarree, hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, hartkloppingen, slapeloosheid, ongewone dromen en nachtmerries. Deze bijwerkingen staan niet in alle bijsluiters.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het slikken van melatonine niet bijdraagt aan een betere nachtrust. Wel heeft het pilletje een ander effect: ,,Anderhalf uur na inname kun je wel ervaren dat je slaperig wordt, maar uiteindelijk slaap je hier dus niet dieper of langer van.”
“Melatonine is een hormoon dat het lichaam zelf aanmaakt, maar dat betekent niet dat het slikken hiervan onschuldig is. Het is in eerste instantie niet bedoeld voor de behandeling van slapeloosheid, maar voor mensen die problemen hebben met hun slaap-waakritme.
Nadelen innemen van melatonine
Als je teveel melatonine slikt of het op onjuiste wijze inneemt kan je slaapprobleem juist groter worden. Zomaar melatonine nemen is dan ook niet aan te raden. Slik het in ieder geval niet als je zwanger bent of borstvoeding geeft.
Hoeveel melatonine je per dag moet gebruiken, hangt af van de oorzaak van je slaapprobleem. Het Farmacotherapeutisch Kompas raadt twee verschillende doseringen aan. Voor klachten bij een jetlag mag je één tot zes milligram melatonine vlak voor slaap innemen voor maximaal zes dagen. Gebruik het zo kort mogelijk.
De tabletten heel innemen met water (niet kauwen of fijnmaken). Neem 2 uur vóór en na inname van de tablet (zonder gereguleerde afgifte) geen voedsel in; bij significant verstoorde glucosetolerantie de tablet ten minste 3 uur na de maaltijd innemen.
Het is belangrijk dat melatonine op het juiste moment wordt ingenomen. Als u de tablet op het verkeerde tijdstip inneemt, kan melatonine slaperigheid veroorzaken en aanpassing aan de lokale tijd vertragen.
Het antwoord op die vraag is: nee, melatonine is niet verslavend. Als je een aantal weken achter elkaar melatonine slikt, krijg je wel het idee dat je niet meer zonder kunt en slechter zult slapen. Je blijft het middel daarom gebruiken.
Natuurlijke slaapmiddelen waar je niet direct aan verslaafd raakt, scoren hoog. Zo zijn bijvoorbeeld valeriaan, melatonine, kamille of CBD-olie in trek. Daarnaast vinden ook oordoppen, verzwaringsdekens of een versnipperd traagschuimkussen hun weg naar personen die op zoek zijn naar het beste slaapmiddel.
Meestal is dat een dosering tussen de 0,1 en 0,5 mg. Zelden zijn hogere doseringen nodig, tussen de 1 en 2 mg. Een te hoge dosering melatonine kan juist averechts werken.
Melatoninetabletten werken alleen als je het slikt ongeveer 5 uur voordat de melatonine-aanmaak van het lichaam begint toe te nemen. Het lastige is dat dit moment voor iedereen verschillend is.
Het zorgt voor een regelmatig slaap- en waakritme.In hoge doseringen versterkt melatonine het immuunsysteem. Melatonine is verkrijgbaar als tablet van 1 mg, 3 mg, 5 mg, 25 mg of als tablet van 2 mg of 10 mg met gereguleerde afgifte. Artsen schrijven het voor bij verschillende klachten, zoals slapeloosheid en jetlag.
Melatonine vind je terug in diverse voedingsmiddelen, zoals zure kersen, bananen, walnoten, amandelen en tomaten. Dit essentiële aminozuur wordt in het lichaam omgezet in onder meer het 'gelukshormoon' serotonine dat op z'n beurt weer een rol speelt bij de productie van melatonine.
Uit onderzoek blijkt dat valeriaan niet helpt tegen slapeloosheid.Melatonine is geen slaapmiddel. Het is een middel dat het dag-en-nachtritme kan verschuiven. Het werkt alleen bij slaapproblemen door een jetlag: verstoring van het dag-en-nachtritme door vliegreizen.
Er kan geconcludeerd worden dat de dosering van acht tabletjes van 0,1 mg niet gevaarlijk is, Bij normale doseringen, ook gedurende langere tijd zal dit middel geen schade aanrichten aan het lichaam. Alles wat je te veel toedient zal het lichaam in de regel ook weer snel verwijderen uit het lichaam.
De gebruikelijke dosering is: Kinderen tot 40kg: 1-3 mg per dag.Kinderen zwaarder dan 40 kg en Volwassenen: 2-5 mg per dag. Wijze van innemen: De dagelijkse dosis dient 1 tot 2 uur voor het slapen gaan ingenomen te worden of op het tijdstip dat de arts u heeft verteld.
Van alle slaapmiddelen is melatonine het meest onschuldig.
Valeriaan. Valeriaan is een uitstekend slaapmiddel, vooral bij geestelijke overspanning. Het zorgt ervoor dat je sneller kunt inslapen, zonder je suf te maken of je concentratievermogen aan te tasten. Gebruik best een gestandaardiseerd droog extract.
Sport of beweeg overdag of vroeg in de avond. Drink na 6 uur 's avonds geen koffie, thee of iets anders met cafeïne. Kijk minimaal 1 uur voordat je gaat slapen niet meer naar je telefoon, tablet of computer. Zet een half uur voor het slapen de tv uit.
Melatonine was lange tijd in Nederland vrij verkrijgbaar in een dosis tot 0,2 mg. Sinds de Europese voedselveiligheids-organisatie EFSA in 2011 heeft vastgesteld dat het in een dosis tot 3 mg een veilig middel is, is melatonine in hogere dosis dan 0,2 mg vrij verkrijgbaar.
Dat je door het slikken van melatonine iets af kunt vallen, is met name een bijeffect. Het wordt vooral gebruikt door mensen die last hebben van slapeloosheid.
De gevolgen van slaaptekort op de lange termijn
Als je echter een slaaptekort van meer dan drie dagen hebt, zijn de gevolgen ernstiger. Je immuunsysteem wordt dan namelijk zwakker en je kunt last krijgen van stemmingswisselingen. Ieder mens heeft dus slaap nodig om goed te kunnen functioneren.
Zodra het donker begint te worden, neemt de aanmaak van melatonine toe. Je lichaam krijgt dan een seintje dat het tijd is om te gaan slapen. Het hormoon zorgt ervoor dat je slaperig wordt en helpt je om sneller in slaap te vallen.
Progesteron zorgt er namelijk op natuurlijke wijze voor dat u slaperig wordt en oestrogeen helpt om dieper in slaap te komen. Wanneer het lichaam minder van deze hormonen produceert, kunt u dus niet alleen slecht in slaap komen, maar wordt u 's nachts ook vaker wakker.
Kruidvat melatonine moet volgens de aanwijzingen worden gebruikt. Kruidvat melatonine kan ervoor zorgen dat u zich slaperig voelt.