Slay, aina, skeer, kaulo of gast: één van deze vijf woorden wordt het Kinderwoord van het jaar 2022. Dat is net bekendgemaakt in het jeugdjournaal "Karrewiet". Tieners kunnen - naast aina of slay - ook kiezen voor goofy, smash en strijder als Tienerwoord van 2022.
Het is de eerste keer dat een woord in het Nederlands de titel wegkaapt. "Bro" is door de kijkers en volgers van Ketnet verkozen tot kinderwoord van het jaar. Oh my days, het tienerwoord en het kinderwoord van 2023 zijn bekend.
Slay is Kinderwoord van het Jaar
In de zin "Amai, deze outfit... Slay!" betekent het: je ziet er geweldig uit, je outfit is er "boenk op".
Voor het eerst wordt een Nederlandstalig woord het Tienerwoord van het jaar. Freek Van de Velde geeft toelichting bij de verkiezing van “heftig” als Tienerwoord van 2023. “Bro” werd verkozen tot Kinderwoord van het jaar en “heftig” haalde het hoogste schavotje in de categorie Tienerwoord van het jaar.
nws konden tieners hun stem uitbrengen voor het Tienerwoord van het jaar. Er werd in totaal 39.071 keer gestemd, met als winnaar het woord 'heftig' (29 procent van de stemmen).
Slay is een woord dat vaak op sociale media wordt gebruikt om iemand een compliment te geven over zijn/haar/hun outfit. In de zin "Amai, deze outfit... Slay!" betekent het: je ziet er geweldig uit, je outfit is er "boenk op".
'Slay' is het kinderwoord van 2022 geworden. Met 47% van de stemmen is het een overtuigende winnaar, gevolgd door 'aina' met 24% van de stemmen, 'gast' met '13%, 'kaulo' met 10% en 'skeer' met 6% van de stemmen. 'Slay' betekent 'ziet er top uit, you killing it of boenk erop'.
Het is de eerste keer dat een woord in het Nederlands de titel wegkaapt. "Bro" is door de kijkers en volgers van Ketnet verkozen tot kinderwoord van het jaar. Oh my days, het tienerwoord en het kinderwoord van 2023 zijn bekend.
Kijksluiter, toetsenbordterrorist en weigerpensionado: dagelijks komen er nieuwe woorden bij in het Nederlands.
Met 37,2% van de stemmen is knaldrang winnaar van deze verkiezing en gaat het woord de geschiedenis in als het Woord van het Jaar 2021. Definitie van knaldrang: 'sterk verlangen om uit de bol te gaan'. In Nederland is met 82,2 % van de stemmen het woord prikspijt het Woord van het Jaar 2021.
'Aina' (14%) en 'strijder' (13%) en 'goofy' (9%) haalden heel wat minder stemmen. 'Smash' wil zeggen 'mooi of sexy' en volgt 'Bestie' (beste vriend of vriendin), 'Simp' (iemand die te veel doet voor iemand die hij leuk vindt) en 'Yeet' (joepie) op als Tienerwoord van het jaar.
Niffie: mes of snuifje coke. No spang: maak je niet druk. Paas me: geef me.
De term smash wordt gebruikt om iemand te omschrijven die je mooi of sexy vindt. Het tegengestelde woord is "pass", wat zo veel betekent als "niet knap" of "niet mijn type". Een voorbeeld: Er passeert een knappe gast en jij zegt tegen je vriendinnen: "smash!".
' (saai) in 2011. Bij de tieners bleek 'smash' het meest populaire woord van 2022, met maar liefst 39 procent van de stemmen. Iemand kan 'smash' (mooi/sexy) zijn, of 'pass' (niet mijn type/niet zo mooi). Smash nam het op tegen 'aina', 'goofy', 'strijder' en 'slay'.
Het meest voorkomende Nederlandse woord is de, gevolgd door ja, en, uh, een, ik, dat, van, is, die, in, niet, maar, dat, dan, je, ook, op, het en ze. Dat blijkt uit het Corpus Gesproken Nederlands, een verzameling van zes miljoen woorden uit het dagelijkse, mondelinge taalgebruik.
bijwoorden van tijd: wanneer, morgen, vandaag, gisteren, binnenkort, onlangs. aanwijzende bijwoorden: daar, hier, nu. onbepaalde bijwoorden: ergens, nergens, nooit, altijd.
Een neologisme of nieuwvorming is een willekeurig, nieuw woord in een gegeven taal. Meer specifiek verwijst de term naar nieuwe inhoudswoorden. De term wordt niet gebruikt voor een nieuwe woordgroep, of voor andere, nieuwe syntactische elementen in een gegeven taal.
Een speelse manier om je kind nieuwe woorden te leren is door woordspelletjes te spelen. Bijvoorbeeld door drie voorwerpen (met nieuwe woorden) onder een dekentje te verstoppen en steeds een voorwerp weg te halen. Je kind mag dan raden wat er weg is. Of speel samen een levendig rollenspel als doktertje of supermarkt.
De volgende woordsoorten worden onderscheiden: werkwoorden, zelfstandige naamwoorden, bijvoeglijke naamwoorden, voornaamwoorden, bijwoorden, lidwoorden, telwoorden, voegwoorden, voorzetsels en tussenwerpsels.
Nederlandstaligen het meest lijken te kunnen lachen om scheldwoorden: 'droeftoeter, graftak, schobbejak en schorriemorrie' staan in de toptien. Maar ook 'bips' kan het nog worden. Stemmen kan op onzetaal.nl.
Slay: doden
Als pubers 'you slay' tegen je zegt, vragen ze niet in slecht Engels of je iemand wil vermoorden, maar krijg je een compliment over je outfit. Hoor je slay queen? Draai dan nog maar een extra rondje want dan ben je serieus catwalk materiaal.
Dit vlotte taalgebruik wordt steeds populairder maar, kijkend naar de boodschap, is de inhoud ervan nietszeggend. Dit is een typisch gevalletje 'buzzwoorden'. Dit zijn hippe woorden zonder een duidelijke betekenis.
Het meest voorkomende woord
Het meest voorkomende Nederlandse woord is de, gevolgd door ja, en, uh, een, ik, dat, van, is, die, in, niet, maar, dat, dan, je, ook, op, het en ze. Dat blijkt uit het Corpus Gesproken Nederlands, een verzameling van zes miljoen woorden uit het dagelijkse, mondelinge taalgebruik.
Het tussenwerpsel oké wordt gebruikt om instemming uit te drukken: 'het is in orde'. Het woord is van Amerikaans-Engelse oorsprong en wordt in het Engels gespeld als okay of als de afkorting O.K. of OK. In de Woordenlijst is het woord in de pseudo-Franse spelling oké opgenomen.