Koolstofmonoxide is giftig, kleurloos en reukloos. Hierdoor is het erg gevaarlijk. Het gas is fractioneel lichter dan lucht.
Koolstofmonoxide (CO) is een kleurloos, geurloos en smaakloos gas, iets lichter dan lucht. De densiteit bedraagt 0,968 ten opzichte van 1 voor lucht. In de praktijk is dit verschil verwaarloosbaar, CO gas vermengt zich ongeveer volledig met de normale lucht.
Door koolmonoxide kan bloed minder goed zuurstof opnemen uit de longen. Doordat het een reukloos gas is, hebben mensen niet door dat ze eraan blootgesteld worden. Een lage concentratie ingeademde koolmonoxide kan zich uiten in hoofdpijn, vermoeidheid en duizeligheid.
CO (koolstofmonoxide)
CO of koolstofmonoxide: is een gevaarlijk, reukloos en onzichtbaar gas; is in een zeer lage concentratie (<0.001%) aanwezig in de atmosfeer; ontstaat bij de verbranding van brandstoffen die koolstof (C) bevatten, zoals kolen, hout, olie of gas.
Koolmonoxide (CO) is een gevaarlijk gas. U kunt het niet ruiken, proeven of zien. Als u koolmonoxide inademt kunt u klachten krijgen, zoals hoofdpijn, misselijkheid en moeheid. Als u teveel koolmonoxide inademt kun u bewusteloos raken en zelfs overlijden.
Hoe goed uw neus ook is, koolmonoxide ruikt u niet. Ook kunt u koolmonoxide niet in de lucht proeven. Gelukkig zijn er wel manieren om een onvolledige verbranding te herkennen. Als een gastoestel niet goed werkt, is de vlam oranje in plaats van blauw.
Als de inademing van CO-gas stopt, zal het HbCO zal zich in de longen weer splitsen en de CO zal progressief uitgeademd worden. De halfwaardetijd van CO (T1/2 of de tijd die nodig is om de het carboxyhemoglobine-gehalte in het bloed te halveren) bedraagt 3 tot 4 uur bij een gezonde volwassene.
De wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hanteert een grenswaarde van 6 ppm bij continue blootstelling. Oplopend naar 26 ppm bij 1 uur per dag. Een defecte cv ketel zorgt voor een concentratie van 30.000 ppm, met een acute koolmonoxidevergiftiging tot gevolg.
CO of koolstofmonoxide is een gevaarlijk reuk- en kleurloos gas dat jaarlijks dodelijke slachtoffers maakt. Het ontstaat bij een onvolledige verbranding van brandstoffen als gevolg van een slecht werkende brander, de slechte installatie of onderhoud van uw toestel, of een slecht functionerende schoorsteen.
Koolmonoxide is niet zwaarder dan lucht
Koolmonoxide is zelfs een beetje lichter dan lucht en verspreidt zich daarom met luchtstromen door het huis. In een bronruimte hang je de melder aan het plafond, op 1 tot 3 meter van het toestel.
Een gevaarlijke eigenschap van dit gas is dat het zeer snel wordt opgenomen in het lichaam en zich 250 maal sneller bindt met bloed dan zuurstof.In de volksmond wordt koolmonoxide een zwaar gas genoemd, koolstofmonoxide is echter een fractie lichter dan lucht en zal zich snel in een ruimte verspreiden door aanwezige ...
Het is een mythe dat je koolmonoxidemelders laag aan de wand moet installeren omdat koolmonoxide zwaarder is dan lucht. In werkelijkheid is koolmonoxide iets lichter dan lucht en verspreidt het zich gelijkmatig door de kamer.
Bij blootstelling aan heel hoge concentraties CO kan onmiddellijke ademhalingsstilstand optreden. Bij een minder ernstige blootstelling vertoont het slachtoffer eerst tekenen van malaise met misselijkheid, duizeligheid en hoofdpijn. In dit stadium zou men kunnen denken aan een voedselintoxicatie of een opkomende griep.
Wanneer de verbranding door gebrek aan zuurstof onvolledig is, ontstaat koolstofmonoxide (CO). De belangrijkste CO-bronnen in een woning zijn die waar een brandstof op basis van koolstof (hout, kolen, olie, gas, petroleum...) gebruikt wordt voor verwarmingsapparaten, warmwatertoestellen, oven of fornuis.
CO ontstaat:
bij een onvolledige of slechte verbranding van alle brandstoffen zoals steenkool, gas, stookolie, petroleumcokes, hout en pellets; daar waar de vlammen aanwezig zijn en dus steeds in de ruimte waar het (water)verwarmingstoestel staat.
Koolmonoxide ontstaat bij onvolledige verbranding van koolstofhoudende stoffen, zoals olie, gas en hout. Dit gebeurt als er onvoldoende aanvoer van zuurstof is voor een goede verbranding. Bijvoorbeeld als een ruimte slecht geventileerd is of een gastoestel niet goed is onderhouden.
1 week gestopt: jouw lichaam is al bezig met herstellen!
Zijn je bloeddruk en hartslag omlaag gegaan, al 20 minuten na het roken van je laatste sigaret. Is de koolmonoxide verdwenen. Dit gebeurt al na 1 uur. Heb je meer zuurstof gekregen en beginnen de longen met opruimen.
Het is belangrijk dat je zo snel mogelijk frisse lucht kunt inademen. Ga dus zo snel mogelijk naar buiten en zorg ook dat anderen naar buiten gaan.
Hoe klinkt een koolmonoxide alarm
Als de melder potentieel gevaarlijk CO-niveaus detecteert, gaat de rode LED onmiddellijk knipperen en daarna klinkt een luid signaal.
Naast dat koolmonoxide ook in andere apparaten kan ontstaan, kan het altijd vanaf buiten via muren of ramen een woning binnentreden. Ook bij lage concentraties kan koolmonoxide zorgen voor lichamelijke krachten.
Is een CO-melder verplicht? Nee, een CO-melder in je woning is niet verplicht. Wel is het heel sterk aan te raden, omdat een CO-melder het enige middel is dat je kan waarschuwen bij een te hoge concentratie koolmonoxide in je woning.