Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
Andere symptomen kunnen zijn: hyperexcitabiliteit, hyperprikkelbaarheid, tachycardie, overmatig hijgen, ataxie en spiertrekkingen . De effecten kunnen zich ontwikkelen tot hartritmestoornissen, toevallen en overlijden.
Chocolade bevat veel verzadigd vet (ongeveer 20 gram op de 100 gram). Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterolgehalte van het bloed en een te hoog LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten. Ook bevat chocolade veel calorieën. Een reep pure chocolade van 75 gram bevat zo'n 400 calorieën (kcal).
Wanneer je last hebt van een moeilijke stoelgang kan chocolade de kans op obstipatie vergroten. Mensen met een histamine-intolerantie kunnen dit snoepgoed ook beter laten staan. Hoewel cacao weinig histamine bevat kunnen andere stoffen in chocolade zorgen dat er meer histamine wordt vrijgemaakt.
Mensen met een cacao–allergie krijgen van alle producten waar cacao in verwerkt zit een allergische reactie, gaande van huiduitslag, jeuk, hoofdpijn tot ademhalingsproblemen. Deze reacties treden meestal binnen enkele minuten, maar soms pas twee uur na het eten van cacao op.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt.Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
Chocoladeallergieën zijn zeldzaam . Als u een reactie krijgt wanneer u chocolade eet, reageert u mogelijk op iets anders. U kunt ook een gevoeligheid hebben in plaats van een allergie. Praat met uw arts over uw symptomen.
Chey: Traditioneel wordt chocolade gezien als een potentiële trigger voor darmklachten zoals pijn, krampen, een opgeblazen gevoel, gas en diarree . Dit komt doordat chocolade, met name melkchocolade, veel suiker bevat, waaronder lactose, melkproteïnen en vet – die allemaal symptomen kunnen veroorzaken bij gevoelige personen.
Vaak zijn die mensen dan gevoelig voor stoffen uit de chocolade(reep) zoals de cacao, melk, lactose, thiamine, sulfieten of histamine. Mensen met een cacao-allergie krijgen van alle producten afkomstig van cacao een allergische reactie.
Histamine stimuleert de zenuwuiteinden. Teveel histamine echter veroorzaakt een stekende jeuk of pijn. Histamine heeft ook een regulerende werking op de ademhaling, de wondgenezing, de lichaamstemperatuur, het dag-nachtritme, de vetvertering en de spierspanning.
Het eten van grote hoeveelheden kan cafeïne-gerelateerde bijwerkingen veroorzaken, zoals nervositeit, vaker plassen, slapeloosheid en een snelle hartslag . Cacao kan allergische huidreacties veroorzaken en kan ook migrainehoofdpijn veroorzaken. Het kan ook misselijkheid, maagklachten, constipatie en gas veroorzaken.
Als je 10 tot 25 gram pure chocolade per dag eet, ben je al gezond bezig. Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
Chocolade een maand laten liggen kan verschillende voordelen hebben. Een lagere chocoladeconsumptie kan leiden tot een afname van de totale calorie- en suikerinname , aldus Dr. Gupta. "Het kan ook de gezondheid van het gebit verbeteren door het risico op gaatjes en tandbederf te verminderen," zei hij.
Houd er rekening mee dat cacao cafeïne en verwante chemicaliën bevat. Het eten van grote hoeveelheden kan cafeïne-gerelateerde bijwerkingen veroorzaken, zoals nervositeit, vaker plassen, slapeloosheid en een snelle hartslag . Cacao kan allergische huidreacties, constipatie en migraine veroorzaken.
Is de chocolade met verpakking en al opgegeten, dan kan het (veel) langer duren voordat verschijnselen optreden, omdat de theobromine minder snel in het lichaam wordt opgenomen. Theobromine blijft lange tijd in het lichaam circuleren en verschijnselen kunnen dan ook een aantal dagen aanwezig blijven.
Hydrateer: Drink veel water om overtollige suiker weg te spoelen en uitdroging te voorkomen . Hydratatie kan ook helpen om een opgeblazen gevoel of ongemak te verlichten. Beweeg: Doe wat lichte fysieke activiteit, zoals een wandeling maken of lichte rek- en strekoefeningen doen.
Is pure chocolade goed voor de darmen? Niet alleen noemt men pure chocolade goed voor de hersenen, maar wel vaker wordt pure chocolade ook goed voor de darmen genoemd. Er zijn inderdaad onderzoeken die aantonen dat het eten van pure chocolade gunstige gevolgen heeft voor de spijsvertering.
Houd chocolade uit het zicht, zodat je er niet naar grijpt . Houd in plaats daarvan gezondere snacks bij de hand. Eet kleinere repen - bijvoorbeeld uit een verpakking met een leuk formaat - in plaats van repen van normaal formaat. Vermijd het eten van chocolade doordeweeks, zodat je het in het weekend als beloning kunt eten (maar niet te veel!).
Ze kunnen bijvoorbeeld de bloeddruk helpen verlagen, de bloedtoevoer naar de hersenen verbeteren en bloedstolsels voorkomen.Ze kunnen ook helpen ontstekingen en celschade te verminderen. Sommige studies hebben aangetoond dat mensen die regelmatig pure chocolade eten minder risico lopen op hartziekten en beroertes.
Chocolade is een vetrijk voedingsmiddel en bevat geraffineerde suikers en cafeïne. Dat zijn stuk voor stuk voedingsstoffen waarop je darmen kunnen reageren, zeker wanneer je een darmziekte hebt. Dat vetrijke voedingsmiddelen de darmklachten kunnen verergeren, had je waarschijnlijk al gehoord.
Constipatie kan het gevolg zijn van andere ingrediënten in de chocolade. Chocoladerepen en cakes bevatten bijvoorbeeld melk, wat sommige mensen als constiperend ervaren . Chocolade bevat ook cafeïne, wat kan bijdragen aan uitdroging. Een gebrek aan water in uw darmen maakt ontlasting droog en moeilijker te passeren.
3. Chocolade en cafeïne. Onderzoeken hebben gesuggereerd dat chocolade-ingrediënten zoals cafeïne en cacao de onderste slokdarmsluitspier kunnen ontspannen . Dat is de gespierde klep die voorkomt dat voedsel en maagzuur in je slokdarm terechtkomen.
jeuk of tinteling in de mond- en keelholte (dit wordt ook wel het orale allergie syndroom genoemd); zwelling van de lippen, tong en/of keel; galbulten; maag-darmklachten (misselijkheid, braken, buikpijn, diarree);
Een voedselintolerantie is iets anders dan een voedselallergie. Een voedselintolerantie kan na uren of dagen later optreden. Hierbij worden er in tegenstelling van een voedselallergie, geen antistoffen tegen voedsel aangemaakt.
Tekenen van een chocoladeallergie zijn onder meer directe symptomen na inname, zoals galbulten, jeuk, zwelling van de lippen, tong of keel, ademhalingsmoeilijkheden, buikpijn of misselijkheid. In ernstige gevallen kan een levensbedreigende reactie optreden die bekend staat als anafylaxie. Raadpleeg een zorgverlener voor diagnose.