Voor het bereiken van de achterste kiezen, kunt u het beste de mond iets sluiten. Hierdoor wordt de toegankelijkheid iets vergroot. Na gebruik de rager goed afspoelen en laten drogen. U kunt een rager blijven gebruiken totdat de haren plat worden.
De goede maat komt ietsje nauwer. De ideale rager krijg je zonder al teveel moeite tussen je tanden: als je echt moet duwen heb je een te grote maat. En als je eenmaal aan het reinigen bent, is het belangrijk dat je genoeg weerstand voelt; zoniet, dan heb je een te kleine maat.
Stoken, ragen of flossen, het verschilt per persoon wat het prettigst is. Het minst effectief is flosdraad. Dat komt omdat het niet heel makkelijk te gebruiken is en u waarschijnlijk met het draad niet op de goede plekken komt. Het meest effectief zijn ragers.
1. Ragers. Met stip op 1: ragers. Dit middel – een gedraaid metalen draadje met haartjes eraan die een borsteltje vormen – komt uit alle onderzoeken naar voren als het beste middel om tussen de tanden en kiezen te reinigen.
Als er eenmaal tandsteen is gevormd, kan dit weggehaald worden door een mondhygiënist, preventieassistent of tandarts. Tandsteen verwijderen kan op twee manieren: met behulp van een haakje – waarbij het tandsteen wordt weggekrabd – of met een apparaat dat ultrasone trillingen geeft.
Na het tandenpoetsen blijven er nog etensresten en tandplak tussen de tanden en kiezen zitten. Slechts ongeveer 40% van uw gebit wordt gereinigd bij het tandenpoetsen. Het is daarom verstandig om uw gebit te stoken, ragen of flossen na het tandenpoetsen, om resterende tandplak en bacteriën te verwijderen.
Ragen, stoken of flossen zijn goede manieren om je gebit schoon te houden. Juist tussen je tanden en kiezen hopen zich de meeste tandplak en bacteriën op. Dat kan gebitsproblemen zoals gaatjes, ontstoken tandvlees en een slechte adem tot gevolg hebben.
Om de tandplaque tussen uw tanden en kiezen te verwijderen, kunt u verschillende hulpmiddelen gebruiken, te weten ragers, tandenstokers of tandzijde. Overleg met uw tandarts of mondhygiënist welk instrument voor u het geschiktst is. Gebruik eenmaal per dag een rager als de tussenruimte voldoende groot is.
Welke van deze twee is beter? Over het algemeen genomen kun je de ruimte tussen tanden en kiezen beter met ragertjes schoonmaken. De effectiviteit is hiervan bewezen: het neemt veel beter tandplak weg. Toch zweren sommige mensen bij tandenstokers.
Het tandvlees groeit vanzelf dicht. Dit dichtgroeien duurt ongeveer 10 dagen.
De roze rager is de dunste rager van TePe die verkrijgbaar is. Gebruik deze rager wanneer je erg weinig ruimte tussen je tanden en kiezen hebt. De oranje rager is een dunne rager van TePe. Gebruik deze rager wanneer je weinig ruimte tussen je tanden en kiezen hebt.
Het is volgens tandartsen belangrijk om een rager te gebruiken omdat je hiermee meerdere tandproblemen kan voorkomen. Tandsteen vormt doordat tandplak blijft ophopen en de kans krijgt om te verkalken, wanneer je met een rager tandplak verwijdert kan dit niet gebeuren.
Een ander groot (milieu)voordeel van tanden ragers ten opzichte van floss of tandenstokers is dat ze te hergebruiken zijn. Wat wel belangrijk is, is dat je de tanden rager na gebruik grondig schoonmaakt.
Minstens één keer per dag te gebruiken voor het tandenpoetsen. Helpt je tandvlees en tanden gezond en sterk te houden en geeft je een schoon en fris gevoel, elke dag opnieuw. Zachte, flexibele rubberen borstelharen glijden comfortabel tussen je tanden en verwijderen effectief voedselresten en tandplak.
Wanneer je flossdraad vies ruikt na het schoonmaken, dan is dat een teken om vaker te flossen tussen je tanden en kiezen. De vieze geur wordt veroorzaakt door afvalproducten van bacteriën en of een ontsteking. In het begin kan flossen gevoelig zijn en kan het tandvlees gaan bloeden.
Een mengsel van zout en citroensap is een goed alternatief voor baking soda. Het zout haalt tandsteen en andere vervelende vlekken weg, en het citroensap zal de tanden witter maken. Een extra tip van tandartsen: wacht na het eten minimaal een half uur met tandenpoetsen.
Het is een feit dat dagelijks flossen (in combinatie met poetsen en spoelen) je beschermt tegen tandvleesontstekingen door het verwijderen van tandplak en voedselrestjes. Zo blijven je tanden en tandvlees gezond en houd je een mooie glimlach. Hoe oud je ook bent, flossen is essentieel voor je glimlach.
Een elektrisch flossapparaat bleek iets beter resultaat te boeken dan handmatig flossen. Met name bleek elektrisch flossen 'significant' beter te werken tegen tandplak dan zowel het geteste geweven als het opgeruwde flossdraad. Echter, flossdraad zonder was werkte even goed als de elektronische apparatuur.
Dus, kan een elektrisch flosapparaat tandbederf and tandonsteking voorkomen? Ja: studies hebben laten zien dat AirFloss tot 99% meer plaque verwijdert dan alleen handmatig poetsen. Het toevoegen van de AirFloss pakt de tandplaque tussen tanden aan, die bij het poetsen niet altijd wordt weggehaald.
Poets je tanden minstens twee keer per dag: zeker 's avonds voor het slapengaan en op een andere moment van de dag (bijvoorbeeld 's morgens). Een grondige poetsbeurt duurt minstens twee minuten. Poets niet direct nadat je iets zuur of zoet hebt gegeten of gedronken. Je wacht beter een uur.
Tandheelkundige Wim Crielaard zegt in het Parool dat iemand met een gezond gebit gerust twee weken niet hoeft te poetsen. Klopt dat ook? Volgens tandarts Luke Bosker is het onverstandig: "Als je twee weken niet poetst, dan kan je tandvlees gaan ontsteken."
Vaker je tandenpoetsen zou het aantal bacteriën tussen je tanden en je tandvlees verminderen, waardoor deze niet in je bloedbaan terechtkomen. Dat wordt vaker – drie keer per dag – poetsen. P.s. Het is ook goed om regelmatig de tandenborstel te checken op slijtage.
Een ander bestandsdeel van tandpasta, fluoride, zorgt voor een sterker glazuur op je gebit. Als we daarvan uitgaan, is het dus beter om je tanden voor het ontbijt te poetsen. Anderzijds herstel je tijdens het poetsen ná het ontbijt eventele beschadigingen direct door de werking van de fluoride.