De natursport energy gel is de beste energy gel voor fietsen, en ook van deze gel is de verpakking heel makkelijk open te maken. En dat is echt super belangrijk vooral bij het fietsen. Het zal je maar overkomen dat je valt omdat je de verpakking niet open krijgt of dat je maar een klein hoekje van de verpakking krijgt.
Traditionele gels zijn zeer geconcentreerd, waardoor het snel energie aan het lichaam kan afgeven. Vaak merk je als sporter dat je binnen enkele minuten de kracht van een traditionele gel ervaart.
Met een Pepti gel heeft een beginnende loper al genoeg aan 1 gelletje per uur. Een zeer ervaren loper kan er wellicht 2 nuttigen. Een betere optie naar mijn idee is om 2x een IsoPro gel te nemen om de opname per uur te verspreiden.
Overbelasting beschadigt de spieren, waardoor er stijfheid, spierpijn of zelfs ontstekingen, verkrampingen en scheuringen kunnen ontstaan. Een sportgel of sportcrème helpt stramme spieren te versoepelen en stijfheid te verlichten, waardoor je met meer plezier en minder pijn beweegt.
Gebruik iets over de helft van de halve marathon tenminste één gel, mocht je merken dat een tweede een positief effect heeft, dan kun je een tweede overwegen; bijvoorbeeld na elke 7km één.
Gels met een scheurlint bevatten 30 tot 60 gram; je kunt ze in één keer nuttigen. Gels met een draaidop bevatten meestal zo'n 100 gram. Het voordeel daarvan is dat je in de meeste situaties kunt volstaan met één verpakking en dat je de hoeveelheid kunt doseren.
Zorg dat u tevoren de blaas goed heeft leeggemaakt. Drink vlak voor het lopen niet teveel, in het algemeen is het niet verstandig voor het lichaam om minder te gaan drinken bij urineverlies, maar doe het dan op andere momenten. Zorg voor een eventuele verschoning voor onderweg en draag donkere kleding.
Tijdens het sporten kies je voor voeding met veel koolhydraten, een laag vet- en vezelgehalte en een matige dosis eiwitten. Eet bijvoorbeeld gedroogd fruit, iets met honing, een (zelfgemaakte) energiereep, … Let er zeker op dat wat je eet niet te veel vezels bevat en vermijd volle graanproducten.
#1 Eet genoeg
Vooral als hardlopen jouw belangrijkste sport is, mag je hardloopdieet rijk zijn aan koolhydraten. Een goede richtlijn voor de verdeling van macronutriënten voor hardlopers is ongeveer: 55-60% koolhydraten. 25-30% eiwitten.
7x effectieve energiegels voor tijdens het hardlopen
De Maurten gel 100 is makkelijk in te nemen en bevat ongeveer 25 gram koolhydraten per zakje, dat zorgt voor ultra snelle energie. Komt in een handig formaat en is daardoor gemakkelijk mee te nemen.
Gels bevatten een mix van koolhydraten. De meest voorkomende ingrediënten zijn glucose en maltodextrine. 'Andere gels bevatten ook fructose, wat via een andere route in de darm wordt opgenomen, zodat je meer kan absorberen,' zegt sportdiëtist Drew Price.
1-2 uur: 30 gram koolhydraten per uur. Bijvoorbeeld een energiereep en een bidon met isotone sportdrank. 2-3 uur: 60 gram koolhydraten per uur. Bijvoorbeeld 2 energierepen, 2 gelletjes en 2 bidons met isotone sportdrank.
Profiteer van een flinke dosis energie tijdens je inspanning met de SiS GO Isotonic Energy Gel. Deze geeft koolhydraten gedoseerd aan het lichaam af voor tomeloze energie tijdens je inspanning. De isotonische gels bevatten maar liefst 22 gram koolhydraten en kunnen eenvoudig tijdens de wedstrijd worden ingenomen.
Pasta is een goede bron van koolhydraten. Je lichaam heeft deze koolhydraten nodig als energiebron om zijn suikerspiegel, glycogeenvoorraad, op peil te houden. Deze energie heeft je lichaam nodig om te functioneren. Hoe meer je beweegt (energie verbrandt) hoe meer je nodig hebt om goed te kunnen functioneren.
Water of sportdrank
Water is de beste keuze om uitdroging tegen te gaan. Maar als je een lange afstand rent en het gevoel krijgt dat je uitdroogt, dan zijn sportdrankjes ideaal. Ze bevatten elektrolyten en koolhydraten waardoor je lichaam het water beter opneemt, en voorkomt dat je moe wordt.
Beste momenten. De beste momenten voor je lichaam om een banaan te eten zijn 's ochtends na het opstaan, zo'n zestig tot dertig minuten voor een intensieve loop en meteen na een intensieve loop.
"Als je veel hardloopt en je borst niet steunt, zal de huid meer oprekken en zul je waarschijnlijk eerder hangborsten krijgen", vermoedt Van der Lei. Zwaardere borsten zullen daar meer last van hebben dan kleine: de grote bewegen verder omhoog en omlaag, waardoor huid en weefsels meer worden uitgerekt.
Ten eerste worden je darmbewegingen gestimuleerd tijdens het hardlopen, waardoor verstoppingen worden voorkomen, maar waardoor je ook naar de wc moet. Ten tweede stroomt je bloed tijdens een langere duurloop naar je actieve spieren, waardoor je spijsverteringsorganen minder bloed, zuurstof en voedingsstoffen krijgen.
Iedere 7 km een Born Super Liquid gelletje, dit betekent verdeeld over de marathon 6 Energy Gels, dus 129 gram koolhydraten. Vanaf 5 km iedere 5 km een beker sportdrank, dit zijn in totaal 8 bekers sportdrank.
Dit kan je eten: Volgens Kasparek bestaat een goede maaltijd voor een duurloop (of een wedstrijd) voornamelijk uit simpele koolhydraten. Denk hierbij aan: havermout, banaan, witbrood en honing. Het voordeel van dit soort voedingsmiddelen is ook dat het snel kan worden omgezet in energie. En dat is wat je wil.
Een handige vuistregel die je kunt hanteren is om iedere 20 tot 30 minuten een gel te gebruiken. Deze bevat zo'n 20-25 gram koolhydraten per stuk, waardoor je op zo'n 40-75 gram koolhydraten per uur uitkomt. Hoeveel je precies nodig hebt hangt weer af van de duur van je training, maar ook van de intensiteit.