In de volksmond doelt men met het woord kinderziekten op infecties die met name kinderen kunnen oplopen. We noemen waterpokken, mazelen, rodehond, vijfde en zesde ziekte en bof (veroorzaakt door een virus) en kinkhoest, roodvonk en hersenvliesontsteking (veroorzaakt door een bacterie).
De zesde ziekte is een ziekte met hoge koorts en lichtrode vlekjes. De oorzaak is een virus. Vooral jonge kinderen tussen de 6 maanden en 2,5 jaar krijgen het. Maar de zesde ziekte komt ook bij volwassenen voor.
De 'vierde ziekte' was de ziekte van Filatow-Dukes, ook wel rubella scarlatinosa genoemd. Deze ziekte, gekenmerkt door een gegeneraliseerd roodvonkachtig exantheem met lymfklier- vergroting, werd aanvankelijk geduid als een aparte enti- teit.
Bij de zesde ziekte ontstaan vlekjes en bultjes, met name in het gezicht en op de romp. Voornamelijk kinderen krijgen de zesde ziekte. De zesde ziekte is een besmettelijke infectieziekte die wordt veroorzaakt door een virus. Bij de zesde ziekte ontstaan vlekjes en bultjes, met name in het gezicht en op de romp.
Het verschil tussen de vijfde en zesde ziekte
Het verschil tussen deze twee is dat de vijfde ziekte begint met felrode uitslag bij de wangen, waar kinderen vervolgens koorts bij kunnen krijgen. De zesde ziekte daarentegen begint met hoge koorts, vervolgens ontstaan pas vlekjes.
Ik ben zwanger, welke kinderziektes zijn gevaarlijk? Kinderziektes als mazelen, rodehond, de vijfde ziekte en de waterpokken kunnen gevaarlijk zijn als je de ziekte nog nooit hebt gehad, of als je er niet tegen bent ingeënt als kind.
Iemand die zesde ziekte heeft gehad krijgt de ziekte niet opnieuw. Het virus blijft wel in het lichaam en kan later soms weer actief worden. Mensen kunnen dan opnieuw koorts en rode vlekjes krijgen.
Griep, het RS-virus en COVID-19 zijn enkele gezondheidsproblemen waarover we wekelijks publiceren, zodra dit door de huisarts wordt geregistreerd. We rapporteren namelijk over het vóórkomen van gezondheidsproblemen en aandoeningen in huisartsenpraktijken in Nederland.
Iemand met de vijfde ziekte kan andere mensen besmetten vanaf 1 week voordat hij ziek wordt, totdat de vlekjes verschijnen. Vijfde ziekte is vooral besmettelijk als je lange tijd dicht bij iemand in de buurt bent die het virus heeft. Bijvoorbeeld in gezin, kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of school.
Roseola infantum is de medische naam voor roze-rode vlekjes bij kinderen, en de zesde ziekte heet het omdat er eerst 5 andere kinderziekten zijn herkend en beschreven zoals mazelen, roodvonk, rode hond, waterpokken, en erythema infectiosum (5e ziekte).
Petechiën zijn kleine, roodpaarse puntjes in de huid, die je niet kunt wegdrukken. Deze puntjes kunnen heel onschuldig zijn, maar ook duiden op een ernstige aandoening of het gevolg zijn van medicijngebruik. Petechiën komen vooral voor op de benen, enkels, rug, schouders en het gezicht.
Een tweede keer waterpokken krijgen is zeer zeldzaam. Na het doormaken van waterpokken blijft het virus in het lichaam achter, zonder actief te zijn. Als het virus later in het leven weer actief wordt, kan het gordelroos veroorzaken.
Waterpokken komt vooral voor bij jonge kinderen. Bijna alle kinderen in Nederland krijgen waterpokken voordat ze 6 jaar zijn.
De zesde ziekte komt het meest voor bij kinderen tussen de 6 maanden en 2,5 jaar. Uw kind heeft opeens hoge koorts. Het is niet nodig de koorts lager te maken.
Dan kan het gewoon naar een kindercentrum of school. Een volwassene met zesde ziekte die zich goed voelt, kan gewoon werken.
Rodehond is een ziekte die rode vlekjes op de huid geeft. De oorzaak is een virus. Het is besmettelijk: het virus verspreidt zich door hoesten en praten, maar ook via bijvoorbeeld handen, bestek, speelgoed en deurknoppen.
Exanthema subitum, beter bekend als de zesde ziekte, is een frequent voorkomende kinderziekte. Kenmerkend is de plotse, hoge koorts (tot 40°C). Na 3 tot 5 dagen daalt de koorts weer snel en ontstaan er lichtrode vlekjes in het gezicht, in de nek en later op de romp.
Kinkhoest, mazelen, RSV: ook als volwassene kan je een kinderziekte krijgen.
De kinderziekte roodvonk heeft vaak een mild verloop. Maar als de huiduitslag geïnfecteerd raakt, bijvoorbeeld door te krabben, kan er krentenbaard ontstaan (ook wel kinderzeer genoemd). Tijdens deze huidinfectie kunnen er met vocht gevulde bulten ontstaan.
Bij roodvonk heeft uw kind meestal keelpijn, koorts en plekjes op de huid. Vaak zijn dit de eerste klachten: geen zin hebben in eten. koorts die snel hoger wordt (soms tot 40 graden)
Roodvonk is een overwegend mild verlopende vlekjesziekte die wordt veroorzaakt door de groep A-streptokokbacterie. Met name kinderen lopen risico besmet te raken. Er bestaat geen vaccin tegen roodvonk. Roodvonk is een overwegend mild verlopende vlekjesziekte die wordt veroorzaakt door de groep A-streptokokbacterie.