Medicatie-incidenten kunnen in grote lijnen onderverdeeld worden in drie groepen: de drie 3 P's (Pil, Proces en Patiënt).
Controleren, toedienen en registreren.
Het medicatieproces wordt onderscheiden in zes stappen: 1 Voorschrijven 2 Ter hand stellen (afleveren door de apotheker) 3 Opslag/beheer van de medicatie 4 Gereed maken 5 Toedienen/registreren 6 Evaluatie (gebruik, (bij)werking etc.).
Wat houdt de regel van 5 in
Heb je het juiste medicijn? Is het de juiste patiënt/cliënt? Is dit het juiste tijdstip? Wat is de juiste wijze van toedienen?
BEM staat voor “Beoordeling beheer Eigen Medicatie”. Hoewel de BEM-code veelal ook elders is geregistreerd (bv Elektronisch Cliënten Dossier) binnen uw zorgorganisatie heeft het een grote meerwaarde om deze BEM-code (ook) in nCare te verwerken.
High5 met risicogebieden High5 bundelt alle initiatieven en projecten die er in het ziekenhuis rond de risico's zijn op deze gebieden zijn. Deze bundeling is nodig om versnippering, inefficiëntie en blinde vlekken op het gebied van risicobeheersing tegen te gaan. En het helpt om beter prioriteiten te stellen.
Dubbele controle is nodig bij losse (niet in medicatierol voorverpakte) risicovolle medicatie. Dit zijn medicijnen die risicovol zijn bij een verkeerde dosering, geneesmiddelen tegen kanker en insuline.
Iedereen die bekwaam is, mag medicatie verstrekken. Dus ook iemand met niveau 2 die voldoet aan de bekwaamheidseisen. Daar is nogal eens verwarring over. De organisatie waar je voor werkt, bepaalt uiteindelijk wie er medicatie mag verstrekken en of er onderscheid gemaakt wordt in handelingen.
Een Geneesmiddel distributiesysteem (GDS) is een verpakking waarin medicijnen zijn verdeeld in eenheden per toedieningstijdstip en op naam van een individuele cliënt. Een GDS kan helpen dat een cliënt langer zelf zijn eigen medicatie kan beheren.
Heb je een opleiding tot verzorgende of verpleegkundige (niveau 3 en hoger)? Dan ben je door je opleiding bevoegd om medicatie te geven. Heb je een andere opleiding? Dan heb je die bevoegdheid niet.
Als u geen bètablokkers verdraagt, of als u een speciale vorm van angina pectoris heeft (Prinzmetal), kan de arts een calciumblokker voorschrijven, zoals amlodipine. Calciumblokkers verminderen de druk in de bloedvaten, waardoor het hart minder krachtig hoeft te pompen.
Uw naam – is dit medicijn inderdaad voor u? Juiste medicijn (naam van het medicijn, sterkte). Juiste hoeveelheid. Juiste manier (bijvoorbeeld via de mond, of via injectie).
Paracetamol en aspirine zijn veelgebruikte pijnstillers. Bovendien worden ze door veel mensen geslikt om andere aandoeningen zoals een hartaanval tegen te gaan. De medicijnen werken namelijk bloedverdunnend. Uit het onderzoek blijkt echter dat het regelmatig slikken van deze pijnstillers niet zo'n goed idee is.
Bij hoofdpijn werkt paracetamol goed. Maar voor pijnklachten in de knie door een zwelling of ontsteking is ibuprofen beter. Daar zitten namelijk naast pijnstillende stoffen, ook ontstekingsremmende stoffen in.
Voor hevige of chronische pijn wordt paracetamol soms ook gecombineerd met zware pijnstillers die nog een trap hoger staan op de pijnladder, namelijk de zwakwerkende opioïden zoals tramadol of codeïne. In combinatie met bijvoorbeeld codeïne wordt het effect van paracetamol nog wat versterkt.
Vanuit de wet beroepen individuele gezondheidszorg (big)heeft de zorgmedewerker de verantwoordelijkheid om de eigen bekwaamheid op peil te houden. met deze leidraad kan de zorgmedewerker bepalen of zij2 bekwaam is om medicatie te mogen geven.
Het gebaar ontleent zijn naam aan de vijf ("five") vingers van een hand die omhoog ("high") worden gestoken. Volgens een artikel gepubliceerd op de website van Outsports werd de eerste high five in de Major League Baseball gegeven door Dusty Baker en Glenn Burke van de Los Angeles Dodgers in 1977.
Het afleveroverzicht bevat de meest essentiële gegevens over de medicatie die de patiënt zou moeten gebruiken en in het verleden heeft gebruikt, inclusief bekende contraindicaties.
Categorie 3: de cliënt bestelt de medicatie volledig zelfstandig (eventueel met hulp van de mantelzorger) en de zorginstelling biedt alleen hulp bij het gebruik van (een deel van) de medicatie.
Waarom melden we incidenten? Het melden van incidenten en calamiteiten is bedoeld om te leren van de situatie en de kwaliteit van de zorg te verbeteren. Om te leren van incidenten, met zo min mogelijk administratieve last, is het belangrijk dat de zorgverleners weten welke incidenten ze moeten melden.