Bij de autoritaire opvoeding zijn ouders erg streng en er is geen ruimte voor discussie, waarbij het kind moet doen wat hem opgedragen wordt. Ouders mogen niet tegen gesproken worden en er zijn strenge regels, waarbij er weinig uitgelegd wordt. Betrokkenheid en warmte door ouders is minimaal.
Een kind kan angstig en volgzaam worden door een autoritaire opvoeding. Of juist opstandig en agressief. In ieder geval ontwikkelt een kind weinig zelfvertrouwen en weinig zelfstandigheid. Hij leert niet om zelf te beredeneren waarom hij iets wil en kan moeilijk beslissingen voor zichzelf nemen.
Te strenge ouders proberen perfectionistisch te zijn en vinden het moeilijk om fouten te accepteren. Ze verwachten dat hun kinderen ook alles foutloos en perpect doen en zien niet dat deze verwachting nutteloos is.
Hoe je reageert, is afhankelijk van je opvoedstijl. Iedere ouder voedt natuurlijk op zijn of haar eigen, unieke manier op. Maar het merendeel blijkt toch in een van deze vier categorieën te vallen: verwaarlozend, autoritair, permissief en autoritatief.
Je ervaart ergernissen en frustraties in je relatie of in je werk of naar je kinderen toe. Je hebt een gevoel van doelloosheid en weet niet wat je wil. Je bent altijd maar doorgegaan. Je hebt het graag druk en je voorkomt dat je niets te doen hebt.
Autoritatieve opvoeding is een opvoedingsstijl waarbij ouders zowel responsief als veeleisend zijn. Ouders zijn erg betrokken door te helpen bij het oplossen van problemen en er wordt veel aandacht besteed aan de gevoelens van het kind. Bij het straffen van het kind wordt er uitleg gegeven zodat hiervan kan leren.
Een moeder, een lieve, zorgzame mama, die wil iedereen het liefst. Iemand die van je houdt, die om je geeft, bij wie jij je veilig mag en kan voelen. Met wie je kan praten, maar ook kletsen.
Helikopterouders, zijn ouders die voortdurend als een soort 'helikopter' boven hun kinderen cirkelen om in de gaten te houden of alles wel oké met hen gaat en vooral: om hen op voorhand al te behoeden van mogelijk onheil.
Het respecteren van de zelfstandigheid van je kind, het bieden van structuur en het stellen van grenzen horen ook bij het opvoeden. Net zoals het stimuleren van de ontwikkeling van je kind, het begeleiden van hoe je met elkaar omgaat en het bijbrengen van kennis, normen en waarden.
Laat zien dat je erover nagedacht hebt
Als je iets wil wat je ouders een slecht idee vinden, moet je ze zien te overtuigen. Hoe doe je dat? Door goede argumenten te gebruiken. Bereid dit goed voor door van tevoren te bedenken welke tegenargumenten zij kunnen inbrengen.
Ik wil geen contact meer met mijn ouders
Deze tips kunnen helpen: Blijf rustig, word niet boos. Praat over wat je voelt, niet over wat jij vindt dat je ouders fout doen. Als je het moeilijk vindt om te zeggen, schrijf het dan op in een brief.
Dominante ouders streven continu naar perfectie. Ze verlangen alleen het beste van hun kinderen. Het maakt niet uit hoe hard een kind zijn of haar best zal doen, het zal niet goed genoeg zijn voor de ouders. Dit komt doordat de dominante ouders altijd een 'maar' kanttekening maken.
[psychologie en sociologie] Geheel van persoonlijkheidskenmerken dat leidt tot conformisme en tot intolerantie ten opzichte van afwijkende meningen, kledij, gewoonten enzovoort. In extreme vorm kunnen ze de basis vormen van uitingen van vreemdenangst of xenofobie.
In onze westerse samenleving, die gericht is op het individu, is een democratische opvoedingsstijl waarschijnlijk het meest geschikt.
'Curlingouder' verwijst naar het type ouder dat alle obstakels voor het kind uit de weg veegt, net als tijdens de sport curling op de ijsbaan gebeurt. Ouders die hun kinderen alle moeilijkheden willen besparen, tot aan elastiek in de broek toe zodat ze geen knopen en ritsen open hoeven te maken.
Een helikopterouder is een ouder die zijn of haar kind te beschermend opvoedt. Het gaat hierbij om ouders die alles proberen te overzien en te sturen. Van de vriendjes waarmee het kind speelt als het jong is, tot de schoolkeuze, beroepskeuze, partnerkeuze, levensloop en ga zo maar door.
In een gezonde moeder dochter relatie is er sprake van een liefdevolle verbintenis. Er is emotionele betrokkenheid en beide partijen gedijen goed in de relatie. Maar ook in gezonde relaties heb je weleens ruzie. Als ruzie echter vaak voorkomt, kan dit voor een verstoorde relatie tussen moeder en dochter zorgen.
Een liefdevolle moeder zal op gelijkwaardig niveau met haar kind willen communiceren, begrip willen tonen, zich zoveel mogelijk willen inleven in haar kind, willen luisteren naar de behoeftes en verlangens en zich steeds afstemmen daarop.
Een antiautoritaire opvoeding is een opvoedingsmodel. Er wordt onder verstaan dat ouders of opvoeders zich niet boven hun kinderen plaatsen, maar dialoog zoeken op een gelijkwaardige manier. Zoals met iedere andere vorm van opvoeding kent ook deze opvoeding positieve en negatieve kanten.
Het woord autoritair komt uit het Grieks en stamt af van het woord Autocratisch: “auto” betekent zelf en “cratisch” betekent regels. Autocratisch bekent dus dat iemand zelf zijn eigen regels bepaalt. Autoritair betekent dat dus ook en wordt vaak gebruikt in de betekenis van bazig of eigenmachtig.
Spijbelen, een boze bui, niet luisteren, te laat thuis komen en ook liegen kunnen allemaal horen bij het gedrag van opgroeiende kinderen. Pas als dit soort gedrag leidt tot problemen in het functioneren van het kind, kun je spreken van opvoedingsproblemen.