Een persoon met tunnelvisie daarentegen heeft een intact centraal gezichtsveld, maar ziet niets in de rand ervan.
Tunnelvisie is de onkunde, onwil of onmogelijkheid om bepaalde dingen waar te nemen die binnen iemands directe belevingswereld liggen. De reikwijdte van de mentale blik op concepten en begrippen wordt beperkt tot het eigen aandachtsveld.
Retinitis pigmentosa tast de kegeltjes en staafjes geleidelijk aan. Er vormen zich kleine pigmentophopingen in het netvlies en scotomen (blinde vlekken) in het gezichtsveld. Het samensmelten van die perifere scotomen verklaart het zogenaamde tunnelzicht.
Bij patiënten met kokervisus (ook wel Retinitis Pigmentosa genoemd) raakt het netvlies beschadigd. Het lijkt alsof men door een koker kijkt. Men ziet nog wel scherp in het centrum van het gezichtsveld. Naar verloop van tijd kan de koker steeds kleiner worden.
De eerste klacht die mensen met Retinitis Pigmentosa (RP) ervaren is vrijwel altijd nachtblindheid (slechter zien in het donker). Daarna wordt het gezichtsveld steeds kleiner. Meestal valt eerst de buitenkant van het gezichtsveld weg en wordt de overgebleven koker steeds kleiner.
Retinitis pigmentosa is een groep erfelijke ziekten van het netvlies. Het is een ernstige oogziekte waarbi uw netvlies langzaam kapot gaat. Daardoor kunt u uiteindelijk zeer slechtziend of blind worden. Het kan vlak na de geboorte al duidelijk worden dat iemand deze oogziekte heeft, maar ook op latere leeftijd.
De eerste klacht die mensen met RP ervaren is vrijwel altijd nachtblindheid (slechter zien in het donker). Daarna wordt het gezichtsveld steeds kleiner. Meestal valt eerst de buitenkant van het gezichtsveld weg en wordt de overgebleven koker steeds kleiner (kokervisus).
Macula degeneratie is een oogaandoening waarbij schade ontstaat aan het centrale gedeelte van het netvlies: de gele vlek (oftewel de macula lutea). Als u macula degeneratie heeft, is uw beeld vervormd. Ook ziet u niet meer scherp en centraal minder details. Middenin uw beeld zit dus een wazige, vervormde vlek.
Problemen met het zien van details. Problemen met het herkennen van gezichten, gezichtsuitdrukkingen en voorwerpen. Problemen met het herkennen van symbolen, vormen, cijfers en letters. Moeite om iemand te herkennen in een menigte of een voorwerp te vinden tussen een heleboel voorwerpen.
Verlies van perifeer zicht – u ziet niets aan een kant of boven/onder ooghoogte. Het centrale gezichtsvermogen blijft intact. Nevelig zicht – uw gezichtsveld lijkt bedekt te zijn met een laagje folie. Wazig zicht – objecten van dichtbij en veraf zijn onscherp.
Oorzaken. De belangrijkste risicofactor voor glaucoom is een verhoogde oogdruk. Dit kan ontstaan doordat het afvoersysteem van het oogkamerwater deels verstopt is. Dit kamerwater wordt in het oog zelf aangemaakt en helpt met het in stand houden van de bolvorm van uw oog.
Oogartsen noemen maculadegeneratie ook wel LMD (leeftijdsgebonden maculadegeneratie). Maculadegeneratie is een aandoening van het centrale gedeelte van het netvlies, de gele vlek. U gaat steeds minder goed zien. Het begint meestal na het 50ste levensjaar.
Geschat wordt dat ongeveer 1:4000 mensen retinitis pigmentosa (RP) heeft. Dat betekent dat er tegen de 4000 mensen met deze aandoening in Nederland moeten zijn. Omdat de aanleg van de ziekte erfelijk is, zullen soms meerder familieleden RP hebben, zodat de ziekte en het beloop al uit ervaring bekend zijn.
Een zwaar slechtziende persoon heeft een gezichtsscherpte van 3/10 (drie tienden) of minder, zelfs met een bril of lenzen. Als iemand met goede ogen een stoel al op tien meter afstand ziet, dan ziet de slechtziende persoon die stoel pas op 3 meter of minder.
Oorzaken/Risicofactoren
De belangrijkste zijn: -Aandoeningen van het oog (hoge refractieafwijkingen, strabismus, amblyopie, aangeboren of vroegtijdig cataract, keratoconus, glaucoom, opticusatrofie). -CVI: stoornis in de cerebrale verwerking van de visuele signalen.
Met corticale of cerebrale blindheid wordt een verlies van het gezichtsvermogen bedoeld dat wordt veroorzaakt door een laesie in het cerebrale gedeelte van het visuelebaansysteem.
Bij maculadegeneratie sterven cellen (kegeltjes) in het centrale deel van het netvlies af. Dit deel heet de macula en wordt ook wel de gele vlek genoemd. Door het afsterven van de kegeltjes ziet u steeds minder goed en scherp. In het netvlies liggen lichtgevoelige cellen: staafjes en kegeltjes.
Het zien van één of meerdere (zwevende) vlekjes door glasvochttroebelingen, wordt ook wel 'mouches volantes' genoemd. dat bij het ouder worden hoort. Het treedt bij veel mensen op, vaak op een wat oudere leeftijd. Meestal is dit onschuldig, maar soms kan dit het begin van een netvliesprobleem zijn.
Als u slecht ziet of een oogaandoening heeft zoals staar, glaucoom of maculadegeneratie, kan dit risico's opleveren in het verkeer. U kunt bijvoorbeeld moeite hebben met diepte zien, verkeersborden lezen of gevaar zien aankomen.
Behandeling. Nachtblindheid is niet te genezen als het om een erfelijke aandoening gaat. In het beste geval blijft de toestand stabiel, maar meestal verergert het. Het is wel belangrijk regelmatig een oogarts op te zoeken.
Verziendheid (hypermetropie) is als je voorwerpen van dichtbij niet goed scherp kunt zien. Dit maakt het bijvoorbeeld lastig om te lezen of te schrijven. Verziendheid kan worden gecorrigeerd met een plus-bril.
RP is een ernstige oogziekte, die op dit moment niet genezen kan worden. Over het algemeen gaat het om een zeer langzame verslechtering, waaraan men zich vaak goed aanpast. De onzekerheid over het beloop is echter moeilijk te aanvaarden.