Bekijk de spullen en de herinneringen die jij van de overleden persoon hierin verzameld hebt. Schrijf een mooi verhaal of herinneringen. Een mooi moment als je stil staat bij het afgelopen jaar om dat in een brief naar de overledene of in een notitieboek te schrijven. Dit zou je ieder jaar op de sterfdag kunnen doen.
Gecondoleerd met dit enorme verlies. Heel veel sterkte gewenst in deze moeilijke tijd. Ik wens je veel kracht bij het verwerken van dit verdriet.
Zet er een mooie foto neer en steek er regelmatig een kaarsje aan. Schrijf een brief aan de jouw dierbare waarin je stilstaat bij het afgelopen jaar en wat er allemaal gebeurd is. Dit zou je ieder jaar op de sterfdag kunnen doen. Bedank de mensen die jou gesteund hebben in de afgelopen tijd.
de vredige momenten samen, een glimlach, een bepaald gebaar. Wij wensen jullie veel sterkte in deze moeilijke tijd. Herinneringen verbinden, wat het oog niet meer ziet. Bijzondere mensen sterven niet, zij gaan wel, maar blijven toch voor altijd.
Geef anders invulling aan het woord 'gecondoleerd'.
Probeer het eens in je eigen woorden te zeggen, bijvoorbeeld: ik vind het zo erg voor je, wat moet het zwaar zijn of ik wil je graag alle kracht van de wereld wensen.
Het sturen van een dankbetuiging wordt gedaan door de nabestaanden. Dit gebeurt meestal binnen enkele weken na het overlijden. De dankbetuiging heeft als doel om de mensen te bedanken die bij de uitvaart aanwezig waren, evenals alle anderen die hebben meegeleefd of hun steun hebben betuigd.
Gedicht | Wat je in je hart bewaart, raak je nooit meer kwijt. “Wat wij samen beleefd hebben, worden mooie herinneringen” schrijft Leonita Gerssen in haar gedicht dat herkenbaar zal zijn voor iedereen die iemand mist. Degene die je liefhebt is er niet meer, maar de herinneringen zullen altijd blijven.
Tegenwoordig is het ook steeds gebruikelijker om iemand te condoleren via whatsapp. Het is wel belangrijk dat u goed nadenkt hoe u uw woorden formuleert. Een kort berichtje kan al voldoende zijn. Bijvoorbeeld: gecondoleerd met je verlies, veel sterkte.
Maak je eigen gedenkhoekje op een mooi plekje in huis met foto's en geliefde voorwerpen van je dierbare, een mooi gedicht in een lijstje en een vaasje met lievelingsbloemen. Brand er een kaarsje bij of luister naar muziek vol herinneringen en neem de tijd om te herdenken.
Alternatieven voor 'gecondoleerd'
Andere manieren om 'gecondoleerd' te zeggen zijn “sterkte”, “veel sterkte”, “mijn medeleven”, “innige deelneming” of “oprechte deelneming”.
Wanneer uw overledene opgebaard is, kan u met familie, vrienden of kennissen, de overledene gaan groeten. U maakt met uw begrafenisondernemer een afspraak omtrent deze begroeting(en). U heeft altijd het recht om uw dierbare overledene te begroeten. Vraag aan uw begrafenisondernemer meer informatie.
De meeste gebruikte manieren om te condoleren zijn:
Gecondoleerd met dit grote verlies en heel veel sterkte gewenst. Gecondoleerd met het verlies van (naam) Gecondoleerd met het verlies van vader/moeder/broer/zus.
Wanneer het een crematie betreft wordt er nooit gekozen voor “Rust zacht” omdat dit verkeerd kan overkomen bij de nabestaanden. Er passen 50 tekens (inclusief spaties) op een rouwlint.
Natuurlijk wilt u afscheid nemen met een passende tekst. Op het eerste lint komt vaak de groet – kies bijvoorbeeld voor een tekst die u doet denken aan de overledene, waardoor het rouwlint een prachtig aandenken aan hem of haar wordt.
Nee, er bestaat geen verplichting om bloemen te sturen voor een begrafenis of crematie, hoewel er altijd mensen zijn die het wel doen. Intimi van de overledene sturen vaak bloemen en soms wordt er een boeket of een krans gestuurd namens de (oud-)collega's van het werk of namens een vereniging of club.
Overleden dierbaren die overgegaan zijn naar het Licht, kunnen en komen op bezoek. Veelal zoeken ze contact. Je ervaart dan warmte, liefde en niet meer de onverwerkte emoties en trauma's van die persoon. Vaak kiezen zij ervoor om als tijdelijke gids bij je te blijven en je te ondersteunen.