De Koolstof of CO2-voetafdruk (carbon footprint) is een maat voor de uitstoot van broeikasgassen (vooral koolstofdioxide CO2, methaan CH4 en distikstofoxide N2O) die toegerekend wordt aan een bepaalde consumptie, productie, een product, bedrijf of een regio of land.
CO2-uitstoot is het vrijkomen van CO2 in de atmosfeer. Dit vindt plaats door de verbranding van fossiele brandstoffen, zoals olie, kolen en aardgas. Ook mensen en dieren stoten CO2 uit.
Een footprint is een handig middel om je bewust te worden van de impact van jouw leefstijl op de aarde. Zo laat een footprint zien hoeveel CO2, landoppervlak, water en/of grondstoffen er nodig zijn voor jouw manier van leven. Daarnaast kom je erachter op welke vlakken (wonen, eten, reizen etc.)
De Ecologische Voetafdruk geeft inzicht in de hoeveelheid land (mondiale hectares) die jaarlijks nodig is voor onze consumptie. De voetafdruk kan bepaald worden voor personen, landen, steden, instituten, bedrijven, producten en diensten.
China droeg in 2022 met 29% het meeste bij. Daarna volgen de Verenigde Staten (11%), India (7,3%), EU (6,7%), Rusland (4,8%), Brazilië (2,4%), Indonesië (2,3%) en Japan (2,2%). Samen zijn deze landen goed voor 66% van alle uitstoot van broeikasgassen.
In de top 5 meest vervuilende landen staat China aan kop, met een aandeel van 30 procent van de wereldwijde uitstoot, gevolgd door de VS met 15 procent. Daarna volgen India (7 procent), Rusland (5 procent) en Japan (4 procent).
'Fun' fact: de term carbon footprint is bedacht tijdens een grootschalige marketing campagne van British Petroleum om zo de consument het idee te geven dat zij verantwoordelijk waren voor hun uitstoot en niet het bedrijf zelf. Meer weten over uw carbon footprint? Neem contact met ons op!
Energie is verantwoordelijk voor 77,01% van deze uitstoot in 2019. Hiervan maakt de uitstoot door vervoer ongeveer een derde uit. Uitstoot door landbouw draagt met 10,55% bij, industriële processen en productgebruik met 9,10% en het beheer van afval met 3,32%.
De tien landen met de grootste ecologische voetafdruk per persoon zijn, in aflopende: Koeweit, Qatar, Verenigde Arabische Emiraten, Denemarken, België, Trinidad en Tobago, Singapore, Verenigde Staten, Bahrein en Zweden.
De ecologische voetafdruk kijkt naar hoeveel aardoppervlak er nodig is om bijvoorbeeld voedsel en producten te produceren, wegen en huizen te bouwen en afval te verwerken. De uitstoot van broeikasgassen valt hier ook onder. Het gaat dus over de bredere impact op onze planeet en niet alleen het klimaat.
(A) De telewerkvoorzieningen zijn waar mogelijk zo ingericht dat op de werkplek (thuis of op een andere locatie) geen bedrijfsinformatie wordt opgeslagen (“zero footprint”) en mogelijke malware vanaf de werkplek niet in het vertrouwde deel terecht kan komen.
Carbon is tevens maakbaar in bijna iedere gewenste vorm. Carbon frames kúnnen goed gerepareerd worden, afhankelijk van de schade. Carbon is een duurzaam en onderhoudsvrij materiaal, zolang er geen puntkracht op uitgeoefend wordt.
Een CO2-voetafdruk (CO2-footprint), omvat de impact die een individu of bedrijf heeft op de aarde door de uitstoot die het genereert. Belangrijk hierbij is dat het niet alleen CO2 betreft, maar alle broeikasgassen.
Milieu Centraal rekent het je voor! Een gemiddeld huishouden stoot jaarlijks direct 8 ton CO2 uit door energie in huis en vervoer. Daarbovenop komt nog eens 13,5 ton aan indirecte CO2-uitstoot voor onder meer voeding, spullen en kleding.
> In Nederland komt 62% van de ammoniak-uitstoot die neerslaat op beschermde natuur uit de landbouw, met name van veehouderijen. > De grootste stikstofoxiden-uitstoot komt van Tata Steel, gevolgd door Schiphol*.
"In absolute termen zijn China en India op dit moment heel vervuilend: met name omdat ze veel kolen gebruiken. Dat is de goedkoopste en meest vervuilende fossiele energiebron.
1. Tata Steel. Staalbedrijf Tata Steel in IJmuiden heeft de twijfelachtige eer om Neerlands grootste vervuiler te zijn, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Emissieautoriteit. Vorig jaar stootte het bedrijf ruim 5,7 miljoen ton CO2 uit.
In 2021 stootten Nederlandse bedrijven en huishoudens 207 megaton (Mton) CO2-equivalent broeikasgassen uit. Het grootste deel van de uitstoot vond plaats door bedrijven, namelijk 172 megaton. Het restant werd uitgestoten door huishoudens bij de verwarming van huizen of bij brandstofverbruik van motorvoertuigen.
De hoogste ecologische voetafdruk in Afrika is te vinden in Zuid-Afrika, met een voetafdruk van 3,8 gha per persoon. De laagste ecologische voetafdruk is te vinden in Eritrea, met een voetafdruk van 0,8 gha per persoon.
Althans, dan hebben we een kans van 66 procent om onder de 1.5℃ opwarming te blijven. Dus: als we een kans van 66 procent nastreven om onder de 1.5℃ opwarming te blijven, kunnen we vanaf 1 januari 2020 wereldwijd niet meer dan 400 gigaton CO2 uitstoten.
Nederland is het meest vervuilende land onder de kleine EU-landen. Ter vergelijking: wij zijn verantwoordelijk zo'n 6,2 procent van alle CO2-uitstoot in de EU. Dat doen België (3,7 procent) en Tsjechië (2,9 procent) beter.
Vieste is een plaats in de Italiaanse regio Apulië, in de provincie Foggia. De van oorsprong Griekse plaats ligt op het oostelijkste puntje van het schiereiland Gargano. Het oude Vieste is gesitueerd op een smalle rotsrichel die de Adriatische Zee inpriemt.
Zweden en Schotland zijn bij de schoonste landen. De Italiaanse Povlakte is een bijzonder donkere vlek: meer dan een derde van de bevolking is er blootgesteld aan luchtvervuiling die vier keer hoger ligt dan de WHO-norm.