Marshall, de
Marshall en is gericht op de economische wederopbouw van de door de oorlog getroffen landen in Europa. Dit heeft naast het stimuleren van de wederopbouw ook als doel een buffer te vormen tegen de verspreiding van het communisme vanuit Oost-Europa. Tevens bevordert het 'Marshallplan'de internationale handel.
De Marshallhulp was een soort Amerikaanse ontwikkelingshulp voor landen die in de Tweede Wereldoorlog ernstig hadden geleden. De hulp was gebaseerd op het zogeheten Marshallplan. Dat was weer genoemd naar de bedenker ervan, de Amerikaanse generaal George Marshall (1880-1959), die het in 1947 voorstelde.
Een onderdeel van deze containmentpolitiek van Truman was het Marshallplan. Met dit plan bood de VS grootschalige hulp aan de wederopbouw van West-Europa na de Tweede Wereldoorlog door bijvoorbeeld veel geld toe te sturen.
Door de Trumandoctrine (en de containmentpolitiek) ging Amerika zich actief bemoeien met de Koude Oorlog in Europa en begon het land militair in te grijpen als democratieën werden bedreigd door het communisme. Door het Marshallplan werd West-Europa financieel weer opgebouwd na de Tweede Wereldoorlog.
Het Marshallplan was een omvangrijk materieel hulpplan, dat op initiatief van de toenmalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken George C. Marshall drie jaar na de Tweede Wereldoorlog in werking trad.
Na de verwoestende Tweede Wereldoorlog moesten de Europeanen hun landen wederopbouwen, en in 1948 besloten de VS om hun Europese vrienden te hulp te schieten. Het Marshallplan was een Amerikaanse actie om West-Europa weer op te bouwen na de Tweede Wereldoorlog.
Zestien landen, te weten België, Denemarken, Engeland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Portugal, Spanje, Turkije, West-Duitsland en Zweden, kregen uiteindelijk Amerikaanse Marshallhulp, die bijna $13 miljard zou bedragen in de periode 1948-51.
Het Congres zegde voor vier jaar hulp toe (het bedrag werd per jaar bekeken), en president Harry S. Truman tekende op 3 april 1948 de wet voor een European Recovery Program – de officiële naam van het Marshallplan – en de Economic Cooperation Administration (ECA).
Van Stettin aan de Oostzee tot Triëst aan de Adriatische Zee, is een 'ijzeren gordijn' neergelaten dwars door het Europese continent. Achter die lijn liggen alle hoofdsteden van de oude staten van Centraal- en Oost-Europa.
De koude oorlog is vooral ontstaan door de verschillen in ideologie tussen de Verenigde Staten van Amerika (VS) en de Sovjetunie. Allebei wilden ze na de Tweede Wereldoorlog vrede en veiligheid, maar dat wilden ze allebei op hun eigen manier.
Naast de resterende losgekomen Marshallhulp noemt hij ook een bedrag van 4,5 miljard aan militaire hulp over de periode 1949-1960. Daarmee komt hij met de eerste vier voordelen van de soevereiniteitsoverdracht op een totaal voordeel van ten minste 23 miljard gulden voor Nederland.
De nucleaire wapenwedloop was een competitie om tijdens de Koude Oorlog een overwicht te verkrijgen bij de nucleaire oorlogsvoering. De wapenwedloop ging tussen de twee toenmalige supermachten, de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie, beide gesteund door hun respectievelijke bondgenoten.
Een Amerikaans plan
Marshall, op 5 juni 1947 een hulpplan voor Europa. Het plan dat formeel de naam Economic Recovery Program (Economisch Herstel Plan) droeg werd in Nederland bekend onder de naam Marshall-plan of Marshall-hulp.
De wederopbouw is een periode van hard werken. Er heerst grote woningnood en de economie ligt stil. Binnen een paar jaar wordt heel Nederland weer opgebouwd en groeit de economie.
Het Wirtschaftswunder (economisch wonder) was het opmerkelijke herstel van de West-Duitse economie na de Tweede Wereldoorlog. De term werd voor het eerst gebruikt door The Times in 1950.
Op 22 juni 1941 begint Duitsland met een grote aanval op de Sovjet-Unie, de communistische staat, die bestaat uit Rusland en een aantal buurlanden. Deze aanval heeft de codenaam 'Operatie Barbarossa' en is maandenlang voorbereid door Hitler en het leger. Drie miljoen Duitse soldaten steken de grens over.
Duitsland valt Rusland binnen en na de Japanse aanval op Pearl Harbor mengt de Verenigde Staten zich eind 1941 in de strijd. Engeland krijgt dan twee machtige bondgenoten en de kans op een geallieerde invasie wordt reëel.
De Council for Mutual Economical Assistance (de Raad voor wederzijdse economische bijstand; afgekort met Comecon, COMECON, CMEA; Russisch: Совет экономической взаимопомощи – СЭВ) was een economisch samenwerkingsverband tussen de Oost-Europese communistische landen, Cuba, Mongolië en Vietnam, onder aanvoering van de ...
Als u in het bezit bent van een paspoort dat is uitgegeven door Iran, Irak, Syrië, Noord-Korea, Soedan, Jemen, Libië of Somalië dan kunt u geen ESTA voor de Verenigde Staten aanvragen. Dit geldt ook als u in het verleden een paspoort van een van deze landen heeft gehad maar deze nu niet meer bezit.
De Cubacrisis is een feit. In 1959 pleegt de Cubaanse marxistisch-leninistische revolutionair Fidel Castro een staatsgreep op het eiland Cuba en verdrijft hij de rechtse, door Amerika gesteunde dictator Fulgencio Batista.
In de zomer van 1945 werd in Potsdam, net buiten Berlijn, wereldgeschiedenis geschreven. De drie regeringsleiders van de overwinnende landen ontmoetten elkaar om de nieuwe orde in Duitsland en Europa te bespreken. Het resultaat van de conferentie werd vastgelegd in het Verdrag van Potsdam.