Rauw vlees is nooit makkelijk voor wijn, het best zijn lichte rode wijnen van druiven als gamay (beaujolais) en jonge pinot noir (bourgogne). Zeker geen rode wijn met tannines.
Kies bij steak tartaar een soepele rode wijn met weinig tannines. Door het zuur in de steak tartaar mag hij wel een zuurtje hebben. Denk bijvoorbeeld aan een Beaujolais, een rode Loirewijn, een jonge Pinot Noir of een Oostenrijkse Zweigelt of een Hongaarse Kékfrankos.
De basis van een perfecte steak tartare is uiteraard het vlees. Vroeger werd daar nog wel eens paardenbiefstuk voor gebruikt, tegenwoordig wordt -ie vrijwel altijd gemaakt van rund. Gemalen biefstuk (liefst fijngehakt met de hand, eventueel door de slager) is ideaal, maar elke chef heeft zo z'n voorkeur.
Gaat u voor een rare of medium gebakken of gegrilde Ossenhaas, met slechts een vleugje peper en zout, dan is een volle, krachtige rode wijn met tannines als de Tempranillo, Rioja, Shiraz, Syrah, Sangiovese, Chianti Classico, Salentein, Pinot Noir, Merlot of Cabernet Sauvignon de ideale begeleider!
Biefstuk: ga voor lichte of medium stevige wijn met een hogere zuurgraad. Bijvoorbeeld een merlot, barbera of sangiovese. Steak of Ribeye: kies voor een stevige rode wijn met veel tannines. Bijvoorbeeld een cabernet sauvignon, malbec of syrah.
Bereiding, Specerijen en Sauzen
Bij een malse en sappige biefstuk is de ideale begeleider een volle, krachtige rode wijn met tannines als de Tempranillo, Rioja, Shiraz, Syrah, Sangiovese, Chianti Classico, Salentein, Pinot Noir, Merlot of Cabernet Sauvignon.
Bij het bereiden van een 'standaard' steak, is een red ale bijvoorbeeld een geweldige match. Rode ales zijn zwaar en hebben een fijne aroma waardoor ze de smaak van het sappige vlees versterken. Ook porters passen geweldig bij een biefstuk - vooral bij een een porterhouse steak.
Zeker als het vlees wat gekruid is, is een IPA een prima keuze. Wat dacht je van de Jopen Mooie Nel of de Laguntias IPA. Hou je wel van een donker bier, dan is Dubbel een prima keuze. De La Trappe Dubbel, de Grolsch Volle Dubbel of de Grimbergen Dubbel zijn ook fijne partners van bijvoorbeeld goed gegaarde spareribs.
Meer specifiek kan je kiezen voor een Indian Pale Ale met ribeye steak en waarom zou je dan niet eens proberen om de ribeye steak te marineren. IPA bieren hebben een fruitige ondertoon dat een tegengewicht geeft aan hun bitterheid en de mouten bieden een tegengewicht tegen de vettigheid van een ribeye.
Maar niets is minder waar, want steak tartaar is rauw gehakt, aangemaakt met allerlei smaakmakers. En dan ook nog eens geserveerd met een rauwe eidooier, wat voor veel ongeoefende eters helemaal voor een gruwel zorgt.
Weer geen reclame voor rood vlees: het eten van biefstuk en tartaar is nog slechter voor het hart dan eerder werd aangenomen. Een stofje in het rode vlees kan zorgen voor aderverkalking. Dagelijks een stuk biefstuk, filet americain of rosbief? Je kan het beter niet doen.
Geen rauw vlees voor kwetsbare groepen
Jonge kinderen, ouderen, mensen met een verminderde weerstand en zwangere vrouwen wordt afgeraden rauw vlees te eten, zoals tartaar en carpaccio. Dit zijn risicovolle producten. Deze kwetsbare groepen moeten hun vlees altijd goed doorbakken.
Gaat u voor rode wijn dan kunt u de uitgesproken smaak van wilde eend het beste combineren met een stevige en krachtige rode wijn als Cabernet Sauvignon, Merlot of Pinot Noir. Gaat u liever voor witte wijn, kies dan voor een houtgerijpte en krachtige Chardonnay of Viognier!
Neem je als hoofdgerecht, een entrecote, dan is deze bijvoorbeeld heerlijk te combineren met een zwaar donker bier met een tikkeltje zoet, zoals La Trappe Dubbel. Als de saus bij het vlees neutraal is, moet het brouwsel zeker niet te kruidig zijn, anders overheerst de biersmaak.
Rood vlees
Meestal zijn dubbel bieren vrij zoet, maar tegelijkertijd wel zwaar. Dit past erg goed bij het rode vlees. Een echte winterse dubbel kan ook erg goed. Kies er vooral eentje uit die jij lekker vindt, een Westmalle Dubbel zou bijvoorbeeld erg goed passen.
Geen twijfel mogelijk, een stevige tripel of een sterk blond bier maken hier de dienst uit. Als de vis een volle en iets vettige structuur heeft, zoals zalm, kies dan voor een sterke tripel.
Vlaamse klassiekers met vis
Ook vis gaat prima samen met bier. Bij visgerechten serveer je best een fris of lichtzurig bier: witbier, blond abdijbier, geuze of tripel bijvoorbeeld. Grijze garnalen, daar hoort Rodenbach bij. En zeetong meunière met tripel, een hemelse combinatie!
Bij T-bone steaks met avocadosalsa
Duvel Tripel Hop Citra is sinds 2017 permanent verkrijgbaar. Onder leiding van meesterbrouwer Hedwig Neven blijft Duvel Moortgat echter experimenteren met nieuwe hoppen, zoals deze Cashmere. Ze is het resultaat van een kruising tussen Cascade en Northern Brewer.
Combineer het juiste bier bij dit heerlijke BBQ-Gerecht
Deze Tomahawk steak heeft smaken van paprika, chili, rook en gecarameliseerde suiker. Dit sluit perfect aan bij het zoete karakter van de Kees - Caramel Fudge Stout.
Aanraders zijn: krachtige en kruidige rode wijnen als Cabernet Sauvignon, Sangiovese, Merlot, Pinot Noir, Chianti Classico, Bourgogne, Amarone, Côtes de Provence of Barolo. Liever wit? Ga dan voor een stevige houtgerijpte wijn met voldoende frisheid als Chardonnay, Rhône, Viognier of Muscat.
Varkensvlees en wijn
Varkensvlees is vaak erg vet. Je kunt daarom het varkensvlees het best combineren met een Chardonnay, rosé wijn of Pinot Noir. Kies je voor een beenham, combineer deze dan met een krachtige en fruitige rosé als de Côtes de Provence AOP Rosé.
Bereiding van het vlees
Rode wijn en vlees passen goed bij elkaar. Dat heeft er ook vooral mee te maken dat de eiwitten in het vlees de tannines van een rode wijn verzachten en de wijn soepeler maken.
Bij een grootse wijn als Barolo hoort een groots gerecht en dat vond ik in de Tournedos Rossini. Truffel en Barolo komen uit dezelfde regio, namelijk de Piemonte in het noorden van Italie. Een klassieke combinatie, dus.
Welke wijn bij entrecote? Bij de intense smaak van gebakken of geroosterd rood vlees als entrecote doet een krachtige rode wijn met een stevige structuur het altijd goed. Met mooie, evenwichtige wijnen van grote druiven als cabernet sauvignon, syrah, sangiovese en tempranillo zit je zeker safe.