Cornedbeef is in feite gepekeld en gekookt rundvlees. We weten allemaal wat beef is, maar corned zou een verwijzing zijn naar het grofkorrelige zout waarin het vlees wordt ingelegd. Dat noem je namelijk ook wel 'corns of salt' in het Engels.
Rundvlees*, aardappelzetmeel, rundergelatine, zout, voedingszuren (kaliumlactaat, natriumacetaat), kruiden en specerijen, suiker, gistextract, aroma, conserveermiddel (natriumnitriet). *Voor 100 gram Corned Beef is 110 gram rundvlees gebruikt. E= door EU goedgekeurde hulpstoffen.
Echte cornedbeef wordt rauw, in fijne plakjes op sandwiches gegeten, maar evengoed gekookt of gestoofd met aardappelen, kool en wortelen.
Cornedbeef is gekookt en soms in stukjes ingeblikt rundvlees. Doordat er zout aan het vlees is toegevoegd en het gekookt en ingeblikt is, is het lang houdbaar.
Welnu, dat 'cornedbeef' is een interessant woord. Dat komt door de manier waarop we het uitspreken. Want ook al gaat het hier om een woord dat duidelijk uit het Engels komt (corned beef, letterlijk: gezouten rundvlees) spreken we het toch helemaal op zijn Nederlands uit: kornétbief.
Cornedbeef is in feite gepekeld en gekookt rundvlees. We weten allemaal wat beef is, maar corned zou een verwijzing zijn naar het grofkorrelige zout waarin het vlees wordt ingelegd. Dat noem je namelijk ook wel 'corns of salt' in het Engels.
Princes Group heeft aangekondigd dat ze sinds november 2020 geen contracten voor corned beef meer met JBS hebben afgesloten en heeft toegezegd dat ze een nieuw inkoopbeleid voor Braziliaanse materialen hebben waarin onder andere absoluut geen ontbossing toegestaan is.
Eenmaal geopend, dan is de corned beef tot vier dagen houdbaar in de koelkast. Een gerecht met corned beef kan worden ingevroren. De corned beef is in dat geval 2 tot 3 maanden te bewaren in de vriezer.
Hoe spreek je cornedbeef uit? Er zijn twee mogelijkheden: 'kor-nèt-bief' en (op z'n Engels) 'koo(r)nd-bief'. Zowel de Nederlandse als de Engelse uitspraak van cornedbeef ('gezouten rundvlees') komt voor in de woordenboeken; beide uitspraakvarianten zijn juist.
corned beef [1907; Koenen], cornedbeef [1914; Dale]. Ontleend aan Amerikaans-Engels corned beef 'ter conservering gezouten rundvlees' [1881; OED], gevormd uit corned 'gezouten ter conservering' [1621-51; OED], verl. deelw. van corn 'zouten met (korrels) zout' [16e eeuw], afleiding van het zn.
Spam (officieel: SPAM) is ingeblikt gekookt varkensvlees dat door de firma Hormel Foods Corporation (uit de VS) op de markt is gebracht.
Pekelvlees is zoals de naam al doet vermoeden vlees dat in de pekel wordt bewaard. De naam is afkomstig uit de tijd van de VOC waar aan boord van de schepen, om de bemanning te voeden, het vlees in houten vaten in pekel werd bewaard.
Er zit 1,8 gram vet in 1 voor snee (15 gram) cornedbeef, waarvan 0,7 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Het advies om een geopend blik niet in de koelkast te zetten, heeft vooral met de smaak van het voedsel te maken. Als een blik geopend is, kan het metaal onder invloed van zuurstof reageren met de inhoud. De producten van die reactie kunnen in het voedsel terechtkomen. Dat kan een metalige smaak aan het eten geven.
De kwaliteit van de voeding in blik kan wel gedaald zijn, denk hierbij aan voedingswaarde, geur, keur of smaak. Voedsel uit blik eten enkele jaren na de THT-datum vormt geen risico voor de gezondheid. Voedsel uit blik kan zelfs meegaan tot 50 jaar naar de uiterste houdbaarheidsdatum!
Soep houdt het 2 dagen uit tussen de 4 en 5 °C. Voor kant-en-klare soep uit zak of blik geldt hetzelfde. Blik kan door aanraking met zuurstof de smaak van soep wel wat doen veranderen. Giet soep uit blik daarom liever over in een plastic bakje.
Pastrami kan je bij de (biologische) slager kopen en wordt vooral gegeten als broodbeleg. Het is bijvoorbeeld heerlijk op een zuurdesembroodje met zuurkool en knoflookboter. Ook combineert het goed met kaas, een beetje mosterd en augurkjes.
Er zit 2,8 gram vet in 1 voor snee (22 gram) pekelvlees, waarvan 1,1 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Pastrami (Roemeens: Pastramă) is een soort gerookt, gepekeld vlees. Het komt oorspronkelijk uit Roemenië, waar het vooral van schapenvlees werd gemaakt. Het is in principe hetzelfde als pekelvlees, maar bij pastrami zijn kruiden zichtbaar in het vlees en bij pekelvlees niet.
Pekelvlees komt van de borst van het rund. Het vlees wordt eerst in pekel (een zoutoplossing) gelegd en daarna gekookt. Goed pekelvlees is mals en sappig.
Spamberichten zijn ongewenste advertenties en niet gevaarlijk, maar wel vervelend. Phishing is een vorm van internetfraude. U ontvangt een e-mail van uw zorgverzekering waarin staat dat u achterloopt met uw betalingen en of u het resterende bedrag zo snel mogelijk wil overmaken via bijgaande link.
spam: UCE; spam; ongevraagde commerciële e-mail; ongewenste e-mail.
Er zijn verschillende varianten, maar de standaardversie wordt gemaakt van de volgende ingrediënten: gehakt varkensvlees van de schouder met toegevoegde ham, zout, water, suiker en natriumnitriet om de kleur te behouden. Het product bestaat al jaren en is in de VS onderwerp van grappen en lokale verhalen.
In een gezonde dagelijkse voeding passen vleesproducten als eiwitbron. Er zijn gezondere opties dan Blik Smac. Blik Smac kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.