Brisket is een deel van de runderborst die bestaat uit twee spieren de magere 'flat' en de vettere 'point'. Het is een Amerikaanse klassieker die – met dank aan de barbecuewedstrijden – in Europa steeds bekender wordt. Brisket maken is niet veel werk, je hebt er vooral geduld voor nodig.
Hierdoor bevat het vlees relatief veel pezen en collageen, wat het vrij taai kan maken. Dit is dan ook gelijk de reden dat brisket, in Nederland ook wel borst- of klapstuk genoemd, zich uitermate leent voor langzame bereidingen op een relatief lage temperatuur.
Brisket Flat Cut | Bommelerwaard | €15.49 - www.DeVleesboerderij.nl.
Brisket is de borst van een rund. Het vlees bevat nogal veel pezen, hierdoor is het vrij taai. Het vlees is dan ook perfect voor slow cooking (lange tijd garen op lage temperatuur), daar wordt het heerlijk mals van!
Brisket (borststuk) is een stuk rundvlees dat langzaam is gegaard op de barbecue. Het stuk Brisket wordt gesneden uit de borst van het rund en laat zich onderverdelen in de point en de flat. De point is het vetste stuk en heeft de meeste smaak.
De ossenhaas is het duurste stuk vlees van de koe. Het gewicht is afhankelijk van het soort dier dat je gebruikt. en varieert van 3 tot 5 kilo. Het vlees kan uitstekend in zijn geheel gebakken worden, maar wordt over het algemeen verwerkt tot verschillende stukken haasbiefstukken.
Ik heb wel de hele Brisket in dunne plakjes gesneden. Maar mocht je ervoor kiezen om deze op te warmen, kan dit prima in de magnetron of in de oven. Voeg wel een klein beetje van het opgevangen vet eraan toe. Mocht je niks meer hebben, maak dan een klein beetje runderbouillon aan voeg hier een klein beetje aan toe.
Klapstuk | Bommelerwaard | €12.91 - www.DeVleesboerderij.nl.
De flat is de spier die onderop ligt en een wat vierkante vorm heeft. De point ligt er als een driehoek bovenop. U kunt dit prachtige stuk vlees kopen als ' Whole Packer' of als 'Brisket Point'. Een Whole Packer is nogal flink, denk aan een kilo of 7, terwijl de point al verkrijgbaar is vanaf zo'n 2,5 kilo.
Maar dan, wat een smaakbeleving! Moet je zeker eens proberen. De genoemde prijs is per kilo. Een brisket weegt zo tussen de 800 gram en 1,5 kg.
De diamanthaas is een stuk vlees van een rund dat zich bevindt rondom de schouders van een koe. Dit vlees heeft een langwerpige vorm en heeft meestal een gewicht van tussen de 350 en de 500 gram.
Als u varkensprocureur vlees wilt kopen voor een aantrekkelijke prijs, dan is Beef&Steak dé online slagerij waar u dit kunt doen. Procureur is vlees van de varkensnek die u zonder been kunt kopen. Dit vlees is heerlijk mals en sappig.
Welke soorten vlees kunnen op de barbecue? Rundvlees, varkensvlees, kip en lamsvlees worden allemaal extra lekker als je ze boven hete kolen grilt. De wat taaiere soorten vlees, zoals rundersukade, kun je beter garen in de pan. Verder is het goed om te letten op hoeveel tijd vlees nodig heeft.
Allereerst stellen we hem in op 77°C. Dat is de temperatuur dat het vlees moet hebben als we de brisket willen gaan inpakken. Het vlees heeft dan al genoeg rook gehad en de dry rub zit lekker vast. Dus relax, pak een goed boek en ga naast je barbecue zitten.
Runderborst of "klapstuk" is rundvlees dat gesneden wordt van de klapribben, ofwel de korte ribben van het rund. Omdat dit vlees geruime tijd gestoofd moet worden noemt men het ook stoofvlees. Het vlees krijgt zijn specifieke smaak doordat het met vetrandjes is doorregen.
Je ziet het steeds vaker op menukaarten, bij kookprogramma's en festivals; Slow cooking, een methode waarbij vlees of vis urenlang ligt te garen onder lagere temperatuur. Het beroemde gerecht Pulled pork wordt op deze manier bereid, maar ook spareribs en rosbief zijn heel lekker als slow cooking-gerecht.
Je plaatst de losse houtsnippers in de smokerbox en zet deze vervolgens op de kolen. De box wordt warm waardoor de rookmot gaat smeulen en roken. Afhankelijk van hoelang je het rookhout laat weken, duurt het tussen de 20 en 40 minuten voordat er rook uit de smoker box komt.
Beef&Steak is dé online slager waar allerlei soorten vlees in een eenvoudig overzicht aangeboden worden. Met een simpele druk op de knop verplaatst u de gewenste producten naar het winkelwagentje en daarna kunt u gemakkelijk afrekenen.
Een os is een gecastreerde stier. Ossenvlees is dus rundvlees. Om een koe melk te laten geven moet het eerst een kalfje krijgen. De helft van de geboren kalfjes is een stiertje.
Picanha rund | €26.74 - www.DeVleesboerderij.nl.
Verhit restjes door en door
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Picanha gebruik je normaal gesproken echt als een braadstuk, dus bij groente en aardappelen of rijst. Toch kun je met de restje ook nog andere gerechten maken. Als je bijvoorbeeld zelf pizza maakt, kun je het overgebleven vlees aan stukjes erop doen.
Dat doe je best op een niet al te hoge temperatuur in de oven. Dek het vlees af met een stukje aluminiumfolie en steek het een minuut of tien in een voorverwarmde oven van 140°C. Hou er wel rekening mee dat het vlees al een bepaalde bakwijze heeft, dus de kans blijft bestaan dat het een beetje verder gaart.