Rabarber is een goede bron van kalium en rijk aan vitamine K en vezels. Kalium is een mineraal dat betrokken is bij de regulatie van je bloeddruk en de goede werking van je zenuwen en spieren. Vitamine K is belangrijk voor de normale stolling van je bloed en helpt je botten sterk te houden.
Voordelen voor de gezondheid:
Rabarber werkt laxerend, eetlustopwekkend, maagversterkend, galdrijvend en is goed bij verstopping of als je last hebt van bloedarmoede. De groente is rijk aan ijzer en andere minerale zouten zoals calcium, kalium en magnesium en bevat veel vitamine B1, B2, B6 en C.
Rabarber draagt bij aan een gezonde spijsvertering, dankzij de vezels die erin zitten. De vriendelijke bacteriën in je darmen voeden zich namelijk met deze vezels. Ook helpen vezels bij het soepel en regelmatig houden van je stoelgang, wat het risico op obstipatie verkleint.
Want de hoeveelheid oxaalzuur neemt vanaf 21 juni sterk toe.Een te hoge inname hiervan kan schadelijk zijn voor je gezondheid. Oxaalzuur kan van invloed zijn op je kalkopname, dus vandaar.
Rabarber kun je niet rauw eten, het moet echt gaar worden.
Rabarber na eind juni
Rabarber dankt zijn zure smaak aan oxaalzuur. Het is zo dat de rabarberplant veel oxaalzuur bevat, de bladeren meer dan de stengels. Na eind juni gaat het oxaalzuur van de bladeren via de stengels terug naar de wortels om de plant te laten overleven voor het volgende jaar.
Boost voor dieet. Zoals heel wat andere groenten, helpt rabarber om af te vallen. Rabarber heeft weinig calorieën in zich, maar wel veel voedingswaarden.
Je spijsverteringssysteem en darmflora is namelijk erg belangrijk voor je algehele gezondheid. En laat rabarber nu hartstikke veel effect hebben op je spijsvertering, dankzij de vezels die in deze groente zit. De goede bacteriën voeden je darmen, wat zorgt voor een soepele en regelmatige stoelgang.
Zeer lage Oxaalzuur speelt een belangrijke rol in de vorming van nierstenen: 70-75% van alle stenen bestaat uit calciumoxalaat. Nierstenen komen twee keer zo vaak voor bij mannen als bij vrouwen. Oxaalzuur kan ook leiden tot oxalaatnefropathie. Dit is een zeldzame oorzaak van nierfalen.
Afsnijden van stengels raden we af omdat het stukje dat dan aan de plant blijft zitten makkelijk kan gaan rotten. In principe worden de dikste stengels altijd eerst 'geplukt' en laat je altijd minstens 3 stengels aan de plant staan. Anders kan deze niet meer verder groeien en is het ook snel afgelopen met oogsten.
Ook dan is het aan te raden om lekker veel rabarber te eten. Het zou namelijk een lichte laxerende werking hebben. Niet alleen is het goed voor je spijsvertering, want ook zou het eten ervan voor een verbeterde eetlust zorgen én zelfs maagpijn verlichten.
Door het verdringen van de kalkopname in het lichaam door het oxaalzuur wordt geadviseerd niet meer dan twee keer per week een portie rabarber te eten. Te laat geoogste rabarber bevat ook meer oxaalzuur wat kan leiden tot een onvoldoende opname van calcium in ons lichaam.
Jammer genoeg kun je rabarber niet het hele jaar lang eten. Het seizoen van rabarber loopt van eind maart tot en met juli, met mei als topmaand.
Rabarber kun je in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden bij minimaal -18°C in de diepvries bewaren. Rabarber vries je rauw in. Je hoeft deze groente niet eerst te blancheren (kort verhitten). Snijd de bladresten en de onderste harde stukken van de stelen af.
Rabarber is een ideale groente als je kampt met verstopping, maar ook als je last hebt van bloedarmoede. De groente is namelijk rijk aan ijzer en andere minerale zouten zoals kalium , calcium en magnesium. Rabarber reinigt de lever en is dus ook gunstig bij geelzucht. Bovendien bevat het veel vitamine B1, B2, B6, en C.
Rabarber (Rheum Officinale Baillon) is een groente die het hele jaar door groeit en makkelijk is onderhoud. Ten onrechte wordt rabarber vaak gerekend tot de fruitsoorten. Dit komt door de zure, fruitige smaak en het feit dat het vooral gebruikt voor desserts.
Oxaalzuur: voorkom overmatig gebruik van voedingsmiddelen met een zeer hoog oxaalzuurgehalte, zoals: bieten, bietenblad, paprika, postelein, rabarber, snijbiet, spinazie en zuring. sterfruit, dadels en gedroogde vijgen.
Rabarber bevat een dosis oxaalzuur waarbij het grootste deel zich in de bladeren bevindt. De hoeveelheid oxaalzuur wordt ook groter naarmate de stengels later worden geoogst. Dit zuur zorgt voor de typische smaak van rabarber.
Oxaalzuur heeft een hoge zuurgraad en kan bij hoge concentraties schadelijk zijn voor de gezondheid. Het kan leiden tot nierstenen en calciumtekorten in het lichaam. Daarom wordt aanbevolen om voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan oxaalzuur in beperkte hoeveelheden te consumeren.
Laat je verrassen! oals Goliath en Victoria. De rode, vaak kleinere, rassen zoals de Champagne Rood en Miesa zijn een stuk zoeter. Hele jonge, bleekroze rabarber is soms zo zoet dat het zelfs zonder suiker kan worden bereid.
Verwijder eerst de bladeren en snijd de harde uiteinden van de stengels. Schillen kan, maar is zeker geen noodzaak. Spoel de rabarber daarna af met water, verwijder stugge delen en snijd hem in stukjes. Rabarber klaarmaken kan op verschillende manieren, maar het makkelijkst is om hem te koken.
Rabarber is van oktober tot en met juli verkrijgbaar van Nederlandse bodem. In het voorjaar en de zomer groeit rabarber in de buitenlucht. Rabarber wordt ook in de winter geteeld, dit noemen we geforceerde teelt. April t/m juli van de volle grond en van oktober t/m april uit de geforceerde teelt.
Op nummer 1 van deze lijst staat dus de braam. Met 43 calorieën en slechts 4,9 gram suiker met daarbij 5 gram aan voedingsvezels is de braam erg gezond! Hij bevat vitamine A, D, B12 en calcium en ijzer. Ook magnesium is present.
Diabetes. Diabetespatiënten kunnen hun gezondheid stimuleren met rabarber. Het kruid bestaat uit vezels die absorptie van suiker voorkomt en dus de bloedsuikerspiegel reguleren. Het is een laag glycemische index kruid en dus heel nuttig voor het beheersen van diabetes.
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …