Tip 4: Brood & crackersDenk hierbij aan een vers stokbroodje, lekker breekbrood, (knoflook)crostini's, scrocchi, notenbrood/vijgenbrood of kaascrackers. Door zowel knapperige als zachte elementen toe te voegen, is er voor ieder wat wils én kun je de kazen op verschillende manieren combineren en ervaren.
Brood: zoals bij eigenlijk elke maaltijd mag een lekker stukje brood niet ontbreken. Stokbrood of crackertjes, keuze genoeg. Ook kun je kiezen voor dadelbrood met stukjes noot erin. Iets zoets: denk aan gedroogd fruit, confiture, stroop.
Zorg dat er variatie is in smaak, structuur en kleur op je borrel-kaasplankje. Zo is er voor ieder wat wils. Brood of toast op de plank is onmisbaar. Maak je kaasplankje compleet door compotes, chutneys, fruit, noten of gedroogd vlees tussen de kazen te leggen.
Dit is lekker bij je kaasschotel
Kaas serveer je meestal met een assortimentje brood. Knapperig stokbrood, zuurdesembrood, meergranenbrood, maar ook rozijnenbrood, notenbrood of olijvenbrood passen er prima bij. Daarnaast worden bij kaas traditioneel vaak noten en druiven geserveerd.
Fruit, groente en noten
Denk bijvoorbeeld aan vijgen, peren of appels. En je zou er misschien niet meteen aan denken, maar ook groenten doen het goed op kaasschotels. Enkele toppers: selder, tomaat, komkommer en zilveruitjes. Voorzie in elk geval ook wat noten.
Parmezaanse kaas, Parmigiano of Parmesan.
Bij voorkeur schenk je een witte wijn bij een kaasplank, vooral als er geitenkazen bijzitten. Wil je toch graag een rode wijn drinken? Selecteer dan vooral hardere kazen als Manchego of harde bergkazen.
De beste combinatie van kaas en crackers is een persoonlijke keuze. Toch suggereren experts dat de meest aangename combinaties bestaan uit een zeer knapperige cracker met smaakvolle kazen, een laagje zoetheid van honing of fruit en umami-rijke ingrediënten zoals zongedroogde tomaten, olijven, prosciutto of ansjovis .
Tip 6: Hoeveel brood bij je kaasplank? Er is nooit genoeg brood op je kaasplank, zolang het de juiste is. Als we de regel volgen, voorzien we een cracker of stukje brood, per portie kaas op de plank. Een grofgesneden boterham is perfect voor abdijkazen of kazen van de roodbacterie-familie.
Hoeveel kaas per persoon voor een geslaagde kaasplank? Serveer je de kaasplank als hoofdgerecht? Wij raden aan om 250 gram per persoon te voorzien. Als je de kaasplank als dessert serveert, raden wij aan om 100 gram per persoon te voorzien.
Kies een goede honing of jam
Voor pittigere kazen zoals oude kaas of blauwe kaas kun je beter gaan voor een rijke en krachtige honing, zoals kastanje-, tijm- of lavendelhoning. Probeer ook eens verschillende soorten jam, zoals vijgenjam of rode uienconfituur, voor een verrassende smaakcombinatie met diverse kazen.
" Kaas is goed voor eiwitten en het is ook een bron van calcium ," zegt Tew. Maar je moet voorzichtig zijn met de grootte van je portie. "Sommige mensen gaan helemaal los op kaas en zouden er een grote hoeveelheid van eten. Een portie is 30 tot 40 gram," merkt ze op.
De combinatie van stroop met kaas is een klassieker. De Rotterdamsche Oude stroop is heerlijk voor op brood, maar kan ook goed gebruikt worden voor extra smaakbeleving bij de borrel en als dip op de kaasplank samen met onze kazen.
Kaas en crackers werden populairder rond de jaren 1850, toen bakkers dunnere crackers begonnen te produceren met een lichtere textuur vergeleken met hard tack. In deze periode werd de combinatie op restaurantmenu's gezet als nagerecht en werd ook geserveerd in saloons.
Bij een kaasplank passen natuurlijk verschillende kleine broodjes om de smaak van de kazen volledig tot hun recht te laten komen. Naast minipistoleetjes kiezen we ook voor een bruin broodje met rozijnen. Op die manier wordt het zachte van de kaas afgewisseld met het zoete van de rozijnen.
Leg de kazen dan in de juiste volgorde: van zacht en mild naar pittig en sterk. Maak je een kaasplank voor een dessert en niet voor de borrel: dan hoor je de kazen in diezelfde volgorde op te eten. Let op: Een kaasplateau wordt in Frankrijk voor het zoete dessert geserveerd, niet erna.
vanaf € 18,00 per persoon.
Een frisse witte wijn of een heel lichte rode wijn, zoals Pinot Noir , zou ook een mooie match zijn. Of probeer een Chardonnay die niet te eiken is. Stevige en oude kazen, zoals oude Goudse of Emmentaler, hebben iets met wat meer pit nodig. Probeer een brown ale of een iets zoetere witte wijn.
Een volle, belegen kaas past vaak goed bij zwaardere biersoorten, zoals bleke pils, bruine ales of zelfs stouts. Je kunt ook een zware gerstewijn proberen. Scherpe blauwe kazen kunnen een zware zwarte stout aan, die anders gemakkelijk andere smaken kan smoren. Zware, fruitige bieren passen ook goed bij blauwe kazen.