Globaal genomen verdelen we brood onder in witbrood, bruinbrood en volkorenbrood. Daarnaast onderscheiden we nog meergranenbrood, kleinbrood, roggebrood, luxe en speciaal brood, feestelijk brood, desembrood en buitenlands brood.
De bekendste vorm is busbrood. Dit brood wordt gebakken in een broodblik of 'broodbus'. Door het rijzen van het deeg krijgt het brood zijn ronde bovenkant. Casinobrood is ook een busbrood, maar dit wordt gebakken in een gesloten bus.
Brood mag alleen volkoren heten, als het meelbestanddeel voor 100% afkomstig is van de hele graankorrel: volkorenmeel.
In 2022 stond volkorenbrood voor het derde jaar op rij op de eerste plek als populairste broodsoort. In Nederland eten we per persoon 45,1 kilogram brood. Bijna de helft hiervan is volkorenbrood. Daarmee is volkoren de populairste broodsoort.
Volkorenbrood is de meest gezonde keuze omdat het de meeste vezels en andere gunstige voedingsstoffen bevat. Brood wordt gemaakt van graan, meestal tarwe. Bij het maken van witbrood wordt alleen de kern van de graankorrel gebruikt. Voor volkorenmeel wordt de hele graankorrel vermalen.
Casinobrood is brood dat wordt gebakken in een bus (broodblik) dat met een deksel gesloten wordt. Zo'n afgesloten blik wordt casino genoemd, Italiaans voor huisje. Het vierkante brood (rond komt ook voor, maar dan worden de broden meestal lampionbrood genoemd) is heel geschikt voor tosti's.
Vikingbrood is een compact brood en bestaat voor een groot deel uit rogge. Het is een eiwitrijk, koolhydraatarmer brood, rijk aan onverzadigde vetten en vezelrijk. Let op: Het brood blijft na het bakken een compact brood van circa 10-12 cm hoog.
Pide (spreek uit: 'pie-DEH') oftewel pide ekmek zijn de grote, ronde of ovalen Turkse platbroden die we in Nederland gewoon Turks brood noemen. Pide heeft vaak een ruitpatroon in de bovenkant gekerfd. Het brood wordt al sinds de jaren tachtig in ons land verkocht.
Globaal genomen verdelen we brood onder in witbrood, bruinbrood en volkorenbrood. Daarnaast onderscheiden we nog meergranenbrood, kleinbrood, roggebrood, luxe en speciaal brood, feestelijk brood, desembrood en buitenlands brood.
Een ander woord voor kleinbrood is 'luxe broodjes', omdat ze geproduceerd worden in kleinere gewichtseenheden en in verschillende, vaak bewerkelijke, vormen.
In Duitsland heten ze bretzels of brezels, in de Verenigde Staten worden ze pretzels genoemd. Hoe je ze ook noemt, deze zoute traktaties zijn heerlijk! Als we in Duitsland, Oostenrijk of Zwitserland zijn, mag een heerlijke zoute bretzel of brezel (of pretzel) niet ontbreken.
Liefde&Passie brood is rustiek brood, gebakken op de stenen ovenvloer en bereid met desem. Liefde&Passie Volkoren is smaakvol volkorenbrood. Met de volle smaak van volkoren en gebroken tarwekorrels. Decoratie van havervlokken en tarwegries voor een extra robuuste smaak.
Welk brood is glutenvrij? Met glutenvrije ingredienten kan ook brood gebakken worden. Graansoorten die van nature glutenvrij zijn, zijn bijvoorbeeld boekweit, rijst, haver, quinoa, gierst, amaranth (kiwicha), teff, tapioca of sorghum.Ook soja,- kastanje- en kikkererwtenmeel zijn glutenvrij.
Speltbrood en tarwebrood zijn even gezond. In spelt en tarwe zitten ongeveer evenveel koolhydraten, eiwitten, mineralen, vitamines en vezels. Ook speltbrood is verkrijgbaar in de varianten wit, bruin en volkoren. Volkoren is het gezondst.
Dat zijn soorten brood die in vorm en receptuur afwijken van het gangbare brood. Onderling lijken deze soorten ook nauwelijks op elkaar. Hun oorsprong is vaak totaal verschillend. Luxe brood is meer dan een variatie op het reguliere wit en bruin brood.
Egypte wordt meestal aangeduid als de oorsprong van gerezen brood. De eerste broden werden gemaakt door spontane fermentatie, net zoals bij het eerste bier. Het bewust gebruiken van zogenaamde 'starters', gist, zuurdesem of bier, kwam later. Archeologisch is aangetoond dat brood ouder is dan de landbouw.
Hoe ontstond brood zoals we het nu kennen? Per toeval. Zo was het in het oude Egypte – zo'n 2500 jaar voor Christus – de taak van de slaven om iedere dag vers brood te bakken. Op een dag mengde een slaaf een restje deeg van de dag ervoor met het nieuwe deeg.
De naam valt alvast te herleiden naar Italië.Daar betekent 'casino' namelijk huisje.Die naam wordt gegeven aan het brood omdat de vierkante bakvorm erop lijkt. Ook wordt er mogelijk verwezen naar de driehoekje sandwiches die in casino's en herenhuizen te verkrijgen zijn.
Bakkers maken witbrood van bloem: het gemalen binnenste van de graankorrel, dat de meelkern heet. Witbrood levert energie, vezels, vitamines en mineralen, maar minder dan in bruin- of volkorenbrood. Bruinbrood maken bakkers van meel: meel is een combinatie van bloem en volkorenmeel.
Tijgerbrood is een traditioneel Nederlands brood gemaakt met bloem en gist en vervolgens gebakken tot het goudbruin is. De bovenkant van het brood is dun en knapperig, maar ook gebarsten, waardoor het brood er als een luipaard uitziet. Weinig mensen in andere landen weten wat tijgerbrood is.
Wit brood bevat voornamelijk snelle koolhydraten, dus dat kun je beter schrappen uit je voeding. Volkoren brood bevat daarentegen langzame koolhydraten en dat zorgt voor een lang verzadigd gevoel. Volkoren brood gaat daarom uitstekend samen met afvallen, want het zorgt ervoor dat je langer vol zit en dus minder eet!
Wit geroosterd brood: af en toe knabbelen op wat wit geroosterd brood of crackers houdt je vertering op gang zonder het te belasten.
Als je last heb van diarree of dunne ontlasting is het juist beter om volkoren brood te eten, in plaats van witbrood of beschuit. In volkoren brood zitten veel vezels. Deze vezels komen onveranderd aan in de dikke darm. Daar werken ze als een soort spons: ze nemen vocht op.