De huiskat, ook wel onterecht 'Europees Korthaar' genoemd, is geen ras. Het is een verzameling van rasloze katten die het vaakst als huisdieren gehouden worden. Deze leuke mengelmoes is levendig, sociaal en mensgericht. Ze komt voor in allerlei kleuren, van zwart-wit tot rood en lapjes.
Voorbeelden van populaire binnenkatten zijn de pers, de blauwe Rus en de ragdoll, vanwege hun lage activiteitenniveau en hun relaxte karakter.
De Europees Korthaar wordt vaak een huis-tuin-en-keukenkat genoemd. Die vergelijking is heel logisch. Veel mensen hebben een Europees korthaar in hun huis en tuin (en vaak in de hele buurt) rondlopen. Eigenlijk kunnen we de naam Europees Korthaar en huis-tuin-en-keukenkat als hetzelfde beschouwen.
Of het echt een schootkat zal worden, is grotendeels afhankelijk van het karakter. Bij rasloze katten is dit dan ook lastiger te voorspellen. Kattenrassen die bekend staan om hun sociale gedrag en die graag op schoot komen zitten, zijn de Ragdoll, Pers, Cornish Rex en Chantilly-Tiffany.
Wanneer je kat op zoek is naar een slaapplaats, willen ze niet alleen comfort en warmte, ze willen ook een plek die veilig is en vertrouwd. En die plek ben JIJ! Geen gevaarlijke roofdieren kunnen hen schaden als jij daar bent. Zo kunnen ze in vrede ontspannen.
Katten herkennen ons eerder aan onze stem en geur dan aan ons uiterlijk. Wie denkt dat alle katten het gezicht van hun 'baasje' herkennen heeft het mis. Ruim 46% van de katten in een onderzoek naar gezichtsherkenning, kon het gezicht van zijn eigenaar niet onderscheiden van andere gezichten.
Zijn binnenkatten zielig? We geven je gelijk antwoord: nee, je kat is niet zielig. Wel zijn er een aantal zaken waarop je wilt letten: Laat je kat als kitten al wennen aan het binnenleven als dit mogelijk is.
Britse korthaar
Zoals de naam al aangeeft, behoort dit kattenras tot de kortharige soort. Het is een gezond ras en voor veel mensen de ideale huisgenoot. De Brits korthaar is rustig, slaapt het liefst zoveel mogelijk en wil zo nu en dan kroelen met zijn baasje.
Nomade katten
In de Siberische bossen ontwikkelde het ras zich tot een geweldige jager met een dikke, waterdichte vacht, perfect aangepast aan het koude en barre klimaat. Hoewel het ras erg populair was in Rusland, werd het ras pas in de jaren negentig internationaal erkend vanwege een strikte exportcontrole.
Het antwoord op de vraag of een buitenkat gelukkiger is dan een binnenkat, is dus niet per definitie ja. Het verschilt helemaal per situatie en je kan veel doen om een binnenkat gelukkig te houden. Maar ook als hij binnen blijft kun je hem altijd een klein stukje van buiten geven.
Uit onderzoek van de Amerikaanse Oregon State University blijkt dat katten wel degelijk van mensen kunnen houden. Voor het onderzoek moesten 38 katten kiezen tussen menselijke aandacht, speeltjes en geuren. De helft van de beestjes koos zonder twijfel voor menselijke aandacht.
Er zijn tot op heden geen aanwijzingen dat katten complexe emoties zoals jaloezie, schuldgevoel of schaamte kunnen ervaren. Voor dit type emoties is namelijk zelfbewustzijn en inlevingsvermogen nodig.
Schotse vouwoorkat - de liefste katachtige
De Schotse vouwoorkat is het gelukkigst naast zijn baasje. Ze willen zo graag aan alles meedoen dat je al gauw het idee krijgt dat ze niet weten dat ze eigenlijk een kat zijn en geen mens.
Waarom loopt een kat je altijd achterna? Sommige katten 'helpen' je bij alles wat je doet en lopen je graag voor de voeten. Dat betekent dat hij je heel graag mag. Dus ook katten die niet heel graag knuffelen of aanhankelijk zijn kunnen zo toch hun affectie tonen.
mogelijkheid om naar buiten te kijken. eventueel een voerpuzzel om haar extra uitdaging te bezorgen. voldoende ruimte om haar voer, kattenbak en andere benodigdheden door het huis te verdelen. veel afwisseling in haar speeltjes.
Om te voorkomen dat de kat wegloopt of terugloopt naar de oude woning, is het verstandig om de kat 2 tot 6 weken binnen te houden. Let hierbij wel op het gedrag van de kat tijdens deze weken. Gedraagt de kat zich als vanouds, dan kan de kat eerder naar buiten om te ontdekken.
Kater of poes in de omgang
Daarbij hebben poezen een minder groot leefgebied nodig. Dat betekent dat ze vaak iets minder ver van huis gaan dan katers als ze buitenspelen. Katers gaan dus sneller op avontuur en zijn ook thuis speelser en actiever dan hun vrouwelijke soortgenoot.
Heb je een (bijna) volwassen kat die al gewend is naar buiten te gaan, dan kun je van haar geen binnenkat meer maken. Binnenkatten aan een buitenleven laten wennen is wel mogelijk. Ook heb je katten die gewoon niet naar buiten willen, ook al krijgen ze de kans.
Antwoord: Bij een kat die goed in z'n vel zit, is het bijna een automatisme om z'n gatje in de lucht te gooien als je 'm aait. Het is een uitnodiging om eens goed aan z'n achterste te snuffelen. Je kan het vergelijken met een mens die met uitgestoken hand op je af loopt om zich voor te stellen.
Is je kat koppig en wil hij maar niet geknuffeld worden? Dan is de kans groot dat je viervoeter boos op je is. Dit is waarom. Mensen kunnen ook weleens geïrriteerd zijn wanneer ze zijn gekwetst, maar katten blijven blijkbaar langer met deze gevoelens rondlopen.
Wie z'n kat 's nachts binnen wil houden moet hier rekening mee houden: in de nacht gaat hij namelijk het allerliefst jagen, rennen en spelen: dat kan slecht voor je nachtrust zijn :-) Want waar de kat 's nachts op jacht gaat, daar slaapt hij overdag vooral. Uren achtereen kan je kat heerlijk in dromenland zijn!
Nee, zegt de wetenschap, het is niet gezond om hond of kat op je bed te laten slapen. De reden is eenvoudig: dieren - en dus ook huisdieren - dragen in hun vacht, onder hun poten en in hun bek bacteriën met zich mee die je flink ziek kunnen maken. Beruchte voorbeelden zijn Q-koorts en vogelgriep.
Er is een studie geweest naar katten en tv kijken, waarbij sommige katten geen beschikking hadden over ramen maar wel de tv. Deze katten konden op tv verschillende prooi dieren zien, zoals knaagdieren en vogels. Volgens Dr. Orlando zijn er verschillende redenen waarom sommige katten tv kijken.
Onderzoekers van de Engelse universiteiten Sussex en Portsmouth hebben wetenschappelijk aangetoond dat je aan katten kunt laten weten of je vriendelijk bent door te 'praten' met je ogen. De onderzoekers keken naar de zogenaamde 'slow blink' die, vertaald naar menselijke communicatie, gezien kan worden als een glimlach.