A. Als er in de ruimte een kachel, CV ketel of geiser bevindt, plaats dan de koolmonoxidemelder boven dit apparaat of tegen het plafond. Koolmonoxide zal in dit geval namelijk wél stijgen door de warme lucht en zal als eerste dus naar het plafond gaan. Als daar een CO-melder hangt word je op tijd gewaarschuwd.
Waar moet de rookmelder bij een CV ketel? In een ruimte met een CV-ketel plaats je best een melder boven de installatie op plafondhoogte. Let er wel op om hierbij te kiezen voor een melder dat ook koolmonoxide detecteert. Of ga voor twee aparte melders; ééntje voor voor rook/brand en ééntje voor koolmonoxide.
Is een CO-melder verplicht? Nee, een CO-melder in je woning is niet verplicht. Wel is het heel sterk aan te raden, omdat een CO-melder het enige middel is dat je kan waarschuwen bij een te hoge concentratie koolmonoxide in je woning. Koolmonoxide proef, ruik en zie je namelijk niet.
Koolmonoxide (CO) is een levensgevaarlijk gas dat ontstaat bij onvolledige verbranding van bijvoorbeeld aardgas, hout of benzine. Het is vooral zo gevaarlijk omdat het niet te ruiken, proeven of zien is.
– In slaapkamers is ademhoogte de hoogte waarop men slaapt. – Niet naast luchtinlaten of luchtuitlaten. – Afhankelijk van activiteiten in de ruimte komt ademhoogte overeen met zit- of loophoogte. "Plaats nooit een CO-melder naast lucht inlaten of luchtuitlaten, of achter objecten zoals gordijnen & kasten."
Het is verstandig om in iedere ruimte met een verbrandingsapparaat een koolmonoxidemelder op te hangen. Denk hierbij aan de CV ketel, een kachel, geiser of open haard. Om er zeker van te zijn dat het alarm 's nachts hoorbaar is, is een koolmonoxidemelder in de slaapkamer ook aan te bevelen.
Goede melders
De NVWA adviseert om alleen een koolmonoxidemelder te kopen met de norm EN 50291-1 op de verpakking of handleiding.
Een co melder kan je al hebben voor een prijs vanaf ongeveer €30.Afhankelijk van de kwaliteit kan de prijs ook oplopen tot zo'n €300. Wees ook bewust van het verschil tussen koolstofmonoxidemelders voor huiselijk gebruik en professioneel gebruik.
Koolmonoxide komt vrij bij de verbranding van gas wanneer er onvoldoende zuurstof aanwezig is. Dit kan voorkomen bij alle apparaten en toestellen die gas verbranden, zoals een geiser of cv-installatie.
Bekijk het artikel "Waar CO-melders plaatsen" in ons adviescenter voor meer concrete informatie over de plaatsing van CO-melders. Gebruik je gas om te verwarmen of te koken? Dan is een gasmelder aan te raden. Een gasmelder installeer je best op elk punt waar gas-gebruikende toestellen staan.
Rookmelder verplicht op elke verdieping
In uw huis moet op iedere verdieping met een woonkamer, slaapkamer of keuken een rookmelder hangen.
Een rookmelder slaat alarm in geval van brand, een koolmonoxidemelder waarschuwt wanneer een verbrandingstoestel koolmonoxide uitstoot.
Woningeigenaren zijn sinds 1 juli 2022 verplicht om op elke verdieping met een woonkamer, slaapkamer of keuken een rookmelder te plaatsen. Het plaatsen van een koolmonoxidemelder is echter niet verplicht. Toch is het zeer verstandig om ook CO-melders in huis te plaatsen.
De maximale waarden voor de concentratie koolmonoxide in rookgassen zijn: 50 ppm voor open, afvoerloze gastoestellen (type A)200 ppm voor open, afvoergebonden gastoestellen (type B)400 ppm voor gesloten gastoestellen (type C)
Het is een mythe dat je koolmonoxidemelders laag aan de wand moet installeren omdat koolmonoxide zwaarder is dan lucht. In werkelijkheid is koolmonoxide iets lichter dan lucht en verspreidt het zich gelijkmatig door de kamer.
Een koolmonoxidemelder, ook wel CO-melder genoemd, is het enige middel dat je kan waarschuwen wanneer er koolmonoxide in je woning vrijkomt. Koolmonoxide is een giftig gas dat wordt weergegeven in parts per million (ppm). 1 ppm koolmonoxide is 1 deel koolmonoxide per 1 miljoen delen lucht.
Een cv ketel mag niet in slaapkamers of badkamers hangen.Dit komt vanwege het gevaar van koolmonoxidevergiftiging. In deze ruimtes is namelijk minder ventilatie en kan de koolmonoxide zich ophopen, wat zeer gevaarlijk is voor de gezondheid. Door warmte kan dit zich snel verplaatsen met alle gevolgen van dien.
Koolmonoxide eist jaarlijks gemiddeld tien dodelijke slachtoffers en honderden gewonden. Een slecht onderhouden cv-ketel en een slecht geïnstalleerde cv-ketel is een van de grootste oorzaken van koolmonoxidevergiftiging.
Best geteste koolmonoxidemelder
Uit ons CO-melder onderzoek zijn de Google Nest Protect 2, Honeywell XC-100D en KlikAanKlikUit ZCO-900 als Beste Getest naar voren gekomen. Lees hieronder meer over deze rookmelders en zie direct waar je deze voor de beste deal kunt kopen.
De levensduur van een CO-sensor gaat van 5 tot 10 jaar mee. Controleer steeds de productinformatie om na te gaan hoe lang een sensor meegaat. De koolmonoxidemelder zal een signaal geven als het einde van de levensduur van de sensor dichtbij komt. Vervang in dat geval de koolmonoxidemelder onmiddellijk!
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert om langdurige blootstelling aan lage concentraties te vermijden. Bij een blootstellingsduur van 8 uur adviseert de WHO om de gemiddelde concentratie koolmonoxide in de lucht de 9 ppm (parts per million) niet te laten overschrijden.Voor 24 uur is dat 6 ppm.
Een CO2 melder vertelt je wanneer je een ruimte goed moet ventileren. Een CO melder (koolMONOxide) geeft alarm wanneer er te veel koolstofmonoxide in de lucht hangt. Dit gas is zéér dodelijk en kan je niet ruiken, voelen, proeven of zien.
Bij een gevaarlijke concentratie koolmonoxide in je woning geeft de melder een luid alarmsignaal af. Let op! Soms lijkt een CO-melder qua uiterlijk erg op een rookmelder. Controleer dus altijd goed wat voor soort melder je ophangt en zorg dat je beide in huis hebt.
400 ppm Hoofdpijn en misselijkheid in 1-2 uur, levensbedreigend binnen 3 uur. 800 ppm Kan epileptische aanvallen, ernstige hoofdpijn en braken veroorzaken in minder dan een uur, bewusteloosheid binnen 2 uur. Ongeveer 10 tot 15% van de mensen die CO-vergiftiging oplopen, ontwikkelen complicaties op lange termijn.