Een goed hoofdkussen voor een zijslaper is een ergonomisch hoofdkussen dat nek en hoofd gepaste steun biedt. Zo een type hoofdkussen is vaak voorgevormd in latex, traagschuim of koudschuim. Een leuk voordeel van die materialen is de constante ondersteuning doorheen de tijd.
Het beste kussen voor een zijslaper is het boxkussen, omdat een boxkussen een hoge opstaande rand heeft. Deze opstaande rand zorgt ervoor dat de ruimte tussen je hoofd en schouder optimaal opgevuld wordt, waardoor je pijn in je nek, schouders en rug voorkomt.
Zijslaper: mensen met brede schouders hebben een dikker kussen nodig. Voor zijslapers is het extra belangrijk dat hun schouders niet op het kussen liggen, maar er tegenaan. Het kussen begint dus boven de schouder. Buikslaper: kies een heel dun kussen.
Ben jij een zijslaper, dan raden we je een hoog kussen aan bij nekklachten. Het kussen moet je namelijk op een manier ondersteunen dat je bovenste ruggenwervels, ook bekend als halswervels, op een horizontale lijn liggen. Een handige tip is om je schouderbreedte te gebruiken als meetpunt.
Zijslapers slapen juist op hoge en harde kussens. Rugslapers geven veelal de voorkeur aan een gemiddeld hoog en hard kussen waarbij de hoogte van het kussen afhankelijk is van de kromming van de rug. Hoe groter de kromming, des te meer steun het hoofd en de nek nodig hebben.
Je slaaphouding bepaalt hoeveel steun je hoofd nodig heeft. Buikslapers liggen met hun hoofd dicht tegen de matras en hebben dus een dun kussen nodig. Zijslapers hebben een dikker kussen nodig dat veel steun geeft. Rugslapers kiezen best iets tussenin.
Hou bij de keuze van je hoofdkussen rekening met de hardheid van je matras. Als je lekker wegzakt in je matras heb je ook een minder stevig hoofdkussen nodig. Bij een harder matras dus ook een steviger hoofdkussen. Bij een matras met een schouderzone, zakken je schouders iets verder in het matras.
Een hoofdkussen met een neksteun wordt vaak geadviseerd. Het biedt steun aan het hoofd en ontlast de nekwervels. Ook vormvaste hoofdkussens kunnen nek- en schouderklachten tegengaan.
Is een kussen noodzaak? De reden dat we slapen met een kussen, heeft te maken met je hoofd, nek en wervels. Tijdens de slaap ontspannen veel van je spieren, waardoor het hoofd naar voren of achteren valt. Dit zorgt voor extra belasting van de nekspieren en wervels en kan weer leiden tot een stijve rug en wervelkolom.
Een kussen tussen je benen leggen geeft troost en neemt de druk weg door de knieën op elkaar te houden. Het helpt ook door je heup en ruggengraat op één lijn te brengen.
De levensduur van een hoofdkussen
Over het algemeen heeft jouw hoofdkussen een levensduur van 2 à 3 jaar. De levensduur van een hoofdkussen is veel korter dan dat van een dekbed bijvoorbeeld, omdat je elke avond met jouw hoofd op het kussen ligt en deze dus meer gewicht - gemiddeld zo'n 7 kg - moet dragen.
Een goed kussen voor een zijslaper is een steviger en dikker kussen. Hierdoor kan jouw hoofd niet te veel in het kussen zakken en blijft je nek goed ondersteund. Zo blijven je hoofd en nek dus op dezelfde hoogte als je ruggengraat, waardoor jij in een perfecte rechte lijn ligt.
Kies het liefst voor de linkerzij. Op die manier kunnen lijf en wervelkolom het best ontspannen en herstellen, zo stelt Wouterson. Bovendien helpt het de spijsvertering en hart en milt profiteren ervan.
De slaaphoudingen die het meest gezond zijn, zijn de rug- en zijligging. Waar je voor kiest hangt af van jouw eigen voorkeur. Wanneer je op je rug ligt, is de kans groter dat je gaat snurken. Wanneer je op je zij ligt, kan het zijn dat je toch half op je buik gaat liggen.
Een hotelbed is dan ook standaard opgemaakt met twee tot vier donzen kussens en twee kussens met microvezels, aangevuld met twee lichaams- of leeskussens.
Slapen in je ondergoed zorgt ervoor dat bacteriën en schimmels zich kunnen ontwikkelen, zeker als je slaapt in een synthetische onderbroek van een niet-ademende stof. Slapen zonder ondergoed heeft nog meer voordelen: je lichaam kan beter afkoelen waardoor je beter slaapt.
Stel je voeteinde wat hoger in. Als je benen hoger liggen dan je hart, neemt je bloeddruk af en slaap je beter. Dit is ook beter voor je onderrug. Zet als je verkouden bent het hoofdeinde iets omhoog.
De kussens die het beste bijdragen aan een goede lighouding bij nekklachten zijn de vormvaste kussens, een boxkussen of de kussens waarbij er een extra nekrol is geïntegreerd. Ook wel een ergonomisch kussen genoemd. Een vormvast nek kussen heeft vaak een kern van traagschuim of latex.
Werk de spanning weg door met uw vingertoppen de overgang tussen nek en schouders te masseren. Druk met de vingertoppen van uw linkerhand op de plek waar uw nek overgaat in uw schouder, aan de rechterkant van uw lichaam. Druk op de spieren daar en hou 5 seconden vast. Laat los zodra u uw spieren voelt ontspannen.
Met een traagschuim kussen slaapt u beter en wordt u een stuk uitgeruster wakker. Bovendien kan op een slecht hoofdkussen slapen, leiden tot vervelende klachten zoals nek- en rugpijn. TEMPUR® verkoopt verschillende memory foam kussens, in verschillende hardheden. Er zijn kussens verkrijgbaar in zacht, medium en stevig.
Beste slaaphouding bij nekklachten
Een goede slaaphouding voor de nek is op de zij of op de rug liggen. De meeste mensen slapen op de zij. In zijlig ligt men ergonomisch goed als de nek en het hoofd in het verlengde van de rug liggen.
Waarom kiezen voor een wollen kussen? Wol heeft enkele natuurlijke eigenschappen die het tot een fijne vulling maken voor hoofdkussens: Wol is veerkrachtig en biedt ondersteuning. Wolvezels springen altijd in de originele vorm terug waardoor het kussen zijn veerkracht behoudt en de juiste ondersteuning blijft bieden.
Een goed hoofdkussen moet ervoor zorgen dat je nek en je ruggengraat in een rechte lijn komen te liggen. Ben je een rug-slaper dan is het belangrijk dat het kussen zachte maar stevige ondersteuning biedt in de nek.
Wie op de buik slaapt, ligt de hele nacht met het hoofd opzij, waardoor er snel nek- en hoofdpijnklachten kunnen ontstaan. Een zacht en laag hoofdkussen is dan ook een must voor de buikslaper. Bovendien is het belangrijk dat het kussen goed mee veert. Hiermee voorkom je dat de nek teveel belast wordt.