Veel ziekenhuizen hanteren strenge kledingvoorschriften: artsen moeten een lange witte jas met korte mouwen dragen, ter voorkoming van
Artsen dragen van oudsher witte kleding, omdat dit hygiënischer zou zijn. Een achterhaald idee, maar toch blijft de dokter zijn witte jas dragen.
Ziekenhuizen moesten in die tijd hygiënischer worden, en de witte jas hoort erbij. Wit staat immers voor reinheid. Daarnaast had het een praktische functie: wit ongeverfde linnen jassen kunnen herhaaldelijk uitgekookt worden en zo gesteriliseerd worden.
Je verhoogt de autoriteit door iets van dat contrast te herhalen in je kleding, dus door donkere kleuren te dragen onder de doktersjas. ' Goede accessoires kunnen bijdragen aan statusverhoging. Zo komt een hippe rechte bril in donkere kleuren streng, zakelijk en afstandelijk over.
Uit onderzoek blijkt dat artsen met een witte jas gedisciplineerder en zorgzamer zijn en beter luisteren. Ze worden dus betere artsen, al is het langetermijneffect niet bekend. Het is dus zomaar mogelijk dat wanneer je huisarts die witte jas te lang draagt, hij eigenlijk helemaal niet zo goed luistert.
Zorg er voor dat je lichaam voldoende bedekt is. Draag dus geen korte rokjes, mouwloze hemden, korte truitjes, zichtbaar ondergoed e.d. Zorg er voor dat je kleding draagt dat lekker en comfortabel zit, zodat je voldoende bewegingsvrijheid hebt.
Veel ziekenhuizen hanteren strenge kledingvoorschriften: artsen moeten een lange witte jas met korte mouwen dragen, ter voorkoming van ziekenhuisinfecties.
Grote kans dat je met meerdere mensen op een zaal ligt (zowel bij mannen als vrouwen), dus vergeet je nachtkleding niet. En comfortabele kleding en schoenen voor overdag, zodat je wat rond kunt lopen. Ondergoed uiteraard, en toiletartikelen, (lees)bril, kunstgebit en alle andere dingen die je dagelijks nodig hebt.
Zorgverleners vinden dat het uniform kundigheid uitstraalt en zijn trots het te dragen. Het dragen van eigen kleding zorgt er ook voor dat de zorgverleners de hygiëne in twijfel trekken. Een 'ongelukje' tijdens zorgmomenten kan altijd gebeuren en een schoon jasje aantrekken is dan erg prettig.
In de voorschriften staat dat je onderarmen onbedekt moeten zijn. Lange mouwen zijn dus uit den boze.
In een gesloten zak bescherm je de kleding tegen vocht en vuil. en door schoenen aan elkaar te binden zijn ze opnieuw te dragen.
Ook moet je reservekleding op de werkplek hebben. Daarnaast is het belangrijk dat je de kleding gesloten draagt. Zorgprofessionals met open jas zijn niet bepaald hygiënisch bezig.
Voor de operatie krijgt u een operatiejasje aan. U krijgt een papieren onderbroek aan, in veel gevallen mag u ook uw eigen onderbroek aanhouden. Als het nodig is, wordt u vlak voor de operatie geschoren op de plaats waar geopereerd wordt. Voor de operatie moet u sieraden zoals een horloge, ringen en armbanden afdoen.
Dit neemt u mee naar uw dagbehandeling
Extra ondergoed; Slippers of pantoffels; Eventueel makkelijk zittende kleding; Boek, tijdschrift of iets anders om mee te ontspannen.
Je nagels moeten schoon en kortgeknipt zijn. Nagellak is niet toegestaan omdat je handen dan, ook na het handen reinigen, nog ziektekiemen kunnen bevatten. Dat geldt ook voor kunstnagels en deze zijn dan ook niet geoorloofd.
Je versleept bacteriën van de ene naar de andere cliënt
Door het dragen van ringen versleep je allerlei micro-organismen van cliënt naar cliënt, waardoor er veel kans is op besmetting met bijvoorbeeld het norovirus of andere (diarree)virussen.
Vanuit de literatuur weten we dat zich op handen met kunstnagels meer pathogene (ziekmakende) micro-organismen bevinden dan op handen met natuurlijke nagels. Kunstnagels maken de handhygiëne moeilijker, omdat er na handdesinfectie of handen wassen met water en zeep nog steeds micro-organismen aan de handen zitten.
Als het weer is voor korte broeken, is het ook weer voor enkelsokken. Niet alleen kunnen die eventueel zweet opvangen dat anders voor zweterige schoenen gaat zorgen, maar ze staan ook beter dan het wat pedante helemaal géén sokken dragen.
In bepaalde sectoren is de lange broek een persoonlijk beschermingsmiddel (PBM). Dat is het geval in de horeca, zorg- en bouwsector. In dat geval moeten de wettelijke (kleding)voorschriften worden nageleefd en kan een short sowieso niet.
Hoe blijft mijn was schoon en vermijd ik besmettingen? We wassen onze kleding voornamelijk om er elke dag piekfijn en verzorgd bij te lopen. Toch is er nog een andere — niet onbelangrijke — reden: hygiëne. Goed gewassen kleding en huishoudlinnen verminderen immers het risico op het overdragen van besmettelijke zieken!
De eerste weken zult u waarschijnlijk minder vaak ontlasting hebben. Dit komt door een verandering in uw leef- en eetpatroon. Verminderde eetlust, veel rusten en weinig beweging vertragen de stoelgang. Indien u langer dan vier dagen geen ontlasting hebt gehad, neem dan contact op met uw huisarts.
De gangbare regel is dat u niet meer mag eten vanaf middernacht als uw operatie gepland is voor de volgende ochtend. Drinken van water, koffie en thee zonder melk, niet-koolzuurhoudende vloeistoffen en energiedranken, en ook fruitsap zonder pulp (bijv. appelsap) mag tot 2 uur vóór de start van de anesthesie.
Bij het bijkomen uit de anesthesie zien we soms onrust, labiele emoties en prikkelbaarheid. Dat is meestal goed op te vangen of te behandelen en is vaak van korte duur. Op de dag na de ingreep horen we nogal eens klachten van spierpijn, keelpijn, vermoeidheid, hoofdpijn of duizeligheid, naast natuurlijk napijn.
De werkgever is in beginsel gerechtigd voorschriften te geven met betrekking tot de uiterlijke verzorging van het personeel en de tijdens het werk te dragen kleding. Deze bevoegdheid is aan de grenzen van de redelijkheid en de billijkheid gebonden.