Denk aan paksoi, spinazie, en de meeste sla soorten.Hakusai, ook wel bekend als napa-kool of Chinese kool is een bladgroente die je in tal van Japanse gerechten kunt terugvinden. Sterker nog, volgens sommigen is dit (naast daikon) één van de meest gegeten groente in Japan.
Daikon is een zeer populaire en veelzijdige groente. Het kan rauw of gekookt gegeten worden of geraspt tot daikon-oroshi, een verfrissende topping die gebruikt wordt om de vettigheid van gerechten zoals gegrilde vis en tempura tegen te gaan.
Naast rijst houden de Japanners van brood en noedels en een rijke variatie van vlees, vis, groenten en fruit. Bij het traditionele Japanse koken worden verse ingrediënten met grote zorg bereid. Een typisch Japanse maaltijd bestaat uit rijst, groenten, miso-soep, pickles en vis of vlees.
Japanse roerbakgroenten is een kant-en-klare wokbakmix van vers gesneden Japanse groenten. Japanse wokmix bestaat uit courgette, prei, witte kool, rode ui, rode paprika, mini shiitake en peulen.
Het avondeten bestaat bijna altijd uit rijst.Enkele veel voorkomende gerechten zijn kip-katsu-curry en sushi, en je zult waarschijnlijk ook soep, augurken (tsukemono) en groentegerechten hebben.
Specialiteiten in Japan zijn sushi, teppanyaki en tempura. Andere populaire gerechten zijn takoyaki (gegrilde of geroosterde inktvis), okonomiyaki (een soort pannenkoek/pizza/omelet met groente en vlees of vis) en ramen (een bouillon met noedels, verschillende groenten en/of vlees).
Een klassiek Japans ontbijt bestaat uit een proteïne (vis of tofu), rijst, gepekelde groenten of zeewier, een eibereiding, misosoep en enkele groentebereidingen als bijgerecht. Heel gebalanceerd en energiek om de dag te starten. Eerlijk, mensen die niet ontbijten, ik snap dat niet!
Met de hoogste levensverwachting ter wereld, dankzij hun gezonde dieet, kan je gerust stellen dat Japans eten gezond is. Er wordt veel vis, zeewier en rijst gegeten en dat doet een lijf goed. Ook staan er regelmatig soja en gefermenteerde sojaproducten zoals miso en natto op het menu.
Wagyu is een Japans zwart runderras dat één van de meest smaakvolle soorten rundvlees levert. Wagyu-vlees is prijzig, maar toch is dit exclusieve Japanse rundvlees steeds vaker op Nederlandse menukaarten terug te vinden. Het botermalse vlees smaakt fantastisch en is razend populair.
Waar het gecultiveerde vlakkere land over gaat naar het bos en de bergen vinden we fruitbomen. Die staan niemand in de weg. De bomen dragen ume-pruimen, kaki of persimmons, nashi-peren, kinkan, die we hier kennen als kumquats.Momo-perziken, yuzu-citrusvruchten en natuurlijk de wereldberoemde Japanse mandarijn.
Het populairste gerecht in Japan is natuurlijk sushi en sashimi. Gevolgd door ramen (noodles), tempura snacks, curry rijst, Okonomiyaki (hartige pannenkoek) en shabu shabu (soort hotpot).
De dagelijkse consumptie van twee zuivelproducten wordt al sinds 2000 officieel aanbevolen door de Japanse overheid, maar dankzij deze nieuwe studie is dat advies nu nog beter gefundeerd.
Als het dieet stipt wordt nagevolgd kan men in 13 dagen maar liefst 7 á 8 kg verliezen. Vanaf de 14de dag mag weer normaal worden gegeten. Omdat verondersteld wordt dat de stofwisseling in het lichaam veranderd is, mag men zonder gevaar alles eten na de 13 dagen, zoals brood, suiker, meelstoffen en gebak.
Ramen is een Japanse noedelsoep met verschillende lagen én de perfecte umamismaak. Het is licht verteerbaar, voedzaam en gezond. De noedelsoep wordt in Japan evengoed als ontbijt, lunch, diner of snack gegeten. Hét recept bestaat niet.
In Japan wordt met name Amerikaans brood gegeten, vrijwel altijd wit en in dikke plakken. Dat betekent dan weer niet dat Japanners geen goede bakkers zijn: de beste pizza's en baguettes ter wereld komen uit Tokyo. Maar brood speelt geen rol van betekenis in het dagelijks dieet.
Een typisch Japanse maaltijd bestaat uit rijst, groenten, miso-soep, pickles en vis of vlees. Voor het kruiden wordt gewoonlijk shoyu gebruikt, en bij rijst wordt vaak nori (gedroogd zeewier) gegeten.
Écht typisch Japans is omotenashi, de Japanse gastvrijheid. Dit gaat verder dan alleen maar beleefd zijn, het gaat om oprechte vriendelijkheid, respect, toewijding, bescheidenheid en anticiperen op wat iemand nodig heeft, zonder dat hij daar om vraagt.
De echte Japanse thee
Geen koffie bij een Japans ontbijt, maar thee. Groene thee. Vaak in de prachtigste kommetjes. De zachte smaak van groene thee past dan ook veel beter bij de andere smaken van het ontbijt.
Maar globaal gezien is Japan goedkoop tot spotgoedkoop om te eten. Ontbijten kan voor 5 euro en minder, een middagmaal kost je gemiddeld 8 euro en een avondmaal 12. En dat zijn gemiddelden. Ik ging sushi eten en betaalde voor 8 bordjes met twee sushi's tien euro.
Daarnaast vult de kom zich met de meest uiteenlopende samenstellingen van vlees, vis, groenten of ei. Donburi kan zowel koud als warm geserveerd worden, afhankelijk van het gerecht. Het goede nieuws is dan ook dat je de rijstbowl als ontbijt, lunch óf diner kunt eten.
Tafelmanieren in Japan
Voor het eten zeg je “Itadakimasu” (letterlijk: 'ik ontvang') en na het eten “Gochisosama” (letterlijk: het was een feestmaal). Met deze uitdrukkingen spreek je dankbaarheid uit voor iedereen die heeft bijgedragen aan het gerecht dat bij jou op tafel staat.
Uramaki / Inside out roll
Uramaki laat zich best vertalen als 'binnenstebuiten'. Hier zit de rijst niet aan de binnenkant van het norivel, maar wordt de rijst aan de buitenkant 'versierd' met sesamzaad of viseitjes bijvoorbeeld.
Het bekendste drankje uit Japan is zonder twijfel sake, een rijstwijn die zowel warm als koud gedronken wordt. Daarnaast wordt er net als in de rest van Azië veel thee gedronken en dan met name groene thee. Verder heb je er nog verschillende soorten bier waarvan de bekendste Asashi, Kirin en Saporo.