In Nederland eten de meeste mensen dungesneden boterhammen. De Fransen eten graag stokbrood. En in Engeland houden ze van sandwiches (zeg: sendwitsjis), dat zijn dubbele boterhammen met iets ertussen. In al die soorten brood zit ongeveer hetzelfde.
Een kolf, een broodje, een broodje, een gist, een batch, een bap – het is gewoon bloem, gist, zout en water, maar het lijkt erop dat er in het land allerlei verschillende namen zijn voor dit bescheiden hapje.
Het typische Engelse ontbijt bestaat meestal uit gebakken ei, bacon, witte bonen in tomatensaus, gebakken worstjes, gegrilde tomaat, getoast brood en soms met gebakken champignons en 'Hash Browns' aardappelpannenkoekjes. Voor de liefhebbers komt er vaak ook Black Pudding bij oftewel gebakken bloedworst.
Er zijn veel klassieke gerechten die Brits eten vertegenwoordigen, zoals fish & chips, cottage pie, en bangers & mash. Deze eenvoudige, maar smakelijke maaltijden worden traditioneel geserveerd met een verscheidenheid aan groenten en stevige aardappelpuree.
Globaal genomen verdelen we brood onder in witbrood, bruinbrood en volkorenbrood. Daarnaast onderscheiden we nog meergranenbrood, kleinbrood, roggebrood, luxe en speciaal brood, feestelijk brood, desembrood en buitenlands brood.
Altamura-brood zou – volgens inwoners van Altamura en omstreken – het lekkerste brood ter wereld zijn. Dat is nogal een statement. Daarom zochten we alles over het Altamura brood uit. Want pane di Altamura blijkt inderdaad nogal smakelijk!
Volgens een ranglijst uit 2023 van World of Statistics, staat Turkije op nummer één met maar liefst 199 (!) kilo brood gemiddeld per persoon per jaar. Op nummer twee staat Servië met 135 kilo, en op nummer drie staat Bulgarije met 131 kilo.
Een compleet Engels ontbijt bestaat uit baked beans in tomatensaus, worstjes, bacon, een spiegeleitje, champignons en natuurlijk black pudding (of bloedworst, ook wel Boudin Noir genoemd). Voor de black pudding zul je waarschijnlijk even naar de slager moeten lopen.
Lunch: De Britten besteden over het algemeen weinig tijd aan de lunch en kiezen liever voor een broodje met chips, een stuk fruit en een drankje, of voor een Fish and Chips of een snel opgegeten burger . Met uitzondering van zondag, de mogelijkheid om samen rond de tafel te zitten en de beroemde Sunday Roast.
In Nederland eten de meeste mensen dungesneden boterhammen. De Fransen eten graag stokbrood. En in Engeland houden ze van sandwiches (zeg: sendwitsjis), dat zijn dubbele boterhammen met iets ertussen. In al die soorten brood zit ongeveer hetzelfde.
Sunday Roast is een typische Engelse traditie waar bij er uitgebreid getafeld wordt door de familie. Het draait er om dat de familie bij elkaar is en er tafel vol eten komt. Een klassieke Sunday Roast bestaat uit een groot stuk gebraden vlees gepaard met aardappels, groenten, Yorkshire pudding en een goede jus.
Thuis eten de meeste mensen tussen 12 en 14 uur lunch en tussen 19 en 21.30 uur diner. Buiten de deur wordt er wat later gegeten. Sommige toeristen raken van streek omdat restaurants om 18 uur geen diner serveren. Hoe zuidelijker je gaat, hoe later deze tijden worden.
In 2022 stond volkorenbrood voor het derde jaar op rij op de eerste plek als populairste broodsoort. In Nederland eten we per persoon 45,1 kilogram brood. Bijna de helft hiervan is volkorenbrood. Daarmee is volkoren de populairste broodsoort.
Veel traditionele baksels zijn ook relatief klein. Bannocks, baps, Cornish splits, bara brith, barm brack, pikelets en Lady Arundel manchets zijn allemaal voorbeelden van Britse broden die niet in het sandwich-loaf-model passen.
Speciaal brood noemt men ook weleens luxebrood. Het zijn broodbereidingen die net wat anders zijn dan je dagelijkse boterham: ze vallen op door een speciaal recept of een bijzondere vorm.
Engelse lunch
Bijvoorbeeld een stevige clubsandwich, een tosti met meerdere lagen brood en daartussen beleg als gesneden vlees of kaas. Daarnaast wordt vaak ook nog een portie frites gegeten. Ook een soepje als bijgerecht, bijvoorbeeld tomatensoep, is niet ongewoon. Naast de lunch kan van alles gedronken worden.
Een Engels ontbijt (full English breakfast) of fry up is een uitgebreid ontbijt zoals men dat in Engeland serveert. Het ontbijt kan in samenstelling variëren, maar gebakken spek en gepocheerd ei of roerei maken er vrijwel altijd deel van uit.
Engeland kan over het algemeen als een duur land worden beschouwd, vooral als het gaat om grote steden zoals Londen. Accommodatie en vervoer zijn vaak de grootste kostenposten. Ook eten en drinken in restaurants kan duur zijn, vooral in toeristische gebieden.
vlees (er gelden beperkingen op varkensvlees en producten op basis van varkensvlees)zuivelproducten. andere dierlijke producten zoals vis, eieren en honing. fruit.
Welke landen consumeren het minst aantal calorieën? De landen die tot slot helemaal onderaan de top opduiken, zijn de Centraal Afrikaanse Republiek met 1.641 calorieën per dag, gevolgd door Burundi met 1.696, Madagaskar met 1.770, Zimbabwe met 1.853 en Yemen met 1.957 calorieën per dag.
Bakker Juan Manuel Moreno nam dertien jaar geleden de familie bakkerij Pan Piña in Malaga over. Hij richt zich tot een exclusief clientèle, met als uitschieter een brood dat maar liefst 1.480 euro kost.
Een andere verrassing is dat China, met een bevolking van meer dan 1,4 miljard mensen, slechts 5,83 kilo (bijna 13 pond) brood per hoofd van de bevolking per jaar eet. Het op één na grootste land ter wereld, India , eet het minste brood, namelijk 1,75 kilo (bijna vier pond per persoon).