Bij levercirrose worden giftige stoffen onvoldoende afgebroken. Hierdoor kan er bijvoorbeeld een teveel aan ammoniak ontstaan. Dit kan leiden tot encefalopathie (aantasting van de hersenfuncties). Iemand kan dan complexe handelingen minder goed uitvoeren, apathisch, suf of verward zijn en in coma raken.
Mensen ontdekken leverproblemen vaak laat, omdat ze geen pijn of andere klachten hebben. De schade aan de lever kan dan al groot en niet meer te herstellen of te genezen zijn. Als levercirrose in een vroege fase wordt opgemerkt door artsen en iemand stopt met drinken, kunnen de functies van de lever weer beter worden.
Veel patiënten die lijden aan een chronische leveraandoening vertonen geen symptomen. Als er al symptomen zijn, blijven deze vaak zeer vaag, zoals vermoeidheid, jeuk, misselijkheid, pijn rechtsboven in de buik, geelzucht, asthenie, spier/gewrichtslast en/of anorexie.
Door langdurige cirrose kan de lever onvoldoende functioneren en kan leverfalen ontstaan. Dit is een levensbedreigende situatie, waarin in veel gevallen een levertransplantatie nodig is. Stoppen met drinken stopt de progressie van levercirrose in de meeste gevallen [7].
Levercirrose kan ontstaan door een chronische infectie, een vergiftiging of een chronische ziekte. Enkele chronische ziekten die uiteindelijk kunnen leiden tot levercirrose zijn: Chronische hepatitis B, C of D. Auto-immuun-hepatitis.
Iedereen met een leverziekte krijgt een echo van de lever. Hiermee onderzoeken we verschillende eigenschappen van de lever, zoals: doorstroming van bloed, de aanwezigheid van gezwellen of cirrose en of er vocht in uw buik, galwegen en blaas zit.
De emoties
Omdat de lever een opslagorgaan is worden hier ook onverwerkte emoties “bewaard”. De emotie die de rechtstreeks impact heeft op de lever is boosheid, samen met woede en frustratie. Intense boosheid werkt stagnerend op de energiestroom van de lever. Een extreme woedeaanval kan zelfs braken opwekken.
Levercirrose is levensgevaarlijk. Iemand die door blijft drinken bij een levercirrose kan daar aan overlijden. De enige manier om te voorkomen dat levercirrose erger wordt, is door te stoppen met alcohol drinken. Ongeveer één op de tien zware drinkers krijgt levercirrose, meestal na zo'n 10 tot 20 jaar zwaar drinken.
Gezonde voeding voor een gezonde lever
Bitterstoffen zitten in het vlies van graan, het velletje om de noot, in de schil van groenten en fruit, maar ook uien, knoflook, citrusfruit, groene thee, kolen, druiven, kersen, witloof, andijvie en pompelmoes zijn gunstig voor je lever.
jeuk. kleine 'spinvormige' bloedvaatjes op de borst en bovenarmen.
Bloedonderzoek geeft een beeld van hoe goed de lever functioneert. De uitslagen geven informatie over de ernst van de levercirrose en of er ontstekingen zijn. Ook kan het bloed aanknopingspunten geven over de oorzaak van de levercirrose en de manier waarop deze het best behandeld kan worden.
Bij levercirrose sterven steeds meer cellen van de lever af en komen er littekens voor in de plaats. Bepaalde delen van de lever worden hierdoor hard en stug en ze herstellen niet meer. De lever kan dan steeds minder goed zijn werk doen. Je kunt overlijden aan levercirrose.
In vele gevallen geeft een afwijkende leverfunctietest geen klachten. De onderliggende aandoening kan wel tot uiting komen door bijv. het geel kleuren van de huid en het wit van de ogen.Verder kan de urine donker kleuren en kan jeuk, pijn, vermoeidheid en gewichtsverlies optreden.
Vasten is een manier om de lever te stimuleren. Je geeft de lever als het ware een periode van rust, waardoor het orgaan kan herstellen en vervolgens weer beter zijn werk kan doen. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door intermittent fasting, waarbij je bijvoorbeeld van de 24u op een dag 8u wel eet en 16u niet eet.
Leververvetting is omkeerbaar, maar kan leiden tot levercirrose als de oorzaak ervan niet wordt aangepakt. Levercirrose is niet omkeerbaar.
Leververvetting verloopt veelal zonder symptomen en is vaak omkeerbaar als de oorzaak wordt weggenomen. Dit betekent dat zodra iemand stopt met het drinken van alcohol, de lever zich weer (gedeeltelijk) kan herstellen [1,3].
Door aandoeningen aan de gal, lever of alvleesklier, ontstaat er een vettige, plakkerige ontlasting, grijswit van kleur, ook wel 'stopverfontlasting' genoemd. De galkleurstof bilirubine kan dan niet vanuit de lever in de darm komen.
Levercirrose ontstaat langzaam en geeft soms niet of nauwelijks klachten. Als de lever minder goed werkt kunt u de volgende klachten krijgen:algehele zwakte en vermoeidheid.
Je buik, net onder je navel, is het centrum van je gevoel en de kern van jezelf. Als je daar met je gedachten naar toe gaat voel je vaak wat je moet doen. Je hebt er vaak lef voor nodig om dat gevoel te volgen omdat het vaak tegenstrijdig is met wat je verstand zegt te moeten doen.
De longen en dikke darm
De longen worden in verband gebracht met verdriet . 'Je houd je adem in' als je heel geschokt bent door een gebeurtenis of bepaald gedrag.
ASTA, ALAT en LDH
ASAT, ALAT en LDH komen het meest voor in de lever. Normaal is de hoeveelheid van deze enzymen in het bloed laag. Als de lever beschadigd is, lekken deze enzymen vanuit de lever in het bloed. Daardoor is er meer ASAT, ALAT en LDH in het bloed.
Pompelmoes ontgift de lever door de aanmaak van sommige enzymen te stimuleren. Citroen stimuleert de galproductie en maakt het de lever dus makkelijker om vetten te verteren.
Jeuk is een belangrijk symptoom van cholestatische lever- en galwegziekten en kan de kwaliteit van leven ernstig verminderen. Cholestatische jeuk heeft vaak een piek in de avond en de vroege nacht, concentreert zich meestal in de handpalmen en voetzolen, maar kan ook gegeneraliseerd vóórkomen.