De kneuzing zelf en de plek eromheen zijn pijnlijk. De pijn wordt erger als je op de kneuzing drukt of beweegt. Rondom de kneuzing kan een zwelling ontstaan. En de plek waar het pijn doet voelt warm aan en kan (een beetje) rood zijn.
Rust - met mate
Probeer de plaats waar je gekneusd bent zeker de eerste dagen zoveel mogelijk te ontzien, zodat het herstelproces vlot op gang kan komen. Wacht echter niet te lang om opnieuw rustig te bewegen. Door teveel rust neemt je spiermassa af en kan het lichaamsdeel als geheel verzwakken.
Een kneuzing of blauwe plek is een beschadiging van het onderhuids weefsel. Je huid kleurt bijvoorbeeld blauw als je op je knie bent gevallen of je enkel hebt verstuikt.
In de meeste gevallen is de kneuzing binnen 6 weken weer genezen en de bloeduitstorting verdwenen. Voor het herstel van het gekneusde lichaamsdeel is de mate van beweging erg belangrijk. Wanneer er complete rust gehouden wordt zal dit het herstel van het gekneusde lichaamsdeel niet bevorderen.
Een gekneusde voet ontstaat door beschadiging van weefsel. Kleine bloedvaten raken beschadigd waardoor bloed in het omliggende weefsel ophoopt. Een gekneusde voet kan blauw of paars van kleur worden en heel pijnlijk zijn.
Bij een kneuzing ontstaat ook vaak een zwelling of een blauwe plek. Een kneuzing kan ook erg veel pijn doen, maar vaak zie je dat een kneuzing in een groter gebied pijnlijker is en bij een breuk de pijn met één vinger is aan te wijzen.
Kneuzingen doen vaak pijn, zeker wanneer ze net zijn ontstaan. Een kneuzing ontstaat meestal door contact met harde en stompe objecten. Bij vallen en stoten kan ook een kneuzing ontstaan. Ook bij ruwe contactsporten kan men een kneuzing oplopen.
Het doet doorgaans veel pijn en gaat vaak gepaard met zwellingen en bloeduitstortingen. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen wanneer je een kneuzing oploopt: Koel de pijnlijke plek minstens tien minuten en maximaal twintig minuten met een coldpack, een zak met smeltend ijs of met water uit de kraan.
Hoe ontstaat een kneuzing van de voet? Er zijn meerdere oorzaken waardoor een kneuzing kan ontstaan, vaak door een val, slag of een stoot. De kans is groot dat deze ontstaat tijdens een trauma met sporten.
U voelt pijn op de plaats van de breuk, simpele bewegingen worden opeens moeilijk uitvoerbaar en er ontwikkelt zich een zwelling. Deze zwelling is het gevolg van een bloeduitstorting, die ontstaat bij een breuk. Soms kunt u een fractuur herkennen aan een krakend geluid, net nadat het bot gebroken is.
In principe houd je enkele dagen tot een paar weken last van een kneuzing. Afhankelijk van de ernst van de kneuzing, jouw gezondheid en je leeftijd kan de kneuzing korter of langer duren. Kinderen herstellen bijvoorbeeld een stuk sneller dan volwassenen.
Een bone bruise is een traumatische aandoening aan het bot. We spreken van een bone bruise (botkneuzing) als er schade is aan het bot door een zware impact. Hierbij kun je denken aan een sporttrauma, ongeluk of verzwikking. In het geval van een bone bruise is het bot wel beschadigd, maar niet volledig gebroken.
De eerste dagen kan de enkel pijnlijk en gezwollen zijn, het lopen gaat dan moeilijk. Na 3 tot 4 dagen wordt de pijn meestal minder en kunt u uw voet weer meer belasten. U heeft dan waarschijnlijk geen krukken meer nodig. Na een paar dagen neemt de zwelling af.
Een bot breekt niet zomaar vaak gebeurd dit door een trauma moment, dit kan een paar dagen of een paar weken geleden zijn gebeurd. Kneuzingen zijn beschadigingen aan het weefsel tussen de toplaag (opperhuid) van de huid en de botten. Vaak wordt een kneuzing veroorzaakt door een stomp. Denk aan een val of aan stoten.
Verstuikingen komen voor in gewrichten en kneuzingen kunnen op het hele lichaam voor komen. Daarnaast kan een kneuzing wel op een gewricht zitten maar een verstuiking niet op een andere plek dan een gewricht.
Bij veel pijn moet u meer rust houden. Gebruik elleboogkrukken wanneer u moet lopen, als de arts u dit heeft geadviseerd. Laat het been niet afhangen maar houd het been hoog, de voet hoger dan de knie en de knie hoger dan de lies. Hierdoor zal de zwelling sneller afnemen en de pijn verminderen.
Hoe herken je een botbreuk? Het doet pijn als je het lichaamsdeel stilhoudt, en vaak nog meer pijn bij bewegen. Het slachtoffer kan het lichaamsdeel niet normaal bewegen of erop steunen. Soms kan het lichaamsdeel op een gekke manier bewogen worden of is er een krakend geluid bij bewegen.
Bij patiënten die met een kneuzing of verrekking op de spoedeisende hulp (SEH) belanden, kan de arts het best eerst kiezen voor paracetamol. Het blijkt net zo goed te werken als de ontstekingsremmende pijnstiller diclofenac of een combinatie van de twee.
Bij een kneuzing ontstaat meestal een zwelling, pijn en een bloeduitstorting. Bloeduitstortingen zijn zichtbaar als 'blauwe plekken' en ontstaan door een beschadiging van de onderhuidse fijne bloedvaatjes. En verstuiking ontstaat meestal als gevolg van een verkeerde beweging.
Bij een botbreuk is er vaak sprake van verkleuring van de huid. Meestal wordt de huid rondom de breuk rood, maar er kunnen ook blauwe of paarse bloeduitstortingen optreden. Ook zwelling van de huid rondom de breuk is een duidelijk kenmerk, al hoeft dit dus niet altijd voor te komen.
Botpijn wordt vaak omschreven als een diepe, doffe pijn (zoals groeipijn) die je niet echt kunt 'aanraken'. Tumoren en uitzaaiingen scheiden ook chemische stoffen af die soms ook rechtstreeks pijnzenuwen prikkelen en dus pijn veroorzaken.
KOELEN: Koelen is vaak een goed idee om de ergste zwelling en pijn tegen te gaan. Start hier meteen mee na het trauma, doe dit dan voor 15-20 minuten. Herhaal dit de eerste 48 uur regelmatig.
Vaak is het dan op een later moment ook nog zinvol om te koelen. Daarbij kun je de eerste 24 tot 48 uur na het letsel het koelen blijven herhalen. Langer heeft geen zin, want dan start het herstel. Drie keer per dag zo'n 20 minuten is voldoende om de pijn te dempen en de vochtafvoer te stimuleren.
Na ongeveer 5 tot 7 dagen is de knie meestal minder dik. U kunt dan weer meer lopen. Maak een afspraak bij uw huisarts als de knie dik blijft en veel pijn blijft doen.