Denk bijvoorbeeld aan eekhoorns, egels en vleermuizen. Er zijn nu volop nootjes te vinden in het bos, die de egels en eekhoorntjes dankbaar verzamelen en opslaan voor hun wintervoorraad. De herfst is ook een echte oogsttijd. Onder andere peren, appels en walnoten zijn nu op hun best.
Er zijn vaak genoeg nog zonnige dagen, heerlijk voor een lange wandeling of een wijntje in de ondergaande zon. Bovendien is de temperatuur een stukje minder warm, waardoor je niet zo loopt te zweten in de zon.
In de herfst bereiden bomen zich voor op de winter. Om ervoor te zorgen dat er geen water verdampt via de bladeren laat een boom zijn bladeren vallen in het najaar. In de herfst veranderen de bladeren van veel bomen van kleur. De natuur bereidt zich voor op de winter.In de winter is het namelijk ontzettend koud.
We weten dat tijdens de herfst de bomen uiteindelijk haar bladeren zal laten vallen. Voordat dit gebeurt, verkleuren de bladeren vaak in prachtige rode, gele en bruine tinten. Dit heeft te maken met de bladgroenkorrels (chloroplasten) in de bladeren. Deze bladgroenkorrels zorgen voor de groene kleur van de bladeren.
De herfstkleuren in Nederland komen prachtig tot uiting op de Veluwe. En dan vooral op plekken waar veel loofbomen staan. Denk hierbij aan Nationaal Park Veluwezoom (bekend van de Posbank), de bossen rondom Garderen en het gebied bij Hoenderloo en het Hoenderloosche Bos.
Officieel loopt de herfst van 21 september tot en met 20 december. Volgens de klimatologische indeling is de herfst al op 1 september begonnen en duurt het seizoen tot met 30 november.
Vooral grote temperatuurverschillen zijn kenmerkend voor de herfst. Zo kan het in de herfst al licht vriezen maar er kunnen ook mooie nazomerse dagen ontstaan met hoge temperaturen van 25 graden of meer. Hevige herfststormen en windstille dagen wisselen elkaar af. Het kan grijs en kil zijn met dreigende onweersbuien.
In de herfst verkleuren de groene blaadjes van fel groen naar de echte herfstkleuren. Omdat in de herfst de zon minder schijnt, verkleuren de bladeren en verliezen ze hun groene kleur. Bladeren hebben veel zonlicht nodig, omdat ze daar een stofje mee aan kunnen maken die de bladeren groen kleuren.
De herfst begint als de zon recht boven de Evenaar staat. Dat is meestal op 21 september. De winter begint als de zon recht boven de Steenbokskeerkring staat. Dat is meestal op 21 december.
Denk bijvoorbeeld aan eekhoorns, egels en vleermuizen. Er zijn nu volop nootjes te vinden in het bos, die de egels en eekhoorntjes dankbaar verzamelen en opslaan voor hun wintervoorraad. De herfst is ook een echte oogsttijd. Onder andere peren, appels en walnoten zijn nu op hun best.
De wortels kunnen bij lagere temperaturen minder makkelijk water opnemen, daarnaast kan het water in de bodem bevroren zijn. Als de boom gewoon door zou gaan met verdampen alsof er niets aan de hand was, zou hij kunnen uitdrogen. Om minder te verdampen moeten de bladeren er in de herfst dus af.
Als de dagen korter worden en de nachten langer, krijgen planten en bomen minder licht voor de fotosynthese. Prachtige kleuren en tinten van de bladeren in het najaar zijn het gevolg. Bovendien krijgt iedere struik of boom ook elk jaar weer net in een andere kleur.
Het meteorologische seizoen
Zo start de lente op 1 maart, de zomer op 1 juni, de herfst op 1 september en de winter op 1 december.
Het seizoen tussen zomer en winter, dat zich voordoet als de zon het wintersolstitium nadert; het begin hiervan wordt door de equinox van de herfst gemarkeerd.
In bladeren zit een stofje dat chlorofyl heet. Dit zorgt voor de groene kleur in bladeren. In de herfst wordt de toevoer van voedingsstoffen stop gezet en daarom is er dan te weinig chlorofyl in de bladeren. Hierna komen de andere pigmenten naar boven zoals de kleuren rood, oranje of bruin.
In de bladeren zijn nog andere pigmentstoffen aanwezig. Die worden zichtbaar als het chlorofyl verdwijnt. Anthocyaan is rood van kleur, xantofyl is geel en caroteen oranje. Deze verschillende kleurstoffen bepalen samen de kleur van de herfstbladeren.
Toch wordt juist in de kwetsbare maanden aangeraden de bomen te snoeien. De reden hierachter is de modus waarin de bomen zich bevinden in de winter. De bomen houden na het verliezen van de bladeren in de koudere maanden namelijk een winterrust. Deze rust houdt in dat de sapstroom in de boom op een laag pitje staat.
Waarom hebben we jaargetijden? De oorzaak voor de wisseling van de seizoenen is de schuine stand van de aarde. De aarde draait niet alleen om de zon, maar ook om zijn eigen as, die circa 23,5 graden helt ten opzichte van de zon.
De astronomische herfst begint in Nederland en België op vrijdag 23 september. De herfst begint op het noordelijk halfrond (meestal) op 23 september en eindigt (meestal) op 21 december. Het begin van de herfst (22 of 23 september) is bepaald op basis van een afspraak.
De meteorologische herfst begint al op 1 september. Wanneer wij spreken over de seizoenen, dan houden wij vaak vast aan de meteorologische methode. Het is dan de hele maanden september, oktober en november herfst. Vervolgens begint in december de winter.
De herfst of het najaar is een van de vier seizoenen. In gematigde klimaatzones verliezen de meeste loofbomen en ook andere planten hun bladeren. In de herfst wordt het flink kouder dan in de zomer, hoewel er periodes met warmte kunnen optreden, de zogenaamde nazomer.
Het Waterloopbos is een topplek voor paddenstoelen. De bodem van het bos bestaat uit verschillende soorten grond en er zijn droge en natte plekken. Ideaal voor paddenstoelen. Daarom kan je in het Waterloopbos wel honderden soorten vinden.
Sommige planten laten hun bladeren verkleuren naar rood in tijden van grote droogte. Andere planten krijgen rode vlekken op de plek waar ze door een insect worden aangevreten. Er zijn ook planten die afhankelijk van de hoeveelheid zon of schaduw rode of groene bladeren hebben, soms zelfs aan dezelfde plant.