Veelgestelde vragen over salarissen voor een Logopedist
Hoeveel verdient een Logopedist in België? Het landelijk gemiddelde salaris voor een Logopedist in België is € 2.113 per maand.
De opleiding logopedische en audiologische wetenschappen is een vijfjarige opleiding bestaande uit drie bachelorjaren en twee masterjaren. Het eerste jaar van de bacheloropleiding is gemeenschappelijk voor alle studenten.
Na de opleiding
Als logopedist kan je op verschillende plekken werken. Een logopedist kan werken in een eigen praktijk of kan in loondienst gaan bij een instelling, bijvoorbeeld een revalidatiecentrum, een school voor speciaal onderwijs, ziekenhuis of een verpleeghuis.
Verder studeren
Eens je je bachelor in de logopedie hebt behaald, kan je met ons flexibele leertraject in één jaar ook je bachelor in de audiologie behalen. Je kan ook vlot doorstromen naar een bachelor in de lerarenopleiding of toegepaste psychologie.
Aan de slag. Als logopedist diagnosticeer en behandel je spraak-, taal-, stem- en leerstoornissen bij kinderen, volwassenen of ouderen. Je werkt in het ruime werkveld van de gezondheidszorg, op zelfstandige basis of in dienstverband. Denk aan revalidatiecentra, psychologische centra of ziekenhuizen.
Logopedie en audiologie : Logopedie - Professionele bachelor
Medisch-fysiologische vakken geven inzicht in anatomie, fysiologie, neurologie en pathologie. Psychologische en pedagogische vakken, gericht op de relatie therapeut-patiënt. Taalkundige vakken die de taal in de ruimste betekenis bestuderen.
Naast de specifieke logopedische en audiologische vakken krijg je bv. ook de raakvlakken met fysica, biochemie en geneeskunde aangereikt. Hulpwetenschappen zoals (ortho)didactiek, psychologie, pedagogiek, sociaal- en ethisch-juridisch vakken vervolledigen het programma.
Logopedie krijgt u vergoed uit uw basisverzekering. U krijgt deze vergoeding als u naar een zorgverlener met een contract voor uw behandeling gaat. Met deze zorgverleners hebben wij namelijk afspraken gemaakt over kwaliteit en prijzen.
Logopedische behandeling bij problemen met de fonologische en orthografische taalverwerking (lees- en spellingsproblemen) wordt door uw zorgverzekeraar vanuit het basispakket 100% vergoed. Logopedische behandeling van dyslexie wordt niet door uw zorgverzekeraar vergoed.
Logopedie valt net als fysiotherapie, oefentherapie, diëtetiek en ergotherapie onder de zogenaamde Paramedische zorg. Deze vormen van paramedische zorg worden vanuit het basispakket vergoed. Het doel van de zorg, de vergoeding en de voorwaarden zijn verschillend.
Een aantal beroepen springt eruit qua salarisplafond: de longarts, medisch oncoloog, sociaal-medisch adviseur en de medisch adviseur bij een zorgverzekeraar kunnen in topfuncties volgens de Nationale Beroepengids op maandsalarissen van 10.000 euro tot 20.000 euro uitkomen.
Andere banen in de zorg met hoog salaris
Volgens Loonwijzer.nl zijn medisch specialisten en huisartsen de best betaalde zorgmedewerkers. Het CBS zet daarnaast tandartsen en orthodontisten in de top 10 van best betaalde banen in 2021. Niet alleen medische beroepen verdienen veel in de zorg.
Je leert communicatiestoornissen verbeteren. Daarbij krijg je bijvoorbeeld te maken met stotteren, uitspraakfouten, chronische heesheid en communicatieproblemen na een strottenhoofdverwijdering of stembandverlamming. Ook taalverlies na een hersenbloeding en problemen met taalbegrip komen aan de orde.
In principe moet een school voorrang geven aan iemand met een vereist of voldoende geacht bekwaamheidsbewijs. Het kan enkel kandidaten met een 'ander' bekwaamheidsbewijs aanwerven als tijdelijke uitzonderingsmaatregel voor het lopende schooljaar.
Volgens het Salarisrapport 2021 van Jobat verdien je in het onderwijs gemiddeld 4.007 euro bruto per maand. Netto houd je daar ongeveer 2.455 euro van over. Het loon van een leerkracht varieert uiteraard volgens de anciënniteit en binnen de verschillende salarisschalen.
Na elk soort lerarenopleiding behaal je een diploma van hoger onderwijs. Men spreekt niet langer over 'het diploma van leraar'. Maar over een graduaats-,bachelor of masterdiploma op basis waarvan men mag lesgeven. De diploma's hebben een bepaald niveau in de Vlaamse kwalificatiestructuur (VKS).
Met het diploma op zak, kun je als zelfstandig logopedist aan de slag. Dit kan in alle sectoren van zorg en onderwijs. Natuurlijk kun je ook je eigen praktijk beginnen. De opleiding logopedie wordt bij de meeste hogescholen alleen in voltijd aangeboden en duurt vier jaar.
Logopedisten behandelen aandoeningen op het gebied van persoonlijke communicatie, stem, taal, spraak, gehoor en slikken.
Een ergotherapeut helpt mensen vlotter te functioneren en te participeren in hun dagelijkse leven. In de opleiding Ergotherapie leer je hoe je met kleine, creatieve ingrepen een groot verschil maakt voor personen met een lichamelijke of psychosociale beperking, kinderen met leermoeilijkheden of ouderen.
Een audioloog is gespecialiseerd in het gehoor en het evenwicht. De audioloog staat in voor het onderzoek van de gehoor- en evenwichtsfunctie, om zo de neus-keel-oorarts te ondersteunen bij het stellen van een diagnose.