Sinds 1 juli 2022 heb je te maken met nieuwe wetten en regels. Zo ging de btw op energie omlaag. Ook moeten grote bedrijven hun rekeningen aan kleine ondernemers binnen 30 dagen betalen en is het brutobedrag van het wettelijk minimumloon gestegen.
De daglonen van de uitkeringen WAO/WIA, WW en ZW worden aangepast met de stijging van het brutominimumloon per maand, en zullen dus per 1 juli aanstaande eveneens met 1,81 procent worden verhoogd. Het maximumdagloon wordt per 1 juli 2022 vastgesteld op 232,90 euro.
Sinds 1 juli 2022 is een rookmelder op iedere verdieping van uw huis verplicht. Een rookmelder gaat piepen zodra de melder in contact komt met rook. U krijgt zo een waarschuwing bij rook of brand. De eigenaar of verhuurder moet rookmelders plaatsen.
Per 1 augustus 2022 mag je voor opleidingen die verplicht zijn op basis van de wet of de cao geen studiekostenbeding meer afspreken. Verplichte opleidingen zijn: opleidingen die uit het nationaal recht, het Europees recht, een cao of een rechtspositieregeling voortvloeien.
Een aantal van die wijzigingen zijn: de btw op energie gaat tijdelijk omlaag, het minimumloon gaat iets omhoog, verhuurders mogen de huur verhogen en pensionado's krijgen er iets bij. We zetten de belangrijkste veranderingen voor je op een rij.
Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de handhaving op de rookmelderplicht en kunnen een boete uitschrijven. De politie, brandweer en verzekeraars controleren sowieso niet. Wees dan ook op je hoede als er iemand aan de deur komt die claimt de rookmelders te controleren.
Plaats de rookmelder niet:
bij een ventilator of ventilatieopening. boven de verwarming. op tochtige plekken. in de stoom/damp van een kooktoestel of vaatwasser.
Een verzekeraar kan zich beroepen als rookmelders na 1 juli niet zijn geïnstalleerd of na deze datum niet goed worden onderhouden. Let op: voldoet u niet aan de verplichting van de rookmelder, dan kunt u een boete krijgen van de gemeente.
Dit is berekend door te veronderstellen dat het wettelijk minimumloon in juli 2022 met 2% extra stijgt. Dit resulteert in een AOW-uitkering van € 16.823 bruto in 2022.
Wet strafbaarstelling misbruik prostitué(e)s die slachtoffer zijn van mensenhandel. Vanaf 1 januari 2022 zijn klanten strafbaar wanneer zij seks kopen van sekswerkers van wie zij weten of vermoeden dat er sprake is van dwang, uitbuiting of mensenhandel. Sekswerk is een legaal beroep in Nederland.
Plaats een rookmelder en zorg voor een zaklamp in uw meterkast. Hang een rookmelder op in de meterkast die u waarschuwt wanneer er rookontwikkeling ontstaat. Zorg ook voor een zaklamp in de meterkast. Zo heeft u altijd licht bij de hand als de stroom uitvalt.
Een rookmelder mag in geen geval op een kast liggen of boven een kast geplaatst zijn. Op deze plaatsen komt de rook namelijk te laat om tijdig alarm te slaan.
Plaatsing op de muur
Als een rookmelder niet op het plafond geplaatst kan worden, dan plaats je de rookmelder aan de muur. De rookmelder plaats je dan 15 tot 80 centimeter van het plafond af, maar wel boven deuren en ramen. Ook geldt dat de rookmelder 1 tot 3 meter van de mogelijke bron tot rook af komt te hangen.
Aan het plafond
-Op een horizontale afstand tussen 1 en 3 meter van de CO-bron. -Centraal in de ruimte. -Op minimaal 30 centimeter van omliggende muren. -Niet naast aanwezige luchtinlaten of luchtuitlaten of andere objecten aan het plafond.
Bij inboedel- en opstalverzekeringen heeft het nog geen gevolgen als je geen rookmelders hebt. Dat laat bijvoorbeeld verzekeraar Aon weten. Ook bij Achmea (Centraal Beheer, FBTO, Interpolis) heeft het wel of niet hebben van een rookmelder nog geen gevolgen voor de dekking.
Vanaf 1 juli 2022 zijn rookmelders in alle woningen verplicht. Op iedere verdieping van een huis waar gewoond wordt, moet minstens één goedgekeurde rookmelder hangen. Ook huurders kunnen deels verantwoordelijk zijn voor de rookmelders.
Hogere huren, een iets lagere btw op gas en elektriciteit. Stijgende pensioenen en 18-minners die gratis naar de bieb mogen. Als de tweede helft van het jaar begint, gaan er van oudsher tal van veranderingen in.
In 2022 stijgt de AOW-leeftijd met 3 maanden en komt in 2024 uit op 67 jaar. Daarna zal de AOW-leeftijd niet 1 jaar stijgen per jaar dat we langer leven, maar 8 maanden. De AOW-leeftijd blijft dus gekoppeld aan de levensverwachting, maar in mindere mate.