Volgens de Wereldcommissie voor Milieu en Ontwikkeling is “duurzame ontwikkeling, ontwikkeling die in de huidige behoeften voorziet zonder de mogelijkheid in gevaar te brengen van toekomstige generaties om aan hun eigen behoeften te voldoen”.
In de brede zin draait sociale duurzaamheid om het streven de leefkwaliteit van mensen te verbeteren, in huidige en toekomstige generaties. Hierachter gaan verschillende waarden schuil, zoals diversiteit, democratie, sociale rechtvaardigheid, individueel welzijn, collectief welzijn, sociale cohesie.
Alle ontwikkelingen die op technologisch, economisch, ecologisch, politiek of sociaal vlak bijdragen aan een gezonde aarde met welvarende bewoners en goed functionerende ecosystemen, zijn duurzaam.
Laten we dan eens dieper induiken op elk van deze 4 duurzaamheidsprincipes; de sociale, economische, menselijke duurzaamheid en het milieu.
Een gezonde, groene en klimaat adaptieve leefomgeving waar mens en natuur in kunnen floreren.
Het gaat hierbij om economische, sociale en leefomgevingsbehoeften. Voorbeelden zijn een schoon milieu, biodiversiteit in de natuur, een hoogopgeleide en gezonde bevolking, goed werkende sociale netwerken en maatschappelijk vertrouwen. Nieuws en cijfers staan in het dossier duurzaamheid.
Duurzaam leven is een bewustere levensstijl. Het is niet alleen minder consumeren, energie besparen en je woning duurzaam maken. Maar ook kiezen voor duurzaam reizen en vakantie vieren. Vaker vegetarisch eten, minder verspillen, afval scheiden en recyclen.
Duurzaamheid bij Theek 5
De doelen richten zich op 5 P's: People, Planet, Prosperity, Peace & Partnerships (oftewel: Mensen, Aarde, Welvaart, Vrede & Partners – maar in het Engels klinkt het net wat beter…).
Deze drie aspecten zorgen de basis voor de 3 P's: People, Planet & Profit.
In een duurzame samenleving zijn de drie P's met elkaar in evenwicht: People (mens), Planet (milieu) en Profit en prosperity (winst en welvaart).
Niet-duurzame goederen (ook wel aan geduid als soft goods of fast-moving consumer goods) zijn het tegenovergestelde van duurzame goederen; hieronder worden goederen verstaan die hetzij in één keer opgebruikt worden (eten, benzine), hetzij die een levensduur van minder dan drie jaar hebben (rol wc-papier, smartphones, ...
Wat zijn producten die duurzaam zijn? We noemen producten duurzaam wanneer ze zijn geproduceerd op een manier waardoor natuur en milieu zo min mogelijk worden belast. Ze kunnen ook gemaakt zijn van gerecycled materiaal of zonder grondstof uitputtende mechanische processen.
Deze 3e Green Deal Duurzame Zorg heeft onder andere de volgende doelen: toewerken naar groene en klimaatneutrale zorg;meer inzet op preventie en aandacht voor gezondheid van mensen;verminderen van de negatieve impact die de zorg heeft op klimaat en milieu.
Maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo) is een vorm van ondernemen waarbij de aandacht voor sociaal-ethische normen (People), milieu (Planet) en winst (Profit) met elkaar in balans zijn. People, Planet en Profit worden daarom ook wel de drie pijlers van mvo genoemd.
De term sociaal verwijst naar de interactie van organismen met andere organismen, mens of dier en hun collectieve co-existentie, ongeacht of zij zich er bewust van zijn of niet, en ongeacht of de interactie vrijwillig of onvrijwillig is.
MVO is de standaard voor ondernemen in de 21ste eeuw. Uitgangspunten zijn hierbij: MVO is een integrale visie op ondernemerschap, waarbij het bedrijf waarde creëert op economisch (profit), ecologisch (planet) en sociaal (people) gebied. MVO is verankerd in alle bedrijfsprocessen.
Ze worden geproduceerd met gebruikmaking van hernieuwbare energiebronnen, minimaliseren afvalproductie en verminderen de uitstoot van schadelijke stoffen. Voorbeelden van milieuvriendelijke producten zijn biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen, energiezuinige apparaten en recyclebare verpakkingen.
People planet profit (ook wel: de drie P's) is een term uit de duurzame ontwikkeling. Het staat voor de drie elementen people (mensen), planet (planeet/milieu) en profit (opbrengst/winst, markt), die op harmonieuze wijze gecombineerd zouden moeten worden.
Een MVO-beleid bestaat uit doelen voor de toekomst en maatregelen om deze doelen te behalen. Een voorbeeld kan zijn om 'binnen 5 jaar 100% van de stroom voor productieprocessen zelf op te wekken'. In het beleid wordt beschreven hoe dit doel behaald gaat worden.
De zes P's staan voor: Product, Prijs, Proces, Personeel, Promotie en Plaats.
De traditionele marketingmix bestaat uit 4 P's: product, prijs, plaats en promotie.
De drie P's staan vaak centraal bij maatschappelijk verantwoord ondernemen. De 3 P's van People, Planet en Profit kun je als richtlijn gebruiken. Daarmee richt je jouw organisatie maatschappelijk verantwoord in op het gebied van nieuwe marktkansen, groei en innovatie.
Top 5 namen voor duurzame mensen
Groene vrienden. Duurzame dodo's. Milieuliefhebbers. Natuurliefhebbers.
Duurzaam bouwen is een breed begrip. Bij duurzaam bouwen en verbouwen wordt er rekening gehouden met de effecten op het milieu. Dat moet dan zowel bij het ontwerp van een gebouw of bouwwerk gebeuren als tijdens bouw, verbouw, renovatie of sloop. Bij duurzaam bouwen gaat het ook over het gebruik van het gebouw.
Duurzaamheid is een breed begrip. In een duurzame wereld zijn mens, milieu en economie met elkaar in evenwicht, zodat we de aarde niet uitputten. Duurzame ontwikkeling betekent de aarde zo gebruiken dat toekomstige generaties er ook nog plezier van kunnen hebben.