Het risico- of aardbevingsgebied bestaat uit alle gemeenten rondom het Groningenveld waar meer dan 5 procent van de woningen schade heeft opgelopen door de aardbevingen. Het gaat om de gemeenten Bedum, Ten Boer, Hoogezand-Sappemeer, Slochteren, Winsum, Appingedam, Delfzijl, Eemsmond, Loppersum, De Marne en Menterwolde.
Om welke huurders gaat het precies? De eenmalige vergoeding is voor huurders die wonen in een postcodegebied waar de waardedalingsregeling van het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) geldt en in de postcodes 9679, 9681 en 9682 in de gemeente Oldambt. De vergoeding is gekoppeld aan de woning.
Gebouwen buiten het versterkingsprogramma
Dan kunt u, als uw woning in een postcode van de waardedalingsregeling of in de postcodes 9689, 9681 of 9682 valt, een subsidie aanvragen voor verduurzaming en woningverbetering. Meer informatie over de mogelijkheden en voorwaarden is te vinden op de website van SNN.
Aanvragers ontvangen vanzelf hierover dan bericht. Eigenaar van een woning in een postcode waarmee het waardedalingsgebied wordt uitgebreid (postcodegebieden 9474, 9614, 9622, 9644, 9651, 9655, 9657, 9659, 9679, 9681, 9732 en 9971)? Vanaf 1 januari 2023 is het mogelijk een aanvraag te doen.
Bij situatie A ligt een adres in een gebied waar bevingen zijn geweest met een trillingssnelheid van 8,5 millimeter per seconde (met 1 % overschrijdingskans) of hoger. Hier is de kans op schade hoger geweest dan in de randen van het effectgebied van bevingen.
Maar let op: deze subsidie is alleen bedoeld voor woningen in het postcodegebied waar de waardedalingsregeling geldt of woningen met de postcodes 9679, 9681 en 9682.
Als woningeigenaar met een erkende schade van minstens 1.000 euro kunt u via deze regeling een maximaal bedrag van 4.000 euro krijgen voor energiebesparende en energieopwekkende maatregelen.
Eigenaren kunnen een vergoeding krijgen als hun woning minder waard is geworden doordat die woning in een gebied staat waar aardbevingen voorkomen. Dit geldt voor zowel verkochte als voor onverkochte woningen.
Waar u recht op heeft, hangt af van uw situatie, onder andere van het gebied waar u woont. Het is mogelijk dat u in aanmerking komt voor meerdere vergoedingen, dus voor zowel vergoeding van fysieke schade aan uw woning, als voor waardedaling van uw woning en immateriële schade.
Dinsdagavond 30 maart 2021 heeft om 22.47 uur een aardbeving plaatsgevonden bij Veendam-Wildervank, in de gemeente Veendam. Het KNMI stelde de kracht van de aardbeving vast op M=1,5 op de schaal van Richter. De aardbeving houdt verband met de gaswinning uit het Annerveen-gasveld.
Voorwaarden voor de subsidie
Om de subsidie Waardevermeerdering te krijgen, moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. U heeft bijvoorbeeld erkende aardbevingsschade van minimaal € 1000. Op de website van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) vindt u alle voorwaarden voor de subsidie Waardevermeerdering.
Sinds 1 november 2021 is het mogelijk om een vaste vergoeding aan te vragen. Dit is een nieuwe manier om schade af te handelen, naast de al bestaande maatwerkprocedure. De vaste vergoeding is vooral geschikt voor kleinere schades. En ook bij een laag risico op nieuwe of ergere schade.
In 2022 zit er ruim 228 miljoen euro in de pot. Deze subsidie kan benut worden voor warmtepompen, zonneboilers en isolatiemaatregelen. Ook zakelijke partijen, zoals kantoorpanden en particulieren investeerders kunnen gebruik maken van de subsidie op warmtepompen en zonneboilers.
Start tegemoetkoming huurders van gereguleerde particuliere verhuur in aardbevingsgebied. Huurders in het aardbevingsgebied die op 1 juli 2021 een huurwoning in het sociale stelsel huurden van een particuliere eigenaar kunnen in aanmerking komen voor een eenmalige tegemoetkoming van 750 euro.
Alle hoofdhuurders die woonachtig zijn in het aardbevingsgebied en op 1 juli 2021 ingeschreven staan bij een woningcorporatie ontvangen eenmalig een bedrag van 750 euro.
Dit betekent dat huurders die op 1 juli 2021 in de woning wonen, de vergoeding eenmalig krijgen uitgekeerd. De tegemoetkoming geldt voor alle huurwoningen in de genoemde postcodegebieden: dus woningen die in het versterkingsprogramma van NCG zitten en woningen die daar niet in zitten.
Bij veel woningen nooit gemeld
In totaal zijn er 287.000 woningen gelegen in het effectgebied van bevingen door gaswinning in het Groningenveld.
Bij een toekenning van uw aanvraag krijgt u binnen twee weken het geld op uw rekening gestort.
Wat is immateriële schade? Schade die veroorzaakt is door verdriet, smart of geestelijk gemis. Deze schade is (in tegenstelling tot materiële schade) niet direct in geld uit te drukken. De vergoeding die wordt uitgekeerd om immateriële schade te vergoeden heet smartengeld.
Wie daarvoor kiest en er ook voor in aanmerking komt, heeft gemiddeld binnen drie weken een besluit gekregen. Voor de afhandeling van de schade werd in 2021 voor 259 miljoen euro aan kosten gemaakt. Het grootste deel van die kosten, 230 miljoen euro, is voor de afhandeling van fysieke schade.
Dan kun je gebruik maken van de subsidie Waardevermeerdering om jouw huis duurzamer te maken. Je kunt maximaal € 4.000 subsidie krijgen om bijvoorbeeld de vloer te isoleren, HR++(+) glas te plaatsen of zonnepanelen te installeren.
Wanneer kom je in aanmerking voor compensatie? Als je een woning in een genoemd postcodegebied (bekijk de postcodes hier) in bezit had in de volledige periode van 16 augustus 2012 tot 1 januari 2019, dan kom je in aanmerking voor vergoeding van waardedaling.
Meerdere keren aanvragen mag
Je mag meerdere keren subsidie aanvragen voor dezelfde woning, maar het moet wel om andere hoofdmaatregelen gaan. Een voorbeeld: eerst laat je het dak en de vloer isoleren. Daarvoor vraag je subsidie aan. Daarna laat je de spouwmuur ook nog isoleren en neem je een hybride warmtepomp.
De woning is gebouwd en opgeleverd vóór 1 januari 2016. Je kunt drie keer subsidie aanvragen binnen deze subsidieregeling. Dit geldt per adres en dit mag tot het maximum van 10.000 euro. Nadat je de aanvraag voor deze subsidie is goedgekeurd, heb je vier jaar de tijd om de werkzaamheden uit te (laten) voeren.
Na aflevering van de auto vraag je uitbetaling van de subsidie aan. Je doet dat zodra je de brief 'subsidieverlening' heeft ontvangen en de auto in het kentekenregister van de RDW op je naam staat. Dit kan binnen 18 maanden na de subsidieaanvraag.