U hanteert het 0%-tarief als u bijvoorbeeld goederen levert naar het buitenland of opslaat in een douane-entrepot. U brengt dan geen btw in rekening. Op de factuur noteert u 0% btw.
Het 0%-tarief heeft betrekking op producten of diensten die binnen Nederland belast zijn met btw. Het verschil tussen dit tarief en de vrijstelling van btw, die onder meer van toepassing is op de gezondheidszorg, het onderwijs en sociaal-culturele instellingen, heeft te maken met de aftrek van voorbelasting.
Leveringen en diensten die belast zijn met een laag tarief, vallen onder het btw-tarief in Nederland van 9%. Onder dit tarief vallen de volgende goederen: voedingsmiddelen, water, agrarische goederen, geneesmiddelen, hulpmiddelen, kunst, verzamelvoorwerpen, antiek, boeken en periodieken.
Vanaf 2020 is een omzetgerelateerde vrijstelling omzetbelasting van kracht. Deze kun je gebruiken als je omzet exclusief btw in een kalenderjaar niet hoger is dan 20.000 euro. Hiervoor tellen alle leveringen en diensten mee die zonder toepassing van de nieuwe KOR met btw belast zijn.
De btw kent verschillende tarieven. Het algemene tarief is 21%. Voor sommige goederen en diensten geldt het verlaagde tarief van 9%. Doet u zaken met het buitenland, dan kan het tarief van 0% van toepassing zijn.
Het verlaagde tarief geldt voor producten en diensten waarvan de overheid vindt dat ze voor zoveel mogelijk mensen betaalbaar moeten zijn, zoals medicijnen of eten. Bij andere zaken wil de overheid aanschaf stimuleren, zoals kunst. In al die gevallen geldt dus het lage tarief.
U hanteert het 0%-tarief als u bijvoorbeeld goederen levert naar het buitenland of opslaat in een douane-entrepot. U brengt dan geen btw in rekening. Op de factuur noteert u 0% btw.
Als u diensten levert aan klanten in EU-landen die btw-aangifte doen, brengt u meestal geen btw in rekening. De klant berekent de btw en geeft die aan in eigen land. U stuurt een factuur zonder btw en vermeldt daarop: de btw-identificatienummers van u én uw klant.
De kleineondernemersregeling (KOR) is een vrijstelling voor de btw. U kunt gebruik maken van de KOR als u in Nederland bent gevestigd en niet meer dan € 20.000 omzet in 1 kalenderjaar hebt.
Voordelen van de nieuwe KOR: Minder administratie: je hoeft niet meer ieder kwartaal btw-aangifte te doen; Een scherpere prijs voor je klanten: er komt geen btw meer op je tarief, waardoor je goedkoper bent voor particuliere klanten.
21% voor kant-en-klare snacks (bv. chips, worstjes, suikerwafels) en andere voedingsproducten zonder bereiding; 21% voor alle dranken – frisdranken, koffie en alcohol – die je in je zaak schenkt.
Eten en drinken (niet-alcoholhoudend) in horecabedrijven valt onder het 9%-tarief. Dit tarief geldt ook voor afhaalmaaltijden.
De BTW op broedeieren bedraagt sinds 1 januari 2018 21 procent in plaats van 6 procent. Afnemers van broedeieren moeten sinds die datum dus meer betalen voor broedeieren.
De verhuur van barbecues is belast tegen het 21% tarief. Indien bij het leveren van BBQ-vleespakketten de barbecue gratis ter beschikking wordt gesteld (zit dus in de totaalprijs inbegrepen) dan vervult dit een ondergeschikte rol en geldt het 9% tarief.
Diensten met 9% btw.
Het standaardtarief is 21%. Dit tarief geldt voor alle goederen en diensten, tenzij anders is bepaald. In 2019 is het lage btw-tarief van 6% verhoogd naar 9%. Het tarief van 9% wordt (onder andere) geheven op goederen en diensten die tot de primaire levensbehoeften worden gerekend.
Zwart bijverdienen is niet helemaal illegaal. De belastingdienst vraagt dat je zwart verdiend geld ook aangeeft bij de belasting en dit mag oplopen tot maximaal 8000 euro per jaar. Zolang je hier niet over heengaat en je het goed blijft aangeven bij de belasting, dan is er geen probleem.
Bijverdiengrens. De bijverdiengrens voor 2022 is € 15.828,77.
Zolang uw omzet lager is dan 25.000 euro, hoeft u geen btw aan te rekenen. Om te bepalen of een bijverdienste 'regelmatig' is, kijken de fiscus en de sociale zekerheid naar verschillende criteria, zoals het aantal keren dat u iets bijverdient en hoe snel die bijverdiensten elkaar opvolgen.
Er zit in principe geen limiet aan de hoogte van een kwitantie. Let wel op dat als je heel veel inkomsten hebt uit overige werkzaamheden, de belastingdienst je wellicht als ondernemer kan gaan zien. Op dat moment moet je je inschrijven bij de KvK en btw gaan afdragen.
Als u vrijgestelde goederen of diensten levert, bent u niet verplicht om een factuur uit te reiken. Als u dit toch doet, vermeldt u op de factuur dat een vrijstelling van toepassing is. Dat is niet nodig als uit de omschrijving op de factuur blijkt dat de vrijstelling van toepassing is.
Hoe ziet een factuur eruit wanneer je vrijgesteld bent van btw? De factuur dient aan dezelfde factuureisen te voldoen als een factuur met btw. Het enige verschil is dat er geen omzetbelasting in rekening gebracht wordt. Dit dien je er ook op te vermelden met de tekst 'btw vrijgesteld'.
Als je geen BTW hoeft te betalen (of zelfs terugkrijgt) betekent dit dat je omzet te laag is geweest ten opzichte van de kosten.
Goederen met 0% btw zijn bijvoorbeeld goederen die u levert aan een ondernemer in een ander EU land. In sommige branches en bij een aantal activiteiten hoeft u geen btw in rekening te brengen. Bijvoorbeeld in het onderwijs of als u excursies en rondleidingen verzorgt. U maakt dan gebruik van een btw-vrijstelling .
In Nederland zijn er 3 btw-tarieven: 0%-tarief. 9%-tarief. 21%-tarief.