Meng 1 eetlepel baking soda met genoeg water om een papje te maken. Masseer dit in en spoel het uit, precies zoals je met shampoo zou doen. Heel belangrijk na het wassen met baking soda, is om de zuurtegraad van je haar weer te herstellen. Dat doe je door je wasbeurt af te sluiten met een spoeling van appelazijn.
Verdeel wat baking soda over je haar en wrijf je hoofdhuid ermee schoon. Na het uitspoelen meng je wat appelazijn met water en breng je dit ook aan op je hoofdhuid. Even laten intrekken en daarna goed uitspoelen. De baking soda zorgt ervoor dat de hoofdhuid gereinigd wordt en de appelazijn dat je haar niet meer vet is.
"Het vergt flink wat doorzettingsvermogen. Als je net stopt met shampoo, maakt je hoofdhuid eerst meer talg aan en wordt je haar eerst vetter. Daar moet je even doorheen. Na een tijdje neemt dit af en heb je daar geen last meer van."
Water-only methode
Door je hoofd te masseren en de natuurlijke oliën van hoofdhuid naar je haarpunten te verdelen met 2 vingers en een fijne borstel. Na enkele weken gaat je haar zichzelf reinigen en hoef je nooit meer shampoo te gebruiken.
Bovendien wordt steeds vaker beweerd dat ook daarin voldoende stofjes zitten die onze hoofdhuid eigenlijk helemaal niet nodig heeft. Sterker nog, we kunnen best zonder shampoo. Je hoofdhuid maakt namelijk zelf een beschermend vetlaagje aan die ervoor zorgt dat je haar niet uitdroogt.
Azijn laat je haar niet alleen glanzen, maar zorgt er door zijn lichte zuurheid ook voor dat de pH van je hoofdhuid in balans blijft. Een azijnspoeling werkt daarom uitstekend om de krullen in je haar te houden en je haar minder pluizig te maken.
Vroeger wasten mensen hun haren niet met shampoo, maar met gewone stukken zeep. Niet erg fijn, want de combinatie van hard water en sterk ontvettende zeep zorgde ervoor dat er altijd wel een restje zeep achterbleef.
In plaats van dat je de vloeibare shampoo uit de fles knijpt, zeep je nu je haren in door met een blok zeep over je natte haren te wrijven. Net zo lang totdat je genoeg zeep en schuim hebt om te kunnen wassen. Zorg dus eerst dat het haar goed nat is, dan gaat het sneller schuimen.
Het eerste nadeel is dat Dreft nogal agressief is voor je haar. Dit kan slecht zijn voor de soepelheid van je haar. Het tweede nadeel van het gebruik van Dreft is dat het schadelijk is voor je ogen. Pas dus erg op met het wassen van je haar met Dreft.
DROOG OF BESCHADIGD HAAR
Wanneer je haar droog en beschadigd is, is het goed om je haar om de drie of vier dagen te wassen. Niet te vaak, want dan droogt het namelijk sneller uit. Geef de natuurlijke oliën op je hoofdhuid de tijd om je puntjes te bereiken.
Ingrediënten in shampoo
Maar ook een standaard elke dag shampoo van een doorsnee merk bevat ingrediënten die niet in de buurt van je lichaam thuis horen. Neem bijvoorbeeld Andrélon Elke Dag Shampoo en Syoss Volume Shampoo. De shampoo van Andrélon bevat o.a. Sodium Laureth Sulfate (SLES), Disodium EDTA en PPG-6.
Zeezout opent de schachten van de haarzakjes en verwijdert het opgehoopte vuil en de dode huidcellen wat het haar minder stijf maakt. Andere ingrediënten bijvoorbeeld klei creëert meer textuur en volume wat het haar er gezonder uit laat zien.
Onze hoofdhuid maakt talg aan om de huid te beschermen. Dit is wat je haar vettig maakt. Met shampoo was je dit weer weg, maar eigenlijk heeft je hoofdhuid die vettigheid dus nodig. Het blijft talg produceren om te beschermen - wat voor sommigen resulteert in een dagelijkse wasbeurt.
In douchegels zitten meestal meer parfums en vaak ook nog hydraterende stoffen voor een zachte huid. Conclusie: Je kunt dus prima je haar met douchegel wassen. Het zal misschien wat meer naar bloemetjes ruiken en wat minder goed doorkambaar zijn, maar je hoeft wel maar één fles mee te sjouwen op vakantie.
Luizen met azijn bestrijden, gebeurt meestal volgens dit recept: maak het haar eerst nat en wrijf het vervolgens in met azijn. Laat de azijn daarna een aantal uren tot zelfs een nacht intrekken. Spoel het haar uit met water en kam het haar zorgvuldig met een fijne luizenkam volgens de nat-kam-methode.
Rijstwater voor je haar
Rijstwater gebruiken voor je haar is één van de bekendste toepassingen. Het zou ervoor zorgen dat je haar sterker en glanzender wordt en de haarzakjes voorzien van extra voedingsstoffen waardoor je lokken sneller gaat groeien. Ook zou het meer volume creëren bij mensen met krullen of kroeshaar.
Geprezen als het nieuwe rijstwater, is rozemarijnwater zacht, effectief en ongelooflijk goed voor je haar. Het vermindert haaruitval en stimuleert de groei bij elk gebruik. Je kunt dit product niet alleen thuis maken met essentiële rozemarijnolie of rozemarijnblaadjes, maar het is ook veilig voor alle haartypes.
Het eiwit kan namelijk helpen bij het reguleren van de talgproductie van de hoofdhuid. Ook vermindert het roos en geeft het eiwit volume aan je haar. Wanneer je droog haar hebt, moet je juist het eigeel reserveren. Dit eigeel zorgt voor het herstel van gespleten haarpunten én geeft je haar direct meer glans.
Haar wassen met baking soda shampoo
Maximaal 1 keer week. Het liefst 1 per 2 weken. Men zegt dat je in principe geen shampoo hoeft te gebruiken als je baking soda gebruikt.
Spuit vervolgens op het haar en masseer goed in. Spoel tot slot uit met koud water. Herhaal dit, voor een ultiem resultaat, zo'n 2 à 3 keer per week. En niet onbelangrijk: gebruik biologische, ongefilterde appelazijn voor het beste resultaat.
De meest eenvoudige manier voor zelf shampoo maken is door 1 eetlepel zuiveringszout (ook wel baking soda genoemd) met 2 eetlepels water te mengen. Baking soda lost op in water, dus het goedje blijft wat waterig. Spoel na het wassen goed uit met een prachtige bos glanzend haar als resultaat.
De Ritual of Ayurveda Shampoo maakt gebruikt van ingrediënten van de Arganboom. Dit is één van de oudste bomen ter wereld en komt uit Marokko.