Regelmatig schoonmaken van de oorschelp met een wattenbolletje (nooit met wattenstokjes in het oor gaan), daarna goed de handen wassen. Geen watje in het oor stoppen, wanneer u dit wel zou doen blijven de bacteriën in het oor en gaat de ontsteking niet over. Alles waar de pus mee in contact is geweest goed schoonmaken.
Bij stress en angst scheiden speciale zweetkliertjes stresszweet af. De kliertjes in het oor bestaan bij sommige mensen uit hetzelfde type, waardoor bij stress, pijn en angst ook meer oorsmeer wordt geproduceerd. Mogelijk kan het daardoor ook gaan stinken.
Vermijd contact met haarspray, shampoo etc. bij het pas gemaakte gaatje. Je moet na douchen of baden, het oor grondig met water spoelen en vervolgens behandelen met een Studex huidverzorgingsproduct.
Bij een ontsteking is de huid rood, gezwollen en pijnlijk. In sommige gevallen jeukt het en kunnen er korstjes, blaren en een vochtophoping ontstaan. Het kan zijn dat je je oorlel hebt aangeraakt met je handen en dat hierdoor bacteriën in het gaatje zijn gekomen.
Pas gezette oorgaatjes en nog niet genezen oorgaatjes zullen dichtgroeien, wanneer men de oorbellen eruit haalt. Daarom moet men de eerste oorbellen minstens 6 weken in de oorlel of 12 weken in het kraakbeen ononderbroken laten zitten. Eenmaal volledig genezen oorgaatjes groeien daarentegen niet meer toe.
Met oorbellen in slapen beschadigd je oorlellen
Er komt rek op je oor te staan, of als je een oorknopje draagt kan deze in je oorbel gaatje worden gedrukt. Nog erger is dat je gaatje kan uitscheuren. Je zal maar blijven hangen aan je oorring of je oorbel, of je oorbel blijft haken in je lakens.
Oorkaas. Stinkende oorlellen komen eigenlijk alleen voor wanneer u gaatjes in uw oren heeft. De geur wordt namelijk veroorzaakt door dode huidcellen, zweet en achtergebleven haar- en make-upproducten die zich in de gaatjes en rondom uw oorbellen ophopen.
Het is volkomen normaal dat een piercing in de genezingsfase een geur achterlaat. De reden hiervoor is omdat bij de genezing wondvocht en bloed vrijkomt. Daarbovenop spelen de dode huidcellen en lichaamsvetten ook een rol. Deze combinatie kan ervoor zorgen dat de piercing een onaangename geur heeft.
Volgens de wet mogen bij kinderen onder de twaalf jaar geen piercings worden aangebracht. Maar oorbellen schieten op de leeftijd van nul tot twaalf valt daar niet onder. Dat mag dus wel. Jongeren tussen de twaalf en zestien moeten toestemming van de ouders hebben voor andere piercings dan in de oorlel.
Maar oorsmeer heeft een belangrijke functie, juist bij het schoonhouden van het oor. Daarnaast beschermt het het oor tegen vocht én uitdroging en heeft het een functie in de strijd tegen bacteriën. In het wilde weg peuteren is dus zeker geen goed idee!
Hoe je je oren het beste kunt schoonmaken: samenvatting
Spoel de gehoorgang met warm (maar geen heet) water. Maak de buitenranden van de ooropening voorzichtig schoon met een vochtig doekje. Steek nooit een wattenstaafje in je oren. Vraag je huisarts om oorsmeer te verwijderen als het jezelf niet lukt.
De oorprop ook wel oorsmeerprop genoemd, kan optreden als u de volgende symptomen opmerkt: Een afname van het gehoorvermogen. Een verstopt oor of druk in het oor. Irritaties, jeuk of pijn in de gehoorgang.
Stof, bacteriën en virussen van buiten het oor worden in het oorsmeer opgenomen. Oorsmeer heeft bij het droge type doorgaans een grijze kleur; bij het vochtige type is de kleur lichtbruin, honingachtig. Hoe ouder het oorsmeer, hoe donkerder bruin het wordt.
Klachten bij gehoorgangontsteking
Wanneer het oor wordt geïnspecteerd door de arts is te zien dat de huid in de gehoorgang rood en gezwollen is, waardoor de gehoorgang ook vernauwd is. Ook de oorschelp kan rood zijn. In de gehoorgang worden vaak korstjes gezien en er kan pus in het oor zitten.
Ook geven de juwelieren een heel oud advies mee wat nog steeds gebruikt word. Namelijk om je geschoten oorbellen te blijven draaien, anders zou de oorbel vast kunnen groeien. Door het sieraad te draaien maak je het wondje open en krijgt het geen kans om goed te genezen. Uiteindelijk vormt er zich littekenweefsel.
Oorbellen schoonmaken
Hoe je dat het beste doet? Fijne juwelen als goud en zilver kun je schoonmaken met een zilverpoetsdoekje. Verwijder op deze manier de aanslag, zodat de ornamenten weer kunnen glimmen. Vervolgens doe je een beetje shampoo in warm water en maak je je oorbellen hiermee schoon.
Natuurlijk, onbewerkt zeezout is vrij van toevoegingen en prima te gebruiken voor het maken van een zoutoplossing. Naast zeezout is er ook nog mineraal zout.
Wij raden aan om de gaatjes twee keer per dag te ontsmetten met een druppeltje Antisept aan de voor- en achterkant van je oor. Draai hierbij de oorbellen twee tot drie keer een halve draai rond. Zo kan de Antisept goed bij de wond komen en zullen de oorbellen zeker niet vastgroeien.
Hoe lang moet ik mijn oren ontsmetten na het gaatjes schieten? De zoutoplossing gebruik je zolang je de schietoorbelletjes draagt. Dit zal gemiddeld tussen de 6 a 8 weken zijn. We krijgen regelmatig de vraag of dit met sterilon kan, wij zouden in dit geval altijd een zoutoplossing aanraden.
Gaatjes schieten kost €19,95 per paar inclusief oorbellen.
Schoon houden
Één uitzondering wanneer het wél belangrijk is om met oorbellen in te slapen, is als je een nieuw oorbelgaatje hebt laten schieten. Net geschoten gaatjes in je oorlellen moeten minimaal zes weken genezen, omdat het dan nog een open wondje is.
In principe kun je gewoon zwemmen met pas geschoten oorbellen. Houd goed in de gaten of de oorlellen rood worden. Het advies is dan om bijvoorbeeld een badmuts te dragen of niet meer te zwemmen.
Een van de meest gedragen sieraden zijn oorbellen. Maar hoe begin je met oorbellen dragen? Als je oorbellen laat zetten, begin je met kleine oorknopjes om je nieuwe gaatjes goed te laten genezen. Deze knopjes worden ook wel zweerknopjes genoemd.