Heb je nog oude knoflook in je keukenkastje liggen? Niet weggooien! Volgens onderzoekers zitten er in uitgelopen teentjes supergezonde antioxidanten. Wanneer zaadjes uitgroeien tot planten, maken ze stoffen aan die de plant beschermen.
Eetbaar maar bitter
Uien en knoflook met groene uitlopers zijn nog prima eetbaar. Het enige nadeel is dat de uitlopers vrij bitter van smaak zijn. Dit is dus niet in elk gerecht wenselijk en vooral bij een rauwe bereiding kan de bittere smaak overheersend zijn.
Uiteraard wil je geen beschimmelde of papperige knoflook eten, maar spruiten van teentjes of zelfs die met bruine of vergeelde plekken kunnen nog steeds worden gebruikt . Hun smaak kan iets afwijken, maar door de groene spruit te verwijderen of bruine plekken bij te snijden, worden oudere teentjes bruikbaar en blijven ze uit de prullenbak.
Verse knoflook is sterker van smaak dan gedroogde knoflook. Knoflook wordt in allerlei gerechten gebruikt, zowel als in vlees- als visgerechten, maar ook bij vegetarische gerechten.Denk ook aan sauzen, salades en marinades. In veel recepten wordt de knoflook eerst even aangefruit in de pan.
Hier zijn enkele suggesties wat je kunt doen met heel veel knoflook. Je kunt knoflook inmaken in azijn of olie. Zo kum je de knoflook langer bewaren en een andere smaak geven. Ook kun je een hele knoflookbol roosteren in de oven.
Je kunt knoflookconfit maken (geconserveerde knoflook in olijfolie), het blijft ongeveer 6 maanden goed en het is zo handig om te gebruiken voor recepten als je geen verse knoflook hebt. De olie is geweldig om te gebruiken in recepten in plaats van gewone olijfolie. Ter informatie, omdat de knoflook gekookt is, is er geen risico op botulisme.
Bewaar gehakte knoflook in een luchtdichte zak of kleine pot voor maximaal drie dagen, zegt Chavez; daarna zul je verkleuring zien die aangeeft dat de knoflook aan het bederven is. Als je de knoflook in olijfolie kookt voordat je hem in de koelkast bewaart, kan hij tot een week houdbaar blijven.
Verse knoflook is veel scherper van smaak dan de gedroogde bollen. Wist je dat je knoflook ook kunt invriezen? Hak daarvoor gepelde knoflookteentjes fijn en vries in kleine porties in. Het is wel slim om voor een goed afsluitende verpakking te kiezen die geen geurtjes doorlaat.
Pak je (zelfgemaakte) mayonaise, twee teentjes knoflook, wat citroensap en je kruiden naar keuze. Ik gebruik zelf graag peterselie. Eerst roer je de mayonaise los en dan doe je de knoflook, citroensap en peterselie erbij. Vervolgens breng je jouw sausje op smaak met zout en peper.
Bedorven? Als knoflook niet meer goed is, verschijnen er donkere of groene vlekken op. Ook als knoflook wat zachter aanvoelt, is die meestal niet meer goed. Gelukkig zul je nooit echt ziek worden van bedorven knoflook, maar zelfs aan knoflook zit er een einde aan de houdbaarheid.
2-De andere optie voor het rehydrateren van knoflook is om het direct in het gerecht te doen dat u maakt. Door gedroogde Chesnok Red of Pehoski Purple knoflook toe te voegen aan een soep of stoofpot terwijl het bubbelt, worden de gedroogde knoflookvlokken gerehydrateerd en wordt de heerlijke smaak door het gerecht verspreid.
Je ziet dat de knoflook niet meer goed is als er donkere, of groene vlekken op zitten. Dit zijn namelijk tekenen van rotten. Tevens moet gepelde knoflook eerder wit, dan geel zijn. En ook als je knoflook wat zacht aanvoelt is-ie niet meer goed.
Groene uitlopers
Gooi de knoflook niet weg. Snij de groene uitlopers wel uit de knoflook, want deze zijn heel bitter van smaak. De rest van de knoflook kan je gewoon nog gebruiken!
Knoflook heeft namelijk ventilatie nodig. Daarom kan je knoflook het beste in een open mand of papieren zakje bewaren. Uiteindelijk is knoflook zo'n twee maanden houdbaar buiten de koelkast. Zodra je één teentje (of meer) afbreekt, gaat de houdbaarheid achteruit.
Verwijder de kern en kies voor zo vers mogelijke knoflook
Door tijdens het snijden van de knoflook het middengedeelte van de teentjes te verwijderen, wordt de geur ook minder. De kern bevat namelijk de meeste zwavelverbindingen, die de gassen na het eten veroorzaken. Door dit niet te eten vermindert het effect.
Een appel en sla werken het beste tegen de knoflookgeur.Maar ook groene thee, spinazie, peterselie, verse munt, basilicum en citroen doen het werk. Het effect van deze levensmiddelen op de knoflookgeur is in 2014 onderzocht: Deodorization of garlic breath volatiles by food and food components.
Doe de gepelde knoflookteentjes in de kom van een keukenmachine. Pulseer de keukenmachine tot de knoflook fijngehakt is, of gehakt naar uw wens. Ik vind het lekker als mijn knoflook fijngehakt is, maar niet fijngehakt. Doe de gehakte knoflook in een siliconen ijsblokjesvorm met een passend deksel.
Ingelegde knoflook is een heerlijke manier om overtollige knoflook te gebruiken. Voor een standaard ingelegde knoflook meng je knoflookteentjes met azijn, suiker, dille, korianderzaad en wat agave, en laat je dit mengsel een paar dagen in de koelkast staan.
Weggooien is niet nodig. Snij deze uitlopers gewoon weg – deze smaken bitter. De rest van de knoflook kun je nog prima gebruiken.
Knoflook invriezen is een makkelijke manier om de smaak te behouden en uw maaltijdbereiding voor de toekomst te vereenvoudigen. Knoflook kan op drie manieren worden ingevroren: Maal of hak de knoflook, wikkel hem strak in en vries hem in. Om te gebruiken, raspt of breekt u gewoon de hoeveelheid af die u nodig hebt.
Als de knoflooktenen op een koele, donkere, schone plek worden bewaard en niet beschimmeld zijn, kunt u ze nog steeds aan uw gerechten toevoegen. U kunt ze heel, licht geplet of in wat olie bakken om uw soep, pasta, salades, etc. op smaak te brengen.
In de diepvriezer
Een eenvoudige manier om look te bewaren, is om 'm in te vriezen. Pel de teentjes, blend ze samen met een beetje water fijn, doe het mengsel in een ijsblokjesvorm en vries het in.
Hoewel het zeer zeldzaam is, kan bedorven knoflook je ziek maken . Knoflook kan sporen bevatten die botulisme veroorzaken en die, onder de juiste omstandigheden, actief kunnen worden. Ondanks het lage risico, is het het beste om knoflook weg te gooien die tekenen van bederf vertoont.