Te grote augurken geven je enkel de smaak van zoet, zuur en aromaten, niet van de groente zelf. Was de augurken grondig voor je ze gaat inmaken en dep ze droog op een keukenpapier of handdoek. Hou je van knapperige augurken, bestrooi ze dan met zout en laat ze een nachtje zweten.
En een te grote/vergeten augurk kan als 'zure bom' worden ingemaakt, maar ze kan ook in plakken of staafjes worden gesneden en zo worden ingemaakt.
Bewaar geoogste augurkjes maximaal 4 of 5 dagen op een koele en donkere plaats tot je er genoeg hebt om een potje te vullen en maak ze dan in. De augurk is eenjarig, als de augurkenplanten in het najaar uitgeput raken en geen vruchtjes meer maken mag je ze uit de grond halen en op de composthoop gooien.
Augurken kun je zo eten als tussendoortje of als tafelzuur. Augurken kun je ook zo gebruiken: In gemengde salades. In hartige gerechten.
Augurken, de kleine, knapperige verrassingen, zijn perfect voor het toevoegen van een frisse, zure noot aan elk gerecht. Ze zijn onmisbaar in een klassieke hamburger, heerlijk in een frisse aardappelsalade, of gewoon als snack. Hun onmiskenbare smaak balanceert en verrijkt zowel vleesgerechten als salades.
Bratwurst, hotdogs, hamburgers en sliders (probeer ons recept voor eenvoudige sliderspiesjes). Gebruik de pekel in versgebakken brood voor een extra speciaal roggebrood (probeer ons recept voor versgebakken karwij-knoflook-dillebrood). Kaasplanken (leer hier hoe u ze zelf kunt maken). Cheddar kaas en kruidenkaas.
Vitaminen en antioxidanten
Naast dat het dus spierkramp kan verkorten, zit het vocht in een pot augurken boordevol antioxidanten en vitamine C en E. Deze cocktail geeft je immuunsysteem een boost (dag griepjes!) en je lichaam een fijne opkikker, zo schrijft Cosmopolitan.
Ja, een augurk kan helpen met afvallen. Het is echter geen wondermiddel en het bevat geen speciale stoffen die ervoor zorgen dat je sneller afvalt. Een van de redenen dat augurken kunnen helpen met afvallen is, omdat het weinig calorieën bevat (1). Hierdoor past het goed in een voedingspatroon om af te vallen.
Augurken kennen we vooral van dat zure schijfje tussen de hamburger.Ze worden verder gegeten bij barbecues en doen het ook goed als aperitiefhapje op een prikker met een blokje kaas of worst. Hun zure smaak zorgt voor een frisse afwisseling tussen de zoetigheid en vettigheid van vlees en kaas.
Verse augurken kun je het beste in de groentelade van de koelkast bewaren. Ze zijn dan zo'n 2 weken houdbaar. Let bij ingemaakte augurken op de houdbaarheidsdatum op de pot. Als de pot eenmaal geopend is, bewaar de augurken dan in de koelkast.
Verse augurken moet je snel verwerken met azijn en eventueel suiker, anders verkleuren ze en worden ze slap. Verwerkte augurken zijn super lang houdbaar. Bewaar ze in de koelkast eens de bokaal geopend is.
De oogst vindt plaats tussen half juli en half september, een beetje afhankelijk van de verzorging en de weersomstandigheden. Pluk de augurken als ze rond de 5 cm groot zijn voor optimaal behoud van de smaak.
Een zure bom is een Noord-Nederlandse term voor een ingelegde (grote) augurk, die vooral in Nederlandse haringkarren wordt verkocht. De smaak is zoetzuur, waarbij het zuur overheerst. Ook de rolmops, een opgerolde haring met een stuk augurk, wordt wel zure bom genoemd.
Er kunnen dan verschillende maag- en darmproblemen ontstaan, zoals winderigheid en diarree. Daarnaast zit er in augurken in een pot vaak veel zout. Hierdoor krijg je te veel zout binnen als je veel augurken eet. Te veel zout binnenkrijgen is slecht.
Een simpele augurk
Snijd je komkommers zo dun mogelijk, maar gooi de bloem weg, vul de pot terwijl je bezig bent zodat er geen verspilling is, en druk ze stevig aan. Breng een oplossing van gelijke delen appelazijn en water aan de kook met je favoriete aromaten. Voor een simpele augurk zijn knoflook en peperkorrels een must.
Vers gepekelde of gefermenteerde groentjes die je in de koelafdeling haalt of snel zelf maakt voor bijvoorbeeld een slaatje? Die gaan de koelkast in. Ook geopende bokalen horen daar thuis. Die aangebroken pot augurken in de koelkast blijft tot twee jaar perfect eetbaar als je hem telkens opnieuw goed afsluit.
In je darmen leven allerlei soorten bacteriën, waarvan een deel heel nuttig is voor je spijsvertering. Deze zogenaamde goede bacteriën zitten ook in gefermenteerd voedsel. Deze bacteriesoort kan je maagzuur overleven. Met gefermenteerde augurk kun je daarom je darmflora dus helpen aan goede bacteriën.
Augurken kunnen ook rauw worden gegeten, als een verse snack op zichzelf of toegevoegd aan een frisse salade, waar ze een knapperige bite en een levendige, wrange smaak toevoegen.
Deze zure lekkernijen hebben diverse gezondheidsvoordelen. Allereerst zijn augurken en ander ingelegd zuur rijk aan vitamines en mineralen, die essentieel zijn voor je algehele welzijn. Bovendien bevatten ze vaak probiotica, wat gunstig is voor je darmgezondheid.
Augurken bevatten heel weinig calorieën, zo'n 14 per 100 gram. Je kunt er daarom best veel van eten zonder dat je er van aankomt.
Uit een onderzoek bleek dat het drinken van augurkensap voor de maaltijd mensen hielp om minder calorieën te eten en zich voller te voelen. Uit een ander onderzoek bleek dat het drinken van augurkensap de stofwisseling kon stimuleren en vet kon verbranden . Augurkensap is ook goed voor de gezondheid van je darmen. Het bevat probiotica, levende bacteriën die goed zijn voor de gezondheid van je darmen.
Waarom de cravings naar augurken? Ben jij een van de vele vrouwen die tijdens de zwangerschap niet weg kan blijven van augurken? Dat kan komen door de sterke smaak van zuur van augurken, waar veel zwangeren behoefte aan hebben. Dit kan ook helpen tegen ochtendmisselijkheid.
Augurken bevatten ook azijn, wat in verband is gebracht met verminderde eetlust . Azijn kan de snelheid waarmee uw spijsverteringsstelsel koolhydraten opneemt vertragen. Dit kan ook helpen insulinepieken te verminderen, uw energieniveaus stabiel te houden en de insulinedip die honger veroorzaakt te verminderen.
Gefermenteerde groenten zoals zuurkool en augurken en zure fruitsoorten zijn ook ondersteunend.